Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@fifinka609 nic, vracím ho na místo a říkám mu, že tam zůstane. A ono tam dřív nebo později zůstane. Jde jen o to poprvé, kdy dítě musí pochopit, že je rodič důsledný a myslí to vážně. Proto je lepší používat kout než pokoj, i kvůli lepší kontrole.
Pokud ho hodláš nechat odejít, kdy se mu zlíbí, nemá to celé žádný smysl. Prostě ho nechat nemůžeš a ano, jde to i bez násilí, čistě důsledností.
@brko píše:
ale hranice se daji vymezovat i jinak nez ponizovanim-jdi na hanbu- nebo bitim. staci jen chtit.
v tom se neshodneme…moje dite nebude primarne ponizoivat me- a biti jako ponizeni vnimam…pokud bude, ponese nasledky- placat nebudu (pak se spatne vysvetluje, proc ja muzu a ono ne), ale proste nasleduje trest…a NEBUDEME diskutovat…
pokud to takhle nevnimas a sama nemas nic, co by na dite fungovalo, pak je opravdu konzultace s odbornikem na miste
@dendule4 píše:
Jo například ho obejmout. To už jsem taky viděla, dítě se začalo vztekat, že nebylo po jeho a matka(nastudovaná z článku z internetu) ho objala!!!To nepochopíš!! Až to dítě za pár let něco provede, ukradne, někoho zbije, tak se už bude těšit na to, jak ho za to maminka doma obejme!
to viiiis, to je Prekopova a jeji Pevne obejmuti
![]()
@dendule4 píše:
Jo například ho obejmout. To už jsem taky viděla, dítě se začalo vztekat, že nebylo po jeho a matka(nastudovaná z článku z internetu) ho objala!!!To nepochopíš!! Až to dítě za pár let něco provede, ukradne, někoho zbije, tak se už bude těšit na to, jak ho za to maminka doma obejme!
přesně, je tu pár matek, nebudu jmenovat, které by to určitě udělaly. Pak se budou divit, jaké problémy mají s dětmi.
Nedá mi to, abych taky nepřispěla. Je mi zakladatelky docela líto, jak se do ní pouštíte, jak dělá špatně to a ono. Vždyť nikdo nezná ani jí ani její dítě.
Já mám 2 malý kluky a oba jsou o 180° jiní. Co fungovalo na jednoho, nefungovalo na druhýho. S jedním se dalo domluvit, stačilo říct důrazné NE, případně i plácnout přes ručičku, přes zadeček. Druhej, když se sekne, nepomůže absolutně nic. Každé dítě je jiné a vyžaduje i jiný přístup. Myslím, že zakladatelka se to snaží pojmout dobře, zkouší dle své intuice, pročítá různé diskuze, aby zkusila i jinou fintu. Pokud ale cítí, že je potřeba návštěva odborníka, aby jí poradil, nevidím v tom absolutně nic špatného. Ba naopak.
@Zuziky píše:
to viiiis, to je Prekopova a jeji Pevne obejmuti![]()
fuj, z toho mi bylo zle ještě 14 dní poté, co jsem viděla video.
@Berousik píše:
@Špuntice1986 jenze jak chces, aby to dite pochopilo, ze ono placat nesmi, ale rodic ano? Tim, ze mu to budes prakticky vracet, nic nevyresis.
Protože mámu musí poslouchat, musí mít k mámě respekt.
Dospělí kouří, pijí, řídí… to dítě taky musí pochopit.
Já mám právě taky šíleně tvrdohlavé dítě a ta hanba na na něj funguje, dá mu čas, aby se od-seknul a „smířil s porážkou“ ![]()
@prilen mám moc ráda názory paní PhDr. Lidmili Pekařové ( nejuznávanější dětská klinická psycholožka, emeritní primářka)- a ta nedávno na otázku, kde chlapec se taky projevoval těmito agresivními sklony odpověděla toto:
„… Jen pozor, pokud se vzteká, neuklidňujte ho a nevysvětlujte mu nic. Tím jen posilujete jeho protest…Musí prožít stav, že dyž se chová vztekle, nepříjemně, nemá nic… Nikdo na něho nemluví Nikdo mu nic nenabízí Nikdo nic neslibuje Je opuštěné…“
Toto je přesně dle jejího hesla, že o výchově se nemluví, ta se prostě dělá
Velmi doporučuji její knihu - Jak žít a nezbláznit se! super čtení - dle mě by to měl přelouskat každý nastávající rodič povinně
Já k tomu ještě zhltla další její věc: S. O.S. - snad pomůže
(jinak tato paní je zásadně proti jakémukoliv plácání dítěte..)
@kacz píše:
@fifinka609 nic, vracím ho na místo a říkám mu, že tam zůstane. A ono tam dřív nebo později zůstane. Jde jen o to poprvé, kdy dítě musí pochopit, že je rodič důsledný a myslí to vážně. Proto je lepší používat kout než pokoj, i kvůli lepší kontrole.Pokud ho hodláš nechat odejít, kdy se mu zlíbí, nemá to celé žádný smysl. Prostě ho nechat nemůžeš a ano, jde to i bez násilí, čistě důsledností.
My si asi úplně nerozumíme, ale to bude tím, že máš zkušenost se svým dítětem a myslíš, že když to funguje u vás, tak musí u každého -což se vlastně táhne celou touhle diskusí od spousty matek směrem k zakladatelce. Mně nedávno dcera taky začala plácat, když se vytočila (pravidelně, když jsem řekla, že jdeme domů z hřiště a ona nechtěla) Nejdříve jsem to zkoušela po dobrém -žádný efekt. Potom jsem jí tedy bez diskusí odnášela pryč, ale to se mě snažila mlátit a scéna přes celé sídliště plus pohledy matek,,proč jí neseřeže?,, Pak už po zlém a dostala tak přes tu pracku, že bys čekala, že už mě neplácne, ale omyl-ihned mi to začala vracet a byla ještě vytočenější než před tím. Plus pohledy matek,,tyranka, která mlátí dítě, přitom jí to mohla vysvětlit jako dospělému, jako to děláme my s naším Pepíčkem a ten nás neplácá, takže to zaručeně funguje…,, ![]()
@maxadel vidis, a ja si myslim, ze ta osoba je podobne nebezpecna jako Kiedronova
to si nevyberes… mne proste neskutecne vadi ten jeji dogmatismus…a tvrzeni, ze dite ma v pocitu vzteku zazit opusteni??? to jako proc? aby citilo, ze ten jediny pevny bod- mama- na nej kasle, kdyz mu je ouvej? fujtajbl…
(jen pro dokresleni, mladsi syn je Aspik, celkem dost narocne dite, prosli jsme obdobim brutalniho vzteku na cely svet…a nechat ho v tech chvilich „zazit pocit osameni“, tak si to dite ublizi
)
@fifinka609 zaprvé zcela zbytečně řešíš pohledy matek, zadruhé venku samozřejmě není žádný kout, kam bys ho mohla strčit, tak si ho prostě vezmeš stranou, budeš ho držet a počkáš, až se uklidní, i kdyby to mělo trvat 20 minut. Jak dlouho jsi vydržela ty? 3 minuty? Tomu já neříkám důslednost, zkusit něco a jakmile to HNED nefunguje, přejít k něčemu jinému. To dítě navíc okamžitě vycítí, že vlastně nevíš, co máš dělat. Ty ale musíš od začátku do konce přesně vědět, co děláš, musíš mít kontrolu nad situací a musíš tu výchovnou akci dovést do zdárného konce. Jinak to pochopitelně nefunguje.
@dendule4 píše:
No ale takhle to vidíš jen Ty. Jak můžeš vědět, jak to vnímá mé dítě? Máš diplom z psychologie? To je přesně o názoru o výchově. Já si zase myslím, že takhle jedině dítě pozná, že to maminku bolí a že se to prostě nedělá.
na to nemusím mít diplom z psychologie, stačí nebýt uplný primitiv, abych se zkusila vžít do dítěte. Prostě mi přijde nelogické někoho kousat proto, aby mě nekousal
.
@Zuziky píše:
v tom se neshodneme…moje dite nebude primarne ponizoivat me- a biti jako ponizeni vnimam…pokud bude, ponese nasledky- placat nebudu (pak se spatne vysvetluje, proc ja muzu a ono ne), ale proste nasleduje trest…a NEBUDEME diskutovat…
pokud to takhle nevnimas a sama nemas nic, co by na dite fungovalo, pak je opravdu konzultace s odbornikem na miste
ne, děkuji, já konzultaci s odborníkem nepotřebuji
mě děti nebijí, jsou to andílci
![]()
@Zuziky Tak samozřejmě u Vás bych to nepraktikovala. Tam by měl být přístup jiný, citlivější.
Ale jinak nevidím důvod proč to neaplikovat na normálně rozjívené dítě, já ho tím (dle mého) přece nijak netýrám, jen mu dávám najevo, že nehraji a v žádném případě nepřistupuji na jeho hru. Slovo „opuštěné“ nezní lichotivě, no.. ale v reálu stojím vedle jen nereaguji, nepřistupuji na jeho podmínky.. Mě to připadá ok
ALe každý nechť si vychovává jak jemu vyhovuje a co jemu funguje ![]()
Náš mladej teda nikdy agresivní nebyl, u nás frčelo vykřičování si věcí, dóst vehementně. Jednou jsem vysvětlila podmínky, za jakých se co může půjčit či použít a dále je jen mlčky dodržovala (to zahrnovalo samozřejmě i ignoraci jeho následných citových výlevů) Teď je klid
Začala fungovat rozumná domluva.¨
100% návod na výchovu nemůže dát snad nikdo, ale rozhodně sem zde našla pár fint, jak to vyrůstání sobě i synovi zpříjemnit ![]()