Matematika help

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4700
21.3.18 22:05
@Cuddy píše:
A kde ti napsali tu 40? Napsali ti jen 60, zbytek je jiz reseni ulohy.

Osobně si myslím, že v dnešním světě propojování znalostí a poznatků, úloha předpokládá i obecné znalosti žáka. Žák by měl umět používat vše, co se dozvěděl a zkrátka aplikovat znalost, že poměr stran státní vlajky je 2:3 a že modrý cíp zasahuje přesně do poloviny.

V tom je podle mě ten vtip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
802
21.3.18 22:06

Modrý cíp je jedna čtvrtina, tzn. S celého = 60 * 40 = 2400
Vydělím 8 = 300, což je Modrý cíp má obsah 2 * 300 = 600 cm čtverečných (nebo metry čtverečné), bílý = červený = 3 *300 = 900 cm čtverečných, tak myslím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.3.18 22:06
@monrom píše:
@terinka4444 Podle mne tato věta ti napovídá, že se máš řídit tím co vidíš:
Na obrázku je znázorněna velikost jednotlivých částí ve vztahu k její vodorovné i svislé ose.

asi jo, ona to chudák odhadla a já jí říkala, že jako odhadovat přeci nemůže, že to musí mít jasně daný matematický postup, ne že kouknu na obrázek, řeknu si, je to v půlce, vycházím z půlky :mrgreen: a hle, ono jo :mrgreen: stejně u cesty, ona říká, vypadá to, že tohle bude někde mezi 400-500metrů. Tak jí řekknu jako co to je? Jako jaký vypadá to, že to asi bude někde mezi. A ono hle, asi kalkulují přesně s tím, že si děti řeknou, je to tak nějak mezi. To mi řekni, to jsou postupy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
21.3.18 22:08
@Regina Hero píše:
tak když šířka je tři poloviny výšky, tak výška jsou jen ty dvě poloviny, čili těch 40… jedna polovina je 20…

Urcite, nerozporuji to, jen ze by si to zak mohl vylozit i tak, ze je sirka dvojnasobna nez vyska. Proste toto je hlavni, urcit tu vysku a zbytek neresit na mm, ale okometricky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
21.3.18 22:09
@Cuddy píše:
Urcite, nerozporuji to, jen ze by si to zak mohl vylozit i tak, ze je sirka dvojnasobna nez vyska. Proste toto je hlavni, urcit tu vysku a zbytek neresit na mm, ale okometricky.

to je hezký výraz :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2474
21.3.18 22:09

U takových cvičebnic přece bývají vzadu výsledky, často i s řešeními, to tam nemaj? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
21.3.18 22:10
@terinka4444 píše:
asi jo, ona to chudák odhadla a já jí říkala, že jako odhadovat přeci nemůže, že to musí mít jasně daný matematický postup, ne že kouknu na obrázek, řeknu si, je to v půlce, vycházím z půlky :mrgreen: a hle, ono jo :mrgreen: stejně u cesty, ona říká, vypadá to, že tohle bude někde mezi 400-500metrů. Tak jí řekknu jako co to je? Jako jaký vypadá to, že to asi bude někde mezi. A ono hle, asi kalkulují přesně s tím, že si děti řeknou, je to tak nějak mezi. To mi řekni, to jsou postupy

Jak jsem psala, az udela tech uloh 100, pochopite princip testu, tedy v tomto pripade, ze se nema ridit presne na mm, ale pristupovat k tomu lehce pocitove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
21.3.18 22:10
@terinka4444 píše:

jo, to mě zarazilo i u té naší… je nemocná, paní učitelka poslala, co probírali, takže se měla naučit násobení pod sebe dvojciferným číslem… a oni nejdřív počítají jakési odhady, že výsledek se bude pohybovat někde u tohoto čísla, a buď bude menší (protože zaokrouhlovali nahoru), nebo větší (dolů)… než mi došlo, o čem to vlastně mluví, tak bych měla ty příklady vypočítané všechny… ;) A ona prý na to, že se to tak má dělat, že to mají i v učebnici… no, už jsem ze školy hodně dlouho venku… :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
22.3.18 06:27
@terinka4444 píše:
Dík holky mnohokrát, budu tu teď s dotazama častěji, příprava na přijímačky vrcholí :mrgreen:

Urcite pis, ty detske priklady jsou zabavne. Jen opravzdy vzdy opis cele to zadani, jinak jim to dava jeste dalsi rozmer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
22.3.18 06:42
@Cuddy píše:
Urcite pis, ty detske priklady jsou zabavne. Jen opravzdy vzdy opis cele to zadani, jinak jim to dava jeste dalsi rozmer.

no to určitě napíšu, děkuju. Do přijímaček jsou tři týdny, takže testy píše téměř denně. A tedy někdy si fakt nevím rady. Při tom na to tady přijdete hned :mrgreen: takže vás čekají zábavné matematické tři týdny :mrgreen: dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.3.18 18:02

Ahoj, tak další úloha prosím.

Tátovo auto má průměrnou spotřebu 9litrů na 100m. Po městě žere o třetinu více a mimo město o litr méně ( už to je ptákovina, páč nevím, jak se pak dopracovali k průměrné spotřebě 9 litrů, ale budiž). Auto má nádrž na 72 litrů.

Otázka 1 : O kolik km ujede auto víc na jednu nádrž ve městě než mimo město? To máme vyřešené, tam jasně zapojila spotřebu ve městě a pak spotřebu mimo město.

Otázka 2: Kolik km ujede táta na plnou nádrž, jestliže polovinu trasy bude jezdit po městě a polovinu mimo město?

Vycházet z průměrné spotřeby 9litrů nejde, musí se vycházet z průměrné spotřeby 10 litrů, ale proč? :think: Jaký to má logické vysvětlení? Ve městě jede za 12 a mimo město za 8, takže na 200km to sežere 12+8 km to je 20, na 100km tudíž 10litrů, ale jak jí mám vysvětlit proč? Když de facto v zadání je průměrná spotřeba 9 litrů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
25.3.18 18:07
@Regina Hero píše:
jo, to mě zarazilo i u té naší… je nemocná, paní učitelka poslala, co probírali, takže se měla naučit násobení pod sebe dvojciferným číslem… a oni nejdřív počítají jakési odhady, že výsledek se bude pohybovat někde u tohoto čísla, a buď bude menší (protože zaokrouhlovali nahoru), nebo větší (dolů)… než mi došlo, o čem to vlastně mluví, tak bych měla ty příklady vypočítané všechny… ;) A ona prý na to, že se to tak má dělat, že to mají i v učebnici… no, už jsem ze školy hodně dlouho venku… :jazyk:

Ono to úplná ptákovina není, udělat si odhad výsledku čehokoli. Děti jsou ve slovní úloze schopné vypočítat, že chleba stál patnáct milionů a nepřijde jim to divný. Taky je vedu k odhadování výsledku alespoň řádově.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
25.3.18 18:09
@hanka.br. píše:
Ono to úplná ptákovina není, udělat si odhad výsledku čehokoli. Děti jsou ve slovní úloze schopné vypočítat, že chleba stál patnáct milionů a nepřijde jim to divný. Taky je vedu k odhadování výsledku alespoň řádově.

jo, takovým způsobem počítá i manžel, když něco předem odhaduje… to je mi jasné, proč to tak je… ale mě to zarazilo, protože my jsme nic takového nikdy nedělali…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
25.3.18 18:32

@terinka4444 Protože průměrná spotřeba neznamená, že se jede přesně půlka trasy ve městě a půlka mimo?
Kdyby se mělo počítat s průměrnou, tak by otázka byla třeba „Kolik spotřebuje auto benzínu na XXX km dlouhou trasu, kde se střídá jízda ve městě i mimo město?“

Ale tam máte přesně určeno, že půlka tak a půlka tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
25.3.18 18:52
@Pipet píše:
@terinka4444 Protože průměrná spotřeba neznamená, že se jede přesně půlka trasy ve městě a půlka mimo?
Kdyby se mělo počítat s průměrnou, tak by otázka byla třeba „Kolik spotřebuje auto benzínu na XXX km dlouhou trasu, kde se střídá jízda ve městě i mimo město?“Ale tam máte přesně určeno, že půlka tak a půlka tak.

aha, takže tím, že napsali přesně půlka, eliminovali průměrnou spotřebu. Super, děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze