Mateřská 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
- Citovat
- Upravit
@raadaaa píše:
Dobrý den,s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak to bude po nemocenský? Podle čeho se počítá mateřská? A skončí mi mateřská kvůli neschopence hned po porodu a začne " rodičák"? Jsem z toho vystresovaná, miminko si moc přejeme ale bojím se, že to finančně nezvládneme. Děkuji
mateřská se počítá z platu, takže neboj. Budeš jí brát normálně 28 týdnů (8-6 týdnů před porodem, zbytek po porodu), pak normálně nastoupíš na rodičovskou dovolenou..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@raadaaa píše:
s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou.
Nemusíš, pokud děláš práci, která je těhotným zakázaná, tak je povinností zaměstnavatele přesunout tě na nerizikovou práci…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A pokud půjdu na nemocenskou, počítá se potom do období, ze kterého se dělá průměr pro výpočet mateřské?
- Citovat
- Upravit
@geegoun píše:
Ode den porodu dostaneš 7600Kč do devíti měsíců věku dítěte a pak do čtyř let 3600 nebo 3800 Kč, to si nejsem přesně jistá. Je to jedna možnost, se kterou se nedá hnout, v případě, že na mateřskou nemáš nárok. Jsem na tom stejně tak to má zjištěnéAle pokud jsi byla teď na čtyřleté, mělo by to pro Tebe stejné, ne?
Já jsem vyčetla, že toto platí jen tam, kde nemá příjem ani jeden z rodičů (podle verze 2013), jinak se pro výpočet počítá vyšší z příjmů a rodička si tedy může zvolit dvouletou, tříletou nebo čtyřletou variantu a nic nemá přikázané. Já jsem student, muž pracuje, tedy budu mít 3 letou verzi s 6300Kč měsíčně rodičovského příspěvku, a plánuji další miminko, tedy hned jak otěhotním, přejdu na kratší verzi a pak budu pobírat o něco víc. Na PMM nemám nárok (leda by to šlo na manžela a já byla doma, na to se ještě zeptám, ale podle mě by musel být doma on).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicky-jh teď zjišťuju něco podobného… snažíme se o mimíska, ale k 30.9. jsem dostala výpověď, tak zjišťuju, jak by to pak bylo s mateřskou na otce a zatím jsem zjistila jen to, že může jít na mateřskou od 7.týdne dítěte (nevím jestli vyplácejí i zpětně
a na jak dlouho) ale nesmí dělat stejnou práci - činnost, ale může být převeden na jinou prac. činnost a ty budeš doma s dítětem a on pobírat mateřskou… jinak rodičák budeme dávat na otce určitě, ať si můžeme volit délku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petulikk Ne, nemůže být pouze převeden na jinou činnost, musel by dostat komplet novou druhou smlouvu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Petulikk škoda, že se vám nezadařilo, pokud pan docent učitel práva nekecal, těhotnou vyhodit nesmí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicky-jh píše:
@Petulikk škoda, že se vám nezadařilo, pokud pan docent učitel práva nekecal, těhotnou vyhodit nesmí…
Ono záleží na důvodu výpovědi, jsou případy, kdy lze vyhodit i těhotnou, třeba když se ruší firma nebo její část.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 to jo, ale to je opravdu výjimka. A když se ruší část, nemělo by být nabídnuto jiné vhodné místo? Vyhodit těhotnou je mnohem těžší než netěhotnou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nicky-jh Tak když se ruší část, tak v té zbylé nejspíš volná místa nejsou… a těžko může zaměstnavatel vyhodit někoho z té nerušené části aby tam mohl nabídnout místo těhotné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 zrušení nebo přemístění zaměstnavatele či jeho části je opravdu asi jediným způsobem, jak těhotnou vyhodit (s odstupným). Tady úplně dole je to hezky napsané: http://www.podnikatel.cz/…-ale-jde-to/ … stačí otěhotnět i ve výpovědní lhůtě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Jen opravím, že pak mateřská nebude 22 týdnů, ale 22 týdnů od porodu, tedy reálné kratší cca o tu dobu o kterou sel člověk později.
ahoooj, takže je lepší nasoupit 8 týdnů před porodem?
Mám termín porodu 21.4 a dcerce budou 25.2 3 roky, kdy mám tedy nastoupit, kdy to pro mě bude nejlepší?
do práce už se vracet na pár týdnů nechci…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 aha díky, já myslela, že stačí převést na jinou prac. činnost.. tak jsem zase o něco chytřejší
ještě bych se Tě ráda zeptatla… Když se na mojeho napíše rodičák, já budu o dítě pečovat, nemusím platit zdrav. pojištění - platí za mě stát?? s mateřskou to asi vzdáme…
@Nicky-jh škoda to je, bohužel… ale i kdyby se asi zadařilo, tak tu výpověď bych dostala tak či tak, jelikož můj zaměstnavatel skončil… takže to je právě ta vyjímka
ale co už…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den,
s přítelem plánujeme miminko. Jsem zaměstnaná jako tiskařka ( dělám s ředidly a barvami ) takže bych musela hned na nemocenskou. Mám smlouvu na dobu neurčitou. Jak to bude po nemocenský? Podle čeho se počítá mateřská? A skončí mi mateřská kvůli neschopence hned po porodu a začne " rodičák"? Jsem z toho vystresovaná, miminko si moc přejeme ale bojím se, že to finančně nezvládneme. Děkuji