Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Máme synovce Angličany. Aj tam se zkracuje. Dcera má jejich typické jméno. Líbila se mi zkrácenina v knihách, během hovoru. Proto jsem si ho všimla.
Nevidím problém, když se Jasmína zkrátí na domáckou Jasmí. Víc variant není třeba hledat.
@Kelsey1 píše: Více
Známá taky říká Jasmíně Jasmí … Hrůza. Rve mi to uši. Nebo ´Jasu ´ … Nevím, co je horší.
Oslovit děcko základním tvarem jsem ji neslyšela.
Za mě prostě příšerné jméno. ![]()
@Šmoulice píše: Více
Však nikdo nenutí, ať jméno dáváš. Naštěstí je tolik možností na výběr
.
@Kelsey1 píše: Více
Zakladatelka se ptala na názory … Tak je má. ![]()
@Natalka113 Jmeno se mi líbí, měli jsme ho kdysi ve výběru pro první dceru. Jednu Jasmínu znám, říká se Jasmína, Jasmin, Mína.
Príde mi veľmi jemné, éterické. Páči sa mi. Aj domácke oslovenia Jasmínka alebo Mína.
Pohádkové jméno. Je škoda ho tahat do reálného světa. Zkazí se.
No, ja půjdu trochu proti proudu, nevnímám ho vůbec jako jemné a éterické, evokuje ve mě Balkán a vše dál na jihovýchod a spíš naše horkokrevné spoluetnikum
Asi jsem ovlivněná relativně (i když asi na Slovensku víc) známou nositelkou tohoto jména
Můj šálek kafe to není, ja bych ho nedala určitě, ale zase, že by to byla nějaká hrůza, to taky ne.
Nejen u nas je zvykem jména zkracovat, pozměňovat.. Liz, Liv, Johnny, Mike, Tommy… dělají to snad i v Africe (mam pracovní dítě původem z Keni a i jeho jméno ma tamní bezne zkraceniny). Nevidím na tom nic divného, i přesto, ze ja svym dětem rikam nejčastěji prave základním tvarem. Ale drtivá většina lidí okolo, vlastně asi fakt vsichni, jim nějakou tu zkráceninu vymysleli a používají ji. I kdyz se dítě představí základním tvarem a na otázku, jak mu doma rikaji, odpoví, ze základním tvarem… takze prave proto jsme jim dali jména, u kterých se nam jejich bezne zdrobneliny líbí.
Znám Jasminu Alagič (manželka Rytmuse) a pak tři cigánky Jasmíny
. Mě to to jméno líbí moc
.