Mateřská 2014
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahojte, ráda bych se zeptala jak je to s mateřskou a rodičovským příspěvkem. Jsem zaměstnaná a ted jsem otěhotněla a budu muset jít na neschopenku.Tak mě zajímá jestli budu mít nárok na mateřskou a na rodičák a zčeho se bude počítat průměr, jestli z platu kdy jsem chodila do práce a nebo když budu na neschopence. Děkuji Vám za odpověd
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrejecka24 bude se ti počítat z platu. Neschopenka s tím nemá nic společné
- Citovat
- Upravit
@Andrejecka24 ahoj, pokud půjdeš na rizikové, tak budeš na nemocenké a to se bude počítat z platu, stejně tak i následující peněžitá pomoc v mateřství. Na tu půjdeš cca 6 týdnů před porodem a pokud čekáš 1 mimčo, tak ti jí budou vyplácet dohromady 28 týdnů. Ta mateřská bude vyšší než nemocenská, protože se vypočítává z vyššího procenta denního základu (z platu). Rodičák dostaneš po skončení mateřské, tam se budeš rozhodovat, jak dlouho chceš být s děckem doma a podle toho se ti vypočítá, kolik budeš dostávat měsíčně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji za odpovědi. čekám první miminko a nevím jak to funguje:-)A ten rodičák se taky počítá z platu?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrejecka24: TO MÁŠ DANEJ TEN LIMIT 220 000, kterej ti rozpočítají podle toho, jak dlouho budeš doma - když 2 roky, tak ti ho rozpočítají na dva roky…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičák nebude z platu, je to částka 220 000 na celou dobu a záleží jak dlouhou dobu si zvolíš, podle toho bude výše RP, maximální částka je tuším cca 11 500 a to je tuším do dvou let dítěte
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrejecka24 Rodičovský příspěvek je odvislý od platu v tom případě, že bys chtěla pobírat víc jak 7600 měsíčně.
Příspěvek upraven 02.01.14 v 18:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Andrejecka24 Ano, je to tak jak píšou holky…nemocenská se počítá jako průměr z hrubého příjmu za posledních 12 měsíců. Pak můžeš 6-8 týdnů před porodem nastoupit na mateřskou, která bude skutečně vyšší než nemocenská. Je taktéž počítána z hrubého průměrného příjmu před nástupem na nemocenskou. Nemocenská ti výši mateřské neovlivní, to se nemusíš bát (já jsem se také o to hned zajímala). No a pak po 28 týdnech mateřské nastoupíš na rodičák, který je těch 200 000Kč. Ty sama se rozhodneš, kolik budeš chtít pobírat měsíčně a jak dlouho budeš chtít být doma s prckem. Tři roky Ti zaměstnavatel musí držet místo, čtvrtý už ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky čistě teoreticky. Nárok na mateřskou mám v případě, že mám odpracováno 270 dní za poslední dva roky. Jsou to dva roky do porodu? Nebo jak se to teda počítá? A s tím, že se počítá i doba těhotenství? Takže teoreticky stačí být zaměstnaná v těhotenství? Dělala jsem vloni cca 3 měsíce a teď jsem možná těhotná, ale bez práce. A možná by mi vyšla práce na smlouvu s tím, že bych samo řekla, že jsem těhotná. Díky
- Citovat
- Upravit
Čerpání mateřské přes otce dítěte
Ahoj holky, chci poprosit o radu, jak papírové správně ošefovat čerpání mateřské přes otce dítěte. Jsem OSVČ, platící si nejnižší měsíční odvody na nemocenské, tzn. Nárok na mateřskou je měsíčně cca kolem 3tis. Čekám co mi přijde, konkrétně mi částku nebyly úřednice schopny říct, nastoupila jsem 6.12. 2013. Po uplynutí šestinedeli chceme, aby se mateřská docerpala přes partnera, je to zaměstnanec, výše mateřské tak bude měsíčně cca o 10tis. Vyšší, takze toho nevyužije… Otázka, jak to udelat papírové u nej v praci správně, na internetu jsem vycetla, ze se to bud děla:1. V praci nastoupí na materskou a se svým zaměstnavatelem udělá novou pracovní smlouvu na jinou pozici, než na které byl do ted… 2. V praci nastoupí na mateřskou a novou pracovní smlouvu se svým zaměstnavatelem uzavře třeba o tři dny dýl? Nemáte s tim nějaká zkušenost? Dekuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Holky čistě teoreticky. Nárok na mateřskou mám v případě, že mám odpracováno 270 dní za poslední dva roky. Jsou to dva roky do porodu? Nebo jak se to teda počítá? A s tím, že se počítá i doba těhotenství? Takže teoreticky stačí být zaměstnaná v těhotenství? Dělala jsem vloni cca 3 měsíce a teď jsem možná těhotná, ale bez práce. A možná by mi vyšla práce na smlouvu s tím, že bych samo řekla, že jsem těhotná. Díky
270 dnů před nástupem na mateřskou dovolenou, ten jen 8-6 týdnů před termínem porodu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Miksinka píše:
@Kaja 888 myslím, že tohle už jsou staré informace, myslím, že teď už otec nemusí jít na mateřskou, ale stačí když bude mít potvrzení z práce, ale když to zjistíš přesně, tak dej prosím vědět, my to budem chtít zkusit taky po porodu přepsat, ptž má vyšší plat, tak by byla i větší mateřská, teoreticky…
potvrzení z práce se týká volby délky a výše rodičkovského příspěvku přes partnera, né mateřské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mateřská 2014
Dobrý den mám na Vás dotaz. Jsem studentkou VŠ a zároveň jsem od března 2013 zaměstnána na hlavní pracovní poměr. Teď jsem zjistila, že jsem těhotná. Chtěla bych se zeptat jak to je s mateřskou a jak s rodičovským příspěvkem? A jak je to s porodným? Děkuji za informaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojtee, ještě jsem se chtěla zeptat.Jsem zaměstnaná od 26.4.2012 a ted jsem těhotná a musela jsem jít na neschopenku, budu mít nárok na mateřskou? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit