Mateřská 2014

Napsat příspěvek
Velikost písma:
10032
3.10.13 11:18

@j.a.n.i1 protože chci, abych si mohla volit jak dlouho a kolik budu pobírat… a naroky ho mít nechci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101794
3.10.13 11:25

@Petulikk Ale k tomu aby sis mohla volit délku rodičáku ho nemusíš na partnera převádět, stačí k tvé žádosti doložit od OSSZ jeho potvrzení o denním vyměřovacím základu k PPM (přestože na ni nejde) a ty rovnou volíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
3.10.13 11:39

@j.a.n.i1 aha, to jsem se nikde nedočetla… :think: takže si ho můžu napsat na sebe a stačí teda od sociálky doložit potvrzení, tak to je super, tím nemusím sebe vůbec řešit :dance: ještě se zeptám to vše se řeší asi až po porodu, že? před to vyřídit asi nejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101794
3.10.13 12:47

@Petulikk Jojo, všechno až po porodu, protože pro ten manželův papír musíš vědět kdy se dítko narodilo a musí být hotové mzdy za minulý měsíc a pro žádost o rodičák potřebuješ RL dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
3.10.13 12:51

@j.a.n.i1 super díky za rady :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
3.10.13 15:03

prosím o radu

Dobrý den, tak jsem si tu pročítala a měla bych otázku ohledně té dovolené co se tu řeši. Já mám pracovní smlouvu do konce prosince a v půlce budu nastupovat na nemocenskou abych nemusela na ÚP a porod mám na březen 2014 takže pokud chápu tak já osobně si vyberu dovolenou do konce roka za 2013 a pak už nemám nárok na dovolenou za rok 2014 když vlastně už dělat nebudu a kdybych nešla marodit tak by mě vlastně skončila smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101794
3.10.13 15:06

@alfinka88 Ona ti smlouva skončí, i když budeš na neschopence, to na to nemá žádný vliv… takže logicky nárok na dovolenou za rok 2014 mít nebudeš, když nebudeš zaměstnaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
3.10.13 15:22

Moc děkuji to jsem si myslela. Já jsem z toho úplně jelen, čekám první mimčo a popravdě ve všem plavu. Zjišťuji na co vůbec mám a nemám nárok a mám pocit že už mám hlavu jak pátrací balón a přitom nic nevím :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6379
3.10.13 19:03

Ahoj holky, měla bych taky dotaz. Čekám první mimčo v dubnu 2014 a už 3 roky mám smlouvu na dobu neurčitou…a chtěla jsem se zeptat na mateřskou mužu taky nastoupit tech 8 týdnu před termínem ikdyž jsem na neschopence? a jak dlouho budu pobírat tu mateřskou ikdyž do toho budu počítat tech 8 týdnu před termínem? a délku rodičáku si mužu určit a ten navazuje až po mateřské? :-) a mám dovolenou i za rok 2013 a i za rok 2014 a prej mi to mužou proplatit čico a kdybych nechtěla tak se ta dovolená vybíra až po mateřské a nebo před? nják se v tom nevyznám a potřebuji to vysvětlit jak njákemu blbečkovi, tak se předem omlouvám za moje blbé otázky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10032
3.10.13 19:57

@ywettka16 můžeš nastoupit 6-8 týdnů, takže 8týdnů před porodem lze už nastoupit, ale co jsem slyšela, tak je prý výhodnější nastoupit 6týdnů před porodem, když jsi na nemocesnké. Mateřskou pobíráš 28týdnů (u vícerčat je to tuším 37), takže po porodu, když nastoupíš 8týdnů před porodem tak budeš pobírát ještě 20týdnů… délku rodičáku si můžeš zvolit sama a nastupuje se hned po mateřské… Dovolená za rok 2013 pokud budeš na nemocenské do 100dní, tak tak máš nárok na zbytek co sis nevybrala, pokud víc jak 100dní, tak už se ti krátí a za rok 2014 budeš mít nárok na celou dovolenou a nastupuje se na ní hned po mateřské (je dobré si o ní zažádat). Takže zároveň budeš čerpat dovolenou + rodičovský příspěvěk… tak snad je to vše :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6379
3.10.13 20:15

@Petulikk jj je to vše děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
18.11.13 11:26

Mám v tom hokej... prosím o rady

Ahoj holky,
termín porodu mám 11/2/2014. Chci si užít vánoční svátky, takže jdu do práce naposledy 20/12/2013. Tzn. že od 21/12/2013 budu na mateřské. Za prosinec tedy ještě normálně dostanu výplatu a až pak ten půl rok mateřské? Vypočítává se tedy průměr hrubých výplat za posledních 12 měsíců a to budu pobírat 6 měsíců. Hned po ukončení mateřské, tedy 21/6/2014?! mám písemně požádat zaměstnavatele o proplacení/vybrání mé dovolené za uplynulých 6 měsíců - tedy 10 dní? Těsně před ukončením mateřské si zažádám o rodičovský příspěvek, který se tedy vypočítá takto (pokud chci jít na 3 roky): 220.000 Kč : 30 (36 měsíců - 6 měsíců na mateřské) = 7.333 Kč a tuto částku budu pobírat po celou dobu, nebo se pak nějak snižuje? Zapomněla jsem ještě na něco důležitého? Moooc děkuji za vaše rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
18.11.13 11:41

z RP na PPM

Ahoj, nevíte prosím někdo jak je to když přestupuji z rodičáku na PPM a poslaly mi dopis že vzhledem k překročení hranice 7600 nemám nárok na mateřskou. Mohu se odvolat ale nevím zda to má cenu, stalo se to někomu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
18.11.13 11:44

@Lusan87 máš to skoro dobře. Jen za prosinec dostaneš do 20.12. plat ze zaměstnání a od 21.12. už budeš mít mateřskou, tudíš 11 krát vyměřovací základ. Mateřskou budeš pobírat přibližně do 4.7. nebo nějak tak. Pak budeš pobírat rodičák, nejspíš v těch částkách jak si psala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
18.11.13 11:47

@MacaV1 neboj jde jen o první měsíc, nejspíš přecházíš na RD až v druhé polovině měsíce, tak máš mateřskou vyšší než budeš pak dostávat RD, proto ti ho první měsíc nepošlou, budeš ho dostávat až od dalšího měsíce. Neboj o nic nepřijdeš, zbytek ti zaplatí poslední měsíc čerpání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat