Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@brko píše:
A kde beres jistotu, ze jsou deti, ktere nejsou vychovavany autoritarsky, nevychovane? to ja zas mužu říct, ze z tvého dítěte možná vyroste člověk, který bude sice posloucht, ale vlastně nebude mít svou hlavu.
Jéééžiš autoritářsky? TO jsi zase vzala kde prosím Tě? Nevychovávám jí ani autoritářsky, ani liberálně. Ale podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a dítě mě poslouchá, je naprosto normální zdravé batole.
@dendule4 moc se ti omlouvám za to jedno malinko neslušné slovíčko. Jak bys reagovala, kdybych ho nepoužila? A všimla sis, ze se autoritativně chováš i vůči mne, když mě žádáš, ať se vyjadřujt slušně-tedy aspoň já to tak vnímala. To už stojí za zamyšlení. Co myslíš? ![]()
@brko píše:
@dendule4 moc se ti omlouvám za to jedno malinko neslušné slovíčko. Jak bys reagovala, kdybych ho nepoužila? A všimla sis, ze se autoritativně chováš i vůči mne, když mě žádáš, ať se vyjadřujt slušně-tedy aspoň já to tak vnímala. To už stojí za zamyšlení. Co myslíš?
Co je prosím autoritativního na tom, že jsem Tě požádala o slušné vyjádřování. To že jsem Tě požádala značí jediné: že mám vychování. Nic víc, nic mín. A to přesně hodlám předávat svým dětem. Možná by stálo za zamyšlení, co jim předáš Ty? ![]()
@dendule4 píše:
Jéééžiš autoritářsky? T O jsi zase vzala kde prosím Tě? Nevychovávám jí ani autoritářsky, ani liberálně. Ale podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a dítě mě poslouchá, je naprosto normální zdravé batole.
Příspěvek upraven 03.07.15 v 22:09
@brko Nejsem agresivní, dovol mi prosím trochu té mé obhajoby, když už se můžeš obhajovat Ty…To je zase demokracie, víš? Dobrou noc.
Diskuse se jako obvykle změnila v bitevní pole mezi zastánci fyzických trestů a těmi, které je nepoužívají.
K tématu mi připadá nejpodstatnější toto:
@prilen píše:
Mám pocit, že to spíš nechce pochopit. Trvá to již delší dobu a pochopit by musel i neandrtálec (omlouvám se neandrtálcům). Nebo opravdu potřebuje nějaký „pádný“ stimul.
Myslím, že tady jsi víceméně sama vystihla problém - Tvůj tříleťák zkouší hranice, trucuje a NECHCE pochopit. Není to o tom, že by potřeboval neustále dokola něco vysvětlovat - on musí přesně vědět, jaký důsledek přijde. Připadá mi, že Tvůj syn to neví… protože na něm neustále něco zkoušíš. Plácne jednou, Ty uděláš toto - plácne podruhé, Ty uděláš něco jiného… plácne potřetí, reaguješ zase jinak. Chce to zaujmout jasný postoj a na něm si trvat, ne si po prvním neúspěchu říct „tohle nefunguje, tak to příště zkusíme jinak“.
Myslím, že k tomu přistupuješ velice rozumně a že je moc dobře, že to jdeš zkonzultovat s psychologem.
@brko hlavně že ty se musíš neustále nad všemi povyšovat. Už je to trapný.
@kacz píše:
@brko hlavně že ty se musíš neustále nad všemi povyšovat. Už je to trapný.
@Svandu píše:
Resim podobny problem. Ovsem syn je autista, coz situaci znacne komplikuje. A to jsem si jeste pred par mesici rikanůla, jak je skvely, ze ma sice zachvaty vzteku, ale agresivni neni. Nikdy nikoho nebil, i kdyz mu trreba jine deti ublizily, byl takovy hodny tunta. No a ted bije me, manzela, obcas babicku, jednou placnul i malou, kdyz mu vzala hracku, ale to jsme si „vysvetlili“ a vi, ze ji bit nesmi - ovsem vzdy kdyz mu ona neco provede, prijde bouchnout me. Nebo se sebeposkozuje. Dava si facky, nebo se bije do hlavy. Pochopila jsem, ze musime ten vztek nejak odvest, aby se ho zbavil, ale nevim jak. Fyzicke tresty neuznavam ani u zdravych deti, s jeho diagnozou jsou nesmylne uplne. Funguje odvest ho do pokoje a zavrit dvere, coz ovsem nejde praktikovat na ulici, kde ten vztek byva castejsi, doma neni tolik lakadel.. No a chytit ruce? No kdyz to stihnu, tak se me snazi dat hlavicku
Ale jak rikam, je to otazka poslednich nekolika tydnu, treba to je jen obdobi, ktere odezni. Par takovych problemu, co si vyresil sam, uz tu bylo..
Nedavno jsem četla, že by mohlo pomoci vybít vztek na předmětech tomu určených.
Chápu, že se lehko radí. Já to ještě nezkusila. Zatím u 3leťého dítěte praktuji; „To se mi nelíbí, to mi nedělej.“ (není autistické, tak si netroufám poučovat)
@mgdln
ja to myslela trochu v legraci, ale mne prijde nebezpecne proste kazde dogma, ze jedine TAKHLE je to spravne…a kdyz podle Kiedronove nebudeme nosit na tygrika a v klubicku a dite balit do polovysypane perinky, tak ho straslive poskozujeme…co to asi tak udela s vystrasenou mamou, co ma prvniho prcka a treba v okoli nikoho, koho se zeptat nebo s kym se poradit ![]()
@prilen Právě mám objednanou knížku „Výchova bez poražených“, jsem na ni zvědavá. Spousta maminek z ní byla nadšená a doporučovaly mi ji. Počítám, že nebude o žádných trestech ani jiných ponižujících praktikách a spíš navede, jak dítě nenásilně směřovat k oboustranné spokojenosti při řešení všemožných situací při vývoji dítěte.
Ve 3 letech excesy v chování prý nejsou vzdorem, ale dítě si potřebuje upevnit hranice. Proto si myslím, že přívětivá důslednost je na místě.
@Zuziky Já o té ženské ani neslyšela a dítě je naprosto v pořádku ![]()
@Zuziky
aha, tak to jo. Jasně, že nejde brát doporučení dogmaticky. Jak tu již ženy zmiňovaly, každé dítě je jiné a potřebuje osobitý přístup. Doporučení jsou jen pro inspiraci. ![]()
@dendule4 to si jen myslis
ona by ti zcela jiste vysvetlila, ze bude mit dite (a nebo jeste hur ty
) v budoucnu problem
![]()
(setkala jsem se s ni jednou, doporucila mi starsaka nosit v tom slavnem klubicku, dite rvalo vzteky- nesnaselo od malicka jakekoliv omezeni v prostoru, ale ona do me hucela, ze jedine takhle je to spravne…ne, dekuji, stacilo
)