Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Levandulina píše:
No, snad to tvoje dcera nebude dělat ve školce…
To by bylo blbý ![]()
V 16 už je bezmála dospělá. Nejen v sexuální oblasti… Chtělo by to podívat se na dceru nezúčastněným okem ![]()
Ahoj, už delší dobu se chystám sem napsat, protože často tady najdu aktuální problém, ale málo kdy najdete popsáno jak to dopadlo za nějakou dobu. Mojí holčičce bylo cca pul roku, když začala divně křížit nožičky a vždy se u toho hrozně vztekala a vydávala divné zvuky. Protože jsem s tím neměla zkušenost a u mě v okolí se s tím nikdo nesetkal, šla jsem za neurologem, neurolog mi řekl, že to není nic vážného, usmál se a řekl, že to je jen dětská masturbace a že holčička se normálně vyvíjí. Ani nevíte jak se mi ulevilo, protože ty její stavy byli hrozný a to si říkáte, co to jako má bejt, je to normální a něco uvnitř Vám říká, tohle asi neděla každé dítě. Neurolog mi řekl, nevšímat si toho, odvádět pozornost když mi to bude vadit, ale netrestat, nezakazovat, s odstupem času to přejde hlavně až přijde chůze. To víte, že jsem jí taky někdy říkála nedělej to, dával jsem jí mezi plenku další pleny, aby nemohla křížit, všechno bylo marné, stejně si tím krátila chvíle když byla na zádech, později se překulila na bříško a kroutíla se jako žížala zabořená nosem do země. No a teď je mojí hočičce 2 a půl a opravdu s nástupem chůze to pominulo. Žádné křížení nožiček. Takže maminky, až budete hledat, informace o tom co to vlastně děla vaše holčička nebo kluk posílám jedno uklidnění.....opravdu to přejde…ale pro klid duše si to stejně nechte potvrdit od neurologa, ten to zaručeně pozná…a určitě taky pomůže když to dítko nahrajete a pak mu to ukážete..... u nás to taky pomohlo, protože jak na potvoru v ordinaci to nedělala…tak pevné nervy a hodně sil
![]()
Ahojte, ozivuji diskuzi. Se mi fakt ulevilo, že tolik názoru je za masturbaci OK. Můj syn (1 rok) začal masturbovat, dělá to nejčastěji u přebalování, někdy i jindy, ale ne extra často. Můj gynekolog řekl, že masturbují i malá miminka, dítě v břichu ještě před narozením, je to v pohodě, pokud to nedělá na veřejnosti a nedělá pohoršení, to naštěstí ne. Já si pamatuju, že jsem byla za tohle trestána, přitom jsem to dělala doma v pokojíčku v soukromí, rozhodně ne ve škole nebo někde na veřejnosti, věděla jsem, že tohle je věc hodně osobní. Naši úplně číhali, jestli jo nebo ne, dokonce mě chtěli v 9 letech poslat do polepšovny, vyhrožovali, že nepůjdu s nimi na první dovolenou, ve 12 mi řekla máma, že se chovám jako ku.va a že se za mne stydí. Přitom žádné problémy se mnou nebyli, jen masturbace v soukromí. A zakazovali mi taky chodit do kostela, prý Bůh nemá rád hříšníky. Hrůza. Dodnes mám z toho trauma a velké problémy v sexuálním životě. Potřebovala jsem se vypsat. Já bych asi potřebovala rodičům odpustit, ale nejde mi to. Nějak zatím ne. Synovi to určitě zakazovat nebudu, maximálně usměrnění.
Tak můj syn před pár dny objevil kouzlo dětské masturbace
z nudy a hraní si s ním zjistil co je příjemné. Když situaci druhý den opakoval říkala jsem si že mu k tomu musím něco říct…
nechci být pruderni a něco nalepkovat, tak jsem si dávala pozor na jazyk a řekla nebo ve stylu. „zlato můžeš to prosím dělat až nikdo nebude kolem?“. Syn se rozhlédl po místnosti a sdělil mi „vždyt tu nikdo není, jen Ty a já“ ![]()
Umíram smíchy sama nad sebou. Přemýšlím jak moc chci aby byl ok s tím to se mnou sdílet ![]()
Prosím Vás, mám syna s PAS a tchan se zlobí, že syn si hraje s pindikem. Mluvit neumí, takže pokecat s ním o tom nejde, 4 roky. Dělá to doma, na zahradě, kde to nikdo nevidí, na veřejnosti potřebu nemá, nebo odvracím pozornost. Tuhle sobotu běhal nahý po zahradě, já šla pro láhev s vodou a tchán se stěžoval, že prý si pindíka úplně omotával kolem prstu, tak mu švihl po prstech a syn se nechápavě díval s nevěděl proč. Já jsem se snažila tchánovi vysvětlit, že je malý, navic autik, poznává svět tělo, možná ho to uklidňuje, na té zahradě nikdo cizí nebyl, no tak co, na veřejnosti bych zasáhla, ale tam problémy nemáme, řekl, tahle debata je zbytečná, kdyby proti tobě šel s nožem, tak ho necháš, dítě se má rozvíjet…zase přehánel. Manžel řekl, že taky začal s masturbaci brzy a neublížilo mu to, tak co. Opravdu to nechat?
@Anonymní píše:
Prosím Vás, mám syna s PAS a tchan se zlobí, že syn si hraje s pindikem. Mluvit neumí, takže pokecat s ním o tom nejde, 4 roky. Dělá to doma, na zahradě, kde to nikdo nevidí, na veřejnosti potřebu nemá, nebo odvracím pozornost. Tuhle sobotu běhal nahý po zahradě, já šla pro láhev s vodou a tchán se stěžoval, že prý si pindíka úplně omotával kolem prstu, tak mu švihl po prstech a syn se nechápavě díval s nevěděl proč. Já jsem se snažila tchánovi vysvětlit, že je malý, navic autik, poznává svět tělo, možná ho to uklidňuje, na té zahradě nikdo cizí nebyl, no tak co, na veřejnosti bych zasáhla, ale tam problémy nemáme, řekl, tahle debata je zbytečná, kdyby proti tobě šel s nožem, tak ho necháš, dítě se má rozvíjet…zase přehánel. Manžel řekl, že taky začal s masturbaci brzy a neublížilo mu to, tak co. Opravdu to nechat?
Pan tchán si s pindíkem nehrál a objevil ho až týden pred svatbou, viď? ![]()
Dobré odpoledne.
Přistihla jsem 11letého syna masturbovat.
Jak se zachovat? Zatím jsem se zmohla jen na promiň a pro příště se to nedělá, když jsou všichni doma
… Mluvit s ním o tom, nebo prostě přejít?
Není to nějak brzy, v jedenácti letech?
@Anonymní píše: Více
Jak se to nedělá když jsou doma? Vy taky na sex čekáte až budou děti na prázdninách u prarodičů?
Pokud máte mezi sebou normální vztah, tak bych si s ním o tom promluvila. Řekla mu, že je to normální a že se omlouváš, že příště budeš klepat a jestli i on má nějaké otázky nebo ho něco zajímá.
Ale to, že se nemasturbuje, když je někdo doma?
Jako upřímně já jako malá (právě ten věk v necelých 10 letech) jsem to např. před spaním dělala nejradši a ostatní byli doma.
A upřímně bych byla ráda, kdyby si se mnou o tom mamka promluvila. U nás to bylo do určitého věku tabu a je to fakt škoda..
No, dělá se to běžně, když jsou ostatní doma. Domluvte se, že do pokoje budeš klepat, když tam bude sám zavřený. Já masturbovala teda rozhodně dřív, než v 11 letech. Brzo to rozhodně není.
Uz bych mu nechodila do pokoje/koupelny bez klepani. Dela se to v soukromi, ale prece nemusi byt sam doma. Jen musi clenove domacnosti to soukromi dodrzovat od urciteho veku deti a klepat na zavrene dvere. A po zaklepani pockat na vyzvani, ne klepnout a vejit.
doporučuji podcast/článek 13 hříchů rodičovství - psycholog a jeho manželka rozebírají snad vše co tě může zajímat včetně různých tabu
dítě masturbuje už v děloze než se narodí, po narození od 2 měsíců věku…nejde o nic špatného, jen jako rodič bys měla dát pozor, aby si třeba při experimentování neublížilo nějakými potencionálně nebezpečnými způsoby použitím např. nějakého předmětu, který by mohl působit zranění…
V. případě syna je lepší, když si o tom s ním promluví jeho otec pokud je ta možnost nebo si o tom něco přečti viz odkaz výše.
důležité je nedělat z otho společenské tabu nebo nepřístojnou věc, jestliže se s tím zavřel do svého pokoje, kde je to pro něj bezpečný a soukromý prostor, tak nic špatného nedělá.