Mateřská 2014

Napsat příspěvek
Velikost písma:
raadaaa
25.9.13 15:39

Dobrý den,

s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak to bude po nemocenský? Podle čeho se počítá mateřská? A skončí mi mateřská kvůli neschopence hned po porodu a začne " rodičák"? Jsem z toho vystresovaná, miminko si moc přejeme ale bojím se, že to finančně nezvládneme. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
17363
25.9.13 15:43
@raadaaa píše:
Dobrý den,s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak to bude po nemocenský? Podle čeho se počítá mateřská? A skončí mi mateřská kvůli neschopence hned po porodu a začne " rodičák"? Jsem z toho vystresovaná, miminko si moc přejeme ale bojím se, že to finančně nezvládneme. Děkuji

mateřská se počítá z platu, takže neboj. Budeš jí brát normálně 28 týdnů (8-6 týdnů před porodem, zbytek po porodu), pak normálně nastoupíš na rodičovskou dovolenou..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101806
25.9.13 15:59
@raadaaa píše:
s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou.

Nemusíš, pokud děláš práci, která je těhotným zakázaná, tak je povinností zaměstnavatele přesunout tě na nerizikovou práci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
raadaaa
26.9.13 15:08

A pokud půjdu na nemocenskou, počítá se potom do období, ze kterého se dělá průměr pro výpočet mateřské?

• Citovat
  • Upravit
132
1.10.13 19:59
@geegoun píše:
Ode den porodu dostaneš 7600Kč do devíti měsíců věku dítěte a pak do čtyř let 3600 nebo 3800 Kč, to si nejsem přesně jistá. Je to jedna možnost, se kterou se nedá hnout, v případě, že na mateřskou nemáš nárok. Jsem na tom stejně tak to má zjištěné :) Ale pokud jsi byla teď na čtyřleté, mělo by to pro Tebe stejné, ne?

Já jsem vyčetla, že toto platí jen tam, kde nemá příjem ani jeden z rodičů (podle verze 2013), jinak se pro výpočet počítá vyšší z příjmů a rodička si tedy může zvolit dvouletou, tříletou nebo čtyřletou variantu a nic nemá přikázané. Já jsem student, muž pracuje, tedy budu mít 3 letou verzi s 6300Kč měsíčně rodičovského příspěvku, a plánuji další miminko, tedy hned jak otěhotním, přejdu na kratší verzi a pak budu pobírat o něco víc. Na PMM nemám nárok (leda by to šlo na manžela a já byla doma, na to se ještě zeptám, ale podle mě by musel být doma on).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
2.10.13 08:57

@Nicky-jh teď zjišťuju něco podobného… snažíme se o mimíska, ale k 30.9. jsem dostala výpověď, tak zjišťuju, jak by to pak bylo s mateřskou na otce a zatím jsem zjistila jen to, že může jít na mateřskou od 7.týdne dítěte (nevím jestli vyplácejí i zpětně :nevim: a na jak dlouho) ale nesmí dělat stejnou práci - činnost, ale může být převeden na jinou prac. činnost a ty budeš doma s dítětem a on pobírat mateřskou… jinak rodičák budeme dávat na otce určitě, ať si můžeme volit délku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101806
2.10.13 09:17

@Petulikk Ne, nemůže být pouze převeden na jinou činnost, musel by dostat komplet novou druhou smlouvu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
2.10.13 09:43

@Petulikk škoda, že se vám nezadařilo, pokud pan docent učitel práva nekecal, těhotnou vyhodit nesmí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101806
2.10.13 09:45
@Nicky-jh píše:
@Petulikk škoda, že se vám nezadařilo, pokud pan docent učitel práva nekecal, těhotnou vyhodit nesmí…

Ono záleží na důvodu výpovědi, jsou případy, kdy lze vyhodit i těhotnou, třeba když se ruší firma nebo její část.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
2.10.13 09:49

@j.a.n.i1 to jo, ale to je opravdu výjimka. A když se ruší část, nemělo by být nabídnuto jiné vhodné místo? Vyhodit těhotnou je mnohem těžší než netěhotnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101806
2.10.13 09:53

@Nicky-jh Tak když se ruší část, tak v té zbylé nejspíš volná místa nejsou… a těžko může zaměstnavatel vyhodit někoho z té nerušené části aby tam mohl nabídnout místo těhotné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
2.10.13 10:10

@j.a.n.i1 zrušení nebo přemístění zaměstnavatele či jeho části je opravdu asi jediným způsobem, jak těhotnou vyhodit (s odstupným). Tady úplně dole je to hezky napsané: http://www.podnikatel.cz/…-ale-jde-to/ … stačí otěhotnět i ve výpovědní lhůtě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14871
2.10.13 10:16
@j.a.n.i1 píše:
Jen opravím, že pak mateřská nebude 22 týdnů, ale 22 týdnů od porodu, tedy reálné kratší cca o tu dobu o kterou sel člověk později.

ahoooj, takže je lepší nasoupit 8 týdnů před porodem?
Mám termín porodu 21.4 a dcerce budou 25.2 3 roky, kdy mám tedy nastoupit, kdy to pro mě bude nejlepší? :nevim: do práce už se vracet na pár týdnů nechci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
2.10.13 21:58

@j.a.n.i1 aha díky, já myslela, že stačí převést na jinou prac. činnost.. tak jsem zase o něco chytřejší :palec: ještě bych se Tě ráda zeptatla… Když se na mojeho napíše rodičák, já budu o dítě pečovat, nemusím platit zdrav. pojištění - platí za mě stát?? s mateřskou to asi vzdáme…

@Nicky-jh škoda to je, bohužel… ale i kdyby se asi zadařilo, tak tu výpověď bych dostala tak či tak, jelikož můj zaměstnavatel skončil… takže to je právě ta vyjímka :-( ale co už…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101806
3.10.13 09:58

@Petulikk A proč chceš psát rodičák na partnera?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat