Měli bychom své děti vyučit k boji?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7090
27.7.16 14:40
@Eliezer píše:
@fifinka609 A proč bych měla jako chodit prostředkem silnice? Tebe by určitě napadlo v Lídlu začít hýbat regály a šířit paniku, že tam jsou tři zahalené, stojící ženské? Nebo v metru.Tam to buchne a je to… :mrgreen:

Pracuji na místě, kde denně potkám cca 10 zakuklených, takže ve mně paniku už nevzbuzují a hlavně když se rozhodnou někde odpálit, tak není moc možností, co udělat. To je ta část, kdy nenaděláš nic. Ale samozřejmě víc koukám na to, jak se chovají. To je ta část, kde můžeš něco udělat. Ne vždy u sebe přece mají bombu. A pokud má například nůž, tak myslím, že bys byla ráda, kdybys nestála jak trubka první na ráně. Kdo uteče, vyhraje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
27.7.16 14:51

@KalamityJohn

FS dagger. Je úzká s velmi ostrou špičkou, což mi vyhovuje. Dávám přednost dýkovému držení než nožovému - mám pocit, že mám větší akční rádius a je to svižnější. Manžel má tedy raději nožový úchop, ale má mnohem delší paže a větší sílu než já. Je pravda, že k dýkovému úchopu už člověk musí počítat se znalostí alespoň několika pák a bloků.

Dýku nosím mezi lidmi skrytě (ne v kabelce, samozřejmě. Tam je mi k ničemu :) ), v přírodě a venku na opasku (manžel mi vyrobil pouzdro, ze kterého dostanu dýku ven jedním hmatem). Manžel má ZP, takže jsme ozbrojeni i jinak, ale já sama ZP nemám a když jdu sama, musím se spoléhat na sebe.

Tady je základní instruktážní video k boji s dýkou (v angličtině) a lze vidět, že je to dobrá, rychlá, dostupná zbraň a dá se s ní naučit spoustů fíglů (a to už mi zdraví odchází do věčných lovišť, přesto jsou základní techniky nenáročné. jen je třeba se se zbraní sžít, znát její délku, vyvážení, kam dosáhnu, když ohnu zápěstí atd…).

https://www.youtube.com/watch?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21347
27.7.16 15:11

@Apaji

Aha, Fairbairn samozřejmě, mohlo mne to napadnout. Dík za video, mrknu se. :)

Já nosím Ruger revolver, ale je relativně bachratej a těžekj a tak asi nejčastějc Ruger LCP, ten se vejde do jeansů, je to sice malý, prd ráže, ale když je potřeba zbraň tak je cokoliv lepší než kanón co zůstal v trezoru, haha.

Ale já se nikdy prát a bránit nemusel, když máš 190cm a přes metrák tak se do tebe lidi moc nes erou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21347
27.7.16 15:13

Jo, ještě jsem si vzpomněl, mám doma někde tuhle knížku, před lety jsem jí někde koupil ve výprodeji:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
27.7.16 16:07

@KalamityJohn

Cha, ta knížka mi připomíná jeden starý odrbaný výtisk „Základy juit jitsu“ ze 30. let. Mám někde v šuplíku. Pánové ve cvičebních overalech, ponožkách s podvazky, kníry v bojových pozicích a k tomu doprovodný text ve staré češtině :„kterak si soupeře přehoditi chvatem za paži trhem“ a podobné perly, které ani nevím, co znamenaly (zastaralé pojmenování různých cviků). :lol:

Jinak myslím, že každá zbraň je lepší než žádná a pohotový člověk použije i klacek, když je k dispozici.

Manžel má taky 190 cm a něco pod metrák. Je fakt, že se do něj taky málokdo naváží. Ačkoliv s naší organizaci byl jako pořadatel demonstrace na Hradčanském náměstí a samozřejmě, že tam přišli provokovat náckové a ti nedělali rozdíl mezi malým, velkým, starým, mladým (možná to byli najatí provokatéři, čert ví). A ti se naváželi do všech. Hoši měli co dělat, aby zamezili střetu s policii a tím ukončení demonstrace. K tomu se tam zjevil nafetovaný magor v dlouhém kabátě se sekerou na více než metrovém toporu (při vstupu policie kontrolovala lidi, zda nejsou ozbrojeni, prohledávali batohy…jak mohl pronést metr a půl dlouhou zbraň, je záhadou). A co by mohl udělat magor se sekerou v davu za paseku ani nemusím vysvětlovat. Byli tam staří, rodiny s dětmi (osobně bych dítě na demonstraci nebrala, kór takhle vypjatou, ale byly tam i rodiny s dětmi a kočárky), ženské, důchodci…Fakt uhlídat všechny pochybné magory a existence bylo náročné. A to hoši měli jen asistovat s tím, že ozbrojený y tam neměl být kromě policie nikdo. Sekeru asi přehlédli :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21347
27.7.16 16:28

A co teprve české kopnutí Zbyňka Fištenského :mrgreen: - to byl kdysi ale dávno vtip od Jiránka.

Ale viděl jsem někde video jak úspěšně bránit šanonem, haha. Jeden z triků byl narvat to protivníkovi do ohryzku.

Karate mne naučilo, že člověk je velice křehkej, kolikrát člověk šel při kumite k zemi nebo byl aspoň solidně otřesen - a to jsme se snažili si neubližovat.

Nojo, knížka není video, ale nic jinýho prostě nebylo. Ale podle knížky jsem se naučil katu Broadsword play

taky Tai či a dokonce Zui quan - opilé pěsti - na vojně byl čas studovat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14642
28.7.16 07:59
@KalamityJohn píše:
A co teprve české kopnutí Zbyňka Fištenského :mrgreen: - to byl kdysi ale dávno vtip od Jiránka.

Ale viděl jsem někde video jak úspěšně bránit šanonem, haha. Jeden z triků byl narvat to protivníkovi do ohryzku.

Karate mne naučilo, že člověk je velice křehkej, kolikrát člověk šel při kumite k zemi nebo byl aspoň solidně otřesen - a to jsme se snažili si neubližovat.

Nojo, knížka není video, ale nic jinýho prostě nebylo. Ale podle knížky jsem se naučil katu Broadsword play

taky Tai či a dokonce Zui quan - opilé pěsti - na vojně byl čas studovat :)

Tak tebe bych nechtěla naštvat. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.7.16 08:24
@jaguar píše:
Jinak tady můžeme diskutovat řešit jestli je dobrý učit naše děti k boji. Ano nějaký znalosti by člověk mít měl. Ale. Když je člověk ve špatnou dobu na špatným místě, tak člověku nepomůže ani judo ani aikido ani nic když prostě nějakej magor na sobě odpálí bombu. To si myslím že by neměl šanci ani Chuck Norris.

jistě v té chvíli neuděláš nic. ale pokud něco takového uvidíš/přežiješ reltivně nezraněná, tak je dobré třeba umět poskytnou první pomoc zraněným ;) a schválně kolik lidí by vědělo, jak se třeba zastavuje krvácení.

• Citovat
  • Upravit
21347
29.7.16 12:49
@nostress píše:
Tak tebe bych nechtěla naštvat. :mrgreen:

Dneska daleko víc „opilec“ než „pěsti“ :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
5.8.16 12:31

Já bych tady k tomu tématu jen doplnit co tady tak úplně nezaznělo… Sám jsem z tábora těch, kteří budou radši připraveni než překvapeni a tak asi nepřekvapí, že děti vedeme k tomu aby byly co možná nejsamostatnější.
A cože tady nezaznělo naplno? Přeci že dítě samo by mělo mít dobrý „mindset“. Aby samo znalo možná rizika a vědělo co má kdy ne/dělat.
Přiměřeně věku se snažíme aby věděly jaká jsou možná nebezpečí, co mají dělat, když se jim něco nezdá, nebo když se něco po…
Aby si někdo nemyslel, že je to nějaký polovojenský výcvik - to vůbec ne. Všechno je to hrou, povídáním a jen potud pokud děcka samy chtějí.
Když jsme na vycházce potkali agresivního psa, tak dokud to dětem leželo v hlavičkách, tak jsme si doma hráli „na zlýho pejska“- tak aby děti věděly, kam se mají schovat a co mají dělat, když bude taťka mít „plný ruce“ cizího agresivního psa. Děti to pochopily a světe div se, v podobných situacích už reagují jak mají ze hry nacvičeno.
Stejně tak jim nezamlčujeme další nebezpečí, nemalujeme jim svět na růžovo. Potkáme „mladíka“? Vysvětlíme, že na takový pozor, co by se mohlo stát a co dělat. Pozorujeme ostatní lidi, všímáme si kdo má v kapse nůž, kdo se chová divně, z koho mají špatný pocit atd. děti jsou v tomhle strašně všímavý - vlastně víc než my.
No a praní? Všechno přirozeně, když se chtějí prát (sourozenci spolu) no tak ať se perou - vědí, že si nesmí vyloženě ublížit ale jde o to aby se naučili „se prát“ a měly kontrolu nad tím co dělají. Jak jinak se mají něco naučit, když ne hrou a vyzkoušením si? Kurzy dětské sebeobrany jsou u nás bohužel jen nějaké kobudo-cosi a tam do dětí cpou i jejich „ideologii“ na kterou ale nejsme zvědaví.
Na zbraně mají ještě čas, ale nevidím důvod, proč by neměly umět zacházet třeba s kubotanem…
Další věc je jakási forma přípravy „na horší časy“, ale to už je do jiného tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21347
9.8.16 12:20
@Apaji píše:
@KalamityJohn

FS dagger. Je úzká s velmi ostrou špičkou, což mi vyhovuje. Dávám přednost dýkovému držení než nožovému - mám pocit, že mám větší akční rádius a je to svižnější. Manžel má tedy raději nožový úchop, ale má mnohem delší paže a větší sílu než já. Je pravda, že k dýkovému úchopu už člověk musí počítat se znalostí alespoň několika pák a bloků.

Dýku nosím mezi lidmi skrytě (ne v kabelce, samozřejmě. Tam je mi k ničemu :) ), v přírodě a venku na opasku (manžel mi vyrobil pouzdro, ze kterého dostanu dýku ven jedním hmatem).

Jsem o tom přmejšlel a vytáhnout na mne někdo FS tak hledám kakáč. Z nějakýho důvodu se člověk nožů bojů víc, asi proto že se už každej někdy říznul.

Jakej je rozdíl mezi dýkovým a nožovým držením? Jedno bude s čepelí u malíkový hrany a druhý u palce, ale který je který?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
9.8.16 18:00

@KalamityJohn

Ano, nožový úchop je s čepelí u palce - podobně jako když krájíš zeleninu. Dýkový je k malíkové hraně, „trčí z pěsti“.

Jako nejsem žádný mistr, ale základy mám slušné. Občas překvapím i manžela :lol: - to si vezmeme tréningové dýky.

U mě je problém/výhoda (jak se to vezme), že jsem se musela naučit žít s handicapem (2 operace srdce a operace mozku) - nemám na dlouhý boj (rychlý puls, zadýchání), takže používám rychlé triky, vyzkoušené a vypilované. K tomu si musím bránit hrudník (mám rozřezanou hrudní kost, seštopovanou dráty a kus umělé aorty a nesmím tam schytat údery) - což je zase u dýk a nožů výhoda být celý život zvyklá chránit si hrudník. A jako bonus jsem si kdysi škaredě zlomila pravý loket (jsem pravák), mám tam pakloub, je to dost citlivé, vykřivené, takže dělám všechno proto, abych se nedostala do páky - vázání zbraně, hlídám náznaky pokusů mě za tu paži chňapnout, když se to stane, umím se ještě rychle z toho dostat (nejdu proti čtyřem dlouhým prstům, větší šanci mám proti jednomu krátkému palci - takže se rozhlédnu, jak je úchop postavený a pomůžu si i druhou rukou…). Když je zle, umím to přehodit a jet levou - musela jsem dlouho používat levou ruku a dodnes je to drobná výhoda, že ji nemám tak nešikovnou, jako většina lidí (umím s ní dělat domácí práce, jíst, trochu psát - čitelně, chytnu s ní míček a umím přehazovat dýku). Nu, musela jsem ze svých slabostí udělat přednosti, ale měla jsem na to celý život :D

A opravdu, po těch letech v každém problému najdu něco užitečného - stalo se to mou životní filozofií. I tam, kde ostatní žádnou výhodu nevidí, já ji najdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21347
9.8.16 18:08
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
9.8.16 19:55
  • načítám...
  • Citovat