Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když se bavím s kolegyněmi, které jsou doma s dětmi, tak drtivá většina říká, že doma je to pohoda, že je to fakt dovolená a že do práce se vrátí, až budou skutečně muset.
Jen jedna se hrozně těší do práce, že se to doma nedá vydržet.
Asi je to hodně individuální.
Já být doma několik let s dětmi, tak mi hrábne.
@Anonymní píše:
Hned po ránu jsem se musela naštvat. Mam 20 měsíčního syna, který je opravdu zive dite. Přes den nemam vůbec čas pro sebe, protoze se mu musím věnovat a neustále ho hlídat, aby nedělal to, co nemá. Přes den nespí vůbec a v noci se poslední měsíc cca 10× probouzí. Takže se taky moc nevyspím. No a dnes jsem si šla lehnout až o pul 1 - moje chyba, ale s chlapem jsme si povídali. Syn se probudil v 1, o pul 2 a ve 3. No a o pul 4 vstával! Takže jsem téměř nespala. Chlap spal v obýváku, takže se v pohodě vyspal. Já jsem se syna snažila všemožnými způsoby uspat, ale on usnul až i půl 7 s tim, že se o pul 8 zase probudil. Tak jsem ho prevlikla a šla mu udělat UM. Chlap se mezitím probudil a vstal. Já jsem byla úplně nevyspana, tak jsem si šla ještě lehnout. V 9 jsem vstala a říkám chlapovi, že jsem spala jen 4 hodiny a on na me vyrukoval s tim, že on tak spí každý den. A ja mu říkám, že on se ale 10× za noc ne probouzí a nemusí uspavat malyho. A on prý, že se někdy taky probouzí. A ja říkám, že ty se ale 24 hodin denne nestarás o děcko. A on ze chodi do prace. Jasne, ale on byl vyloženě naštvaný, že jsem si dovolila ještě lehnout a on se musel hodinu starat o syna. Pohádali jsme se a on se sbalil a sel pryc. Co si o tom mám myslet? On si jako mysli, ze si valim šunky???
co na to rict? typicke ne? ja chodim na nocni do 1 do rana a vstavam s deckem kolem 8, chlap prijde v 5 odpoledne a stejne na me koukal, ze jsem si ten den musela krasne uzit- ala relax. Vystrizlivel ve chvili co jsem se vztekla a ditko mu na vikend „predala“ a odjela parit se segrou. Muzicek drzi od te doby hubicku a pomaha jak muze
Pochopil..sokem ![]()
@miruska11 ono taky záleží na dítěti, co bych za to dala vstávat v 7, naše zlatíčka vstávají v 5 a už jsem zkoušela snad všechno, i je dávat spát pozdě večer, ale jak kdyby měli budík ![]()
@Meha píše:
Když se bavím s kolegyněmi, které jsou doma s dětmi, tak drtivá většina říká, že doma je to pohoda, že je to fakt dovolená a že do práce se vrátí, až budou skutečně muset.
Jen jedna se hrozně těší do práce, že se to doma nedá vydržet.
Asi je to hodně individuální.
Já být doma několik let s dětmi, tak mi hrábne.
takže RD zase taková rachota není ![]()
Nevím, ono to taky záleží jakého máš chlapa. Pokud egocentrického sobce, který si myslím, že když chodí do práce, tak se mu má salutovat a je něco jako Bůh, pak určitě je práce méně náročná. Pokud je chlap normální a děti si nenasekal jen proto, že „člověk by je měl mít“, postará se, pomůže, pak to srovnat ani moc nelze, protože oboje má něco do sebe ![]()
Tak obecně záleží jaká je práce a jaké je dítě. Kdybych měla jenom staršího, tak je mateřská opravdu dovolená. S dětma 14m od sebe vzpomínám na doby, kdy jsem se mohla na něco soustředit a třeba jít v klidu na záchod. SAMA.
Na druhou stranu při práci bych asi těžko studovala další VŠ (zas by to asi nebylo potřeba) a díky manželovi, který má flexibilní pracovní dobu a nemá problém se starat o děti, můžu nakoupit, cvičit, studovat, chodit na kosmetiku atd. Obávám se, že jakmile se vrátím do práce, bude se vším utrum.
@Burj Chalifa píše:
takže RD zase taková rachota není
Podle toho, co říkají kolegyně, tak mám ten dojem
.
Osobní zkušenost zatím nemám.
Je to tak, chlapi si myslí, že ženská na mateřské-rodičáku má doma pohodu, nemusí ráno vstávat do práce, může si kdykoliv dát kafčo..ntj..nemám čas ani se v klidu najíst, dítě mi stojí stále za zatkem, když vařím, věší se na mě, věčer chodí strašně pozdě spát, ráno opět brzy vstávat a celý kolotoč dokola každý den jenom krmení, přebalování, uklízení, vaření, koupání, uspávání a já nevím co ještě.
Chlap když přijde z práce, tak sedne k televizi nebo k počítači a má klid, kolikrát lehne a usne. A já jsem s dítětem, snažíme se hodně chodit ven, protože doma je fakt uřvaný a otravný..to chlapi nevidí..když chlap něco dělá, má na to klid, což já nemám a asi nikdy mít nebudu. Kolikkrát říkám že bych si to s ním vyměnila, šla do práce a pak měla doma klídek.
Nesnáším větu: ty se máš, si doma na mateřské DOVOLENE a nemusíš chodit do práce. Kdo nezažil, nepochopí..asi tak.
@Anonymní píše:
Hned po ránu jsem se musela naštvat. Mam 20 měsíčního syna, který je opravdu zive dite. Přes den nemam vůbec čas pro sebe, protoze se mu musím věnovat a neustále ho hlídat, aby nedělal to, co nemá. Přes den nespí vůbec a v noci se poslední měsíc cca 10× probouzí. Takže se taky moc nevyspím. No a dnes jsem si šla lehnout až o pul 1 - moje chyba, ale s chlapem jsme si povídali. Syn se probudil v 1, o pul 2 a ve 3. No a o pul 4 vstával! Takže jsem téměř nespala. Chlap spal v obýváku, takže se v pohodě vyspal. Já jsem se syna snažila všemožnými způsoby uspat, ale on usnul až i půl 7 s tim, že se o pul 8 zase probudil. Tak jsem ho prevlikla a šla mu udělat UM. Chlap se mezitím probudil a vstal. Já jsem byla úplně nevyspana, tak jsem si šla ještě lehnout. V 9 jsem vstala a říkám chlapovi, že jsem spala jen 4 hodiny a on na me vyrukoval s tim, že on tak spí každý den. A ja mu říkám, že on se ale 10× za noc ne probouzí a nemusí uspavat malyho. A on prý, že se někdy taky probouzí. A ja říkám, že ty se ale 24 hodin denne nestarás o děcko. A on ze chodi do prace. Jasne, ale on byl vyloženě naštvaný, že jsem si dovolila ještě lehnout a on se musel hodinu starat o syna. Pohádali jsme se a on se sbalil a sel pryc. Co si o tom mám myslet? On si jako mysli, ze si valim šunky???
já to mám s dcerkou to samé, tak tě naprosto chápu, jen s tím rozdílem, že manžel mi pomáhá jak to jde a nemyslí si, že se doma na mateřské válím, má celkem náročnou práci, kdy se kolikrát taky moc nevyspí a tak ho nechávám spát, ale jak má trošku volnější směny tak mi to oplatí, vstává k malé v noci on a ráno mě nechá vyspat, jinak já při mateřské ještě začla trošku vypomáhat v práci a dala jsem si podmínku, že jen na brzo ráno a v poledne domů, tak to mě trošku ztěžuje, že když už si manžel nahlásí volno tak stejně vstávám do práce, ale vrámci možnosti mi manžel moc pomáhá at jsme oba vyspaní, tím, že chodím sem tam do práce a on hlídá tak ví, že to není o sezení doma na zadku a to má vše nachystané, jen ohřeje jídlo a dá, s čímž není problém, malá jí pěkně
@LLenule111 jo to souhlasim, kdo nezažil nepochopí a právě proto říkám, že ted´po mateřské/rodičovské, kdy mám dvě děti a chodím do práce, do toho ještě se snažim studovat, jelikož to po mě zaměstnavatel vyžaduje, tak pro mne mateřská byla DOVOLENÁ..ted´ jsem tak vyštávená, že i když pak v sobotu/neděli mám trochu víc času stejně nedělám to, co potřebuju, jelikož musim aspoň někdy odpočívat…tím pádem se mi to všechno hrne…ale tak třeba přes vánoce to nějak všechno doženu ![]()
Ono taky záleží na typu člověka, na dítěti, na možnosti/nemožnosti podpory manžela nebo širší rodiny.
Chápu, že někdo, kdo pracoval ve fabrice u pásu od 6h ráno, má v okolí kamarádky se stejně starými dětmi, praviidelně může vrznout dítě babičce, dítě vstává v sedm ráno a umí se zabavit samo, nepotřebuje moc dozor a dotyčné nevadí stereotyp vaření, praní, uklízení, tak je na mateřské happy.
Ten kdo měl předtím zajímavou práci, pracoval hlavou v kolektivu opravdu inteligentních lidí, bydlí daleko od rodiny či kamarádek, které by šlo nějak pravidelně navštěvovat s dětmi, dítě mu vstává mezi 5-6 ranní, přes den z něj nemůže spustit oko, tak toho opravdu každodenní kolotoč plíny, vaření, pískoviště, 5× po sobě paci paci nějak extra uspokojovat nemusí.
Anonymní, asi tak, na mateřské máš na starosti „jenom“ ty děti. Až budeš chodit do práce, budeš mít na starosti práci i ty děti. Největší mazec prožívám teď a to je návrat po dlouhé RD do práce:mrgreen: Děti ještě malé, aby byly úplně samostatné, jedno školkové, jedno prvnáček, do toho práce, vyzvedávání, kroužky, učení doma se starším a zabavení mladšího ještě pořád batolete. Když si teď vzpomenu na mateřskou, když byly děti fakt malé, tak to považuju fakt jako dovolenou ![]()
Ale musím podotknout, že to fakt záleží k na tom, jaké je dítě, moje první bylo taky torpédo, něco jak píšeš, byla jsem tak vyšťavená, zničená, neměla jsem ani žádný čas na sebe, druhé dítě je v tomto naprostý opak, krom trošku náročnějšího začátku byly dva roky neskutečně pohodové a hezké, neznala jsem ty chvíle, kdy mi mateřská lezla na mozek jako u toho prvního, měla jsem i spoustu času na sebe..
Ale s chlapem jsme měli někdy tytéž rozepře a ono fakt stačí mu ty děti někdy nechat, ať se stará a já myslím, že teď už pochopil. Častěji se teď musí starat, když já jsem třeba odpoledne v práci. Udělat úkoly, povinnosti, udělat jim večeři, vykoupat a spát. Přijdu v osm, děti lítají po bytě, kuchyň zaskládáná nádobím, v obýváku bordel, o dětských pokojích nemluvě a chlap nestíhá
Klasika ![]()
@Eli.D a nezkouseli jste jit naopak spat driv? Ja mam vyzkousene ze kdyz usne v pul 8 tak spi dlouho, do tech 9 i dyl, ale kdyz vyjimecne jdeme spat pozdeji. Treba az kolem 10 tak pak spi hodne neklidne a je vzhutu treba v 7. Chapu kazde dite je jine. tteba ny to u vas mohlo zabrat, vztavat v 5 je silene
![]()
Ano, myslí. Kdyby tě měl dostatečně rád, sám by viděl, že jsi unavená a potřebuješ si lehnout. Jakou má partner pracovní dobu že spí jen čtyři hodiny denně? A je vůbec někdy nějaký čas, kdy tvůj partner doma něco dělá, případně se věnuje dítěti? Příště až se pohádáte, sbal se a jdi pryč ty. Ať vidí, jaké to je.