Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám prvního syna s tímto problémem a šla jsem s rizikem do druhého ale nakonec se mi narodil druhý syn a je úplně zdravý - jsou od sebe o dva roky.
Jsou tady holky co maji víc děti a myslím, že jsou všechny v pořádku. Já jak už jsme psala, mám dvojčata (dvojvaječná) a jeden je Ok a druhý má tuto vadu. Ptala jsem se na to mnohokrát několika doktorů. Nebylo mi to nikdy jasný, jedno těhotenství tudíž co jsem snědla, vypila v jakém prostředí jsem byla, bylo pro oba stejné. Bylo mi vysvětleno, že se prostě jedna buńka při vývoji trošku hnula jinam. Jíný doktor mi zase řekl, že v ten den kdy se Honzíkovy vyvíjelo ouško jsem byla nachlazená, kýchnula atd. Další doktor, že na to nikdy nikdo nepřišel proč se to stalo a nakonec všichni ať to neřešim a jestli chci ještě další dítě ať podstoupíme nějaké vyšetření, že budeme mít jistotu jestli já nebo manžel nejsme nositeli nějakého genu.
Děkuju! trochu mě to uklidnilo. Jestli se můžu zeptat, jde u vás jen o mikrocii ouška nebo ho máte uzavřené(atrezie)?
I za druhý příspěvek děkuji, taky se pořád ohlížím co jsem udelala špatně, ale zrovna vy jste příkladem toho, že jde skutečně o náhodu, kterou člověk bohužel asi neovlivní.
A můžu se zeptat kolik je let holčičce? Honzíkovy jsou 3 roky a od ledna je ve školce. Zatím je malej a svoje ouško neřeší, jenže co neni te´d bude později. Jsem zvědavá jak to ponese a co na to budou říkat děti ve školce. Má mikrocii a jestli na něj slyší nebo ne a jak to tam má zatím nevíme. Prý mu budou dělat ct hlavy až bude větší a pak budeme vědět co a jak. Zvážíme jestli vůbec půjdeme na plastiku nebo budeme volit spíš epitézu. Co jsem viděla fotky po plastice ucha byla jsem zděšena. Ale je to ještě spousta let, tak uvidíme.
Malý je teprve 10 měsíců, takže jí to zatím netrápí, to spíš já si s tím dělám hlavu. Máme stejné informace jako vy, ale malá nemá do ouška dirku a to nám právě pojmenovali jako atrezie=uzavření zvukovodu, jak je to s vyvynutím uvnitř samozřejmě také nevíme. Trochu mě udivuje, že se s tím v dnešní době nedá nic dělat:-[
Našla jsem na nejakych stránkách, že v cizině se maminky s dětmi každý rok společně scházejí, aby dětičky viděli i ostatní děti s oušky a maminky nasbíraly více zkušeností, myslím, že je to výborný nápad, ale nevím jestli by se to některé z vás také líbilo?:)
Já bych se ráda zůčastnila, ale každá jsme od jinud. Takže nevim jak by se řešilo místo. jinak my rádi přijdeme. Jo a náš Honzík taky nemá dírku do ouška.
No asi by bylo dobrý kdyby se nás přidalo víc, tak uvidíme, pak by to chtělo nějakou zlatou střední cestu:) muzu se zeptat odkud jste?
I já bych se určitě přidala a brala nějaký ten sraz, my jsme z Brna ![]()
Tak my jsme trochu z ruky…plzeňský kraj, ale když se domluvíme, i tak rádi přijedeme:)
Milé maminky, ještě bych se ráda na něco zeptala. Četla jsem tu od některých z vás, že vám díky ousku dělali v porodnici nějaké komplexnější vyšetření jako kardio, vyšetření ledvin atd. V nejakem článku jsem se dočetla, že to spolu opravdu mnohdy souvisí, ale nám žádné takové vyšetření nedělali. Máte s tím nějaké zkušenosti? Dělali to vaším dětičkam a jak to dopadlo?
Předem děkuju za jakékoliv informace.
Ahoj, dlouho jsem se snazila najit nejaky chat room v ceske republice, ktery se zabyva touto problematikou. Mam 5-ti leteho syna, ktery se narodil s Microtia/Atretia. Byly jsme z toho s manzelem v soku, protoze vsechna predporodni vysetreni byla v poradku.Moje situace byla o to tezsi, ze ziji v USA an nemam to rodinu.
Minuly mesic jsme absolvovali plastickou operaci v Beverly Hills s Dr. Sheryl Lewin. Zvukovod jsme neotevirali, jelikoz to ma velka rizika a nas syn slysi na prave ucho normalne. Muj nejvetsi zivotni zazitek bylo videt synka s obema usima… Nic se tomu nevyrovna
Jestli mate nejake dotazy, rada na ne odpovim.
Ja bych se rada zeptala jak operace probihala. Jak dlouho a to mu udelali ousko z ciziho materialu? nebo z vlastniho tela? a jak ousko vypada? Slysela jsem, ze tady v cr nejsou vysledky nic moc. mohla bych poprosit o fotku? klidne do zprav. v cr delaji plsstiku az kolem 10 let, tam uz takhle brzo? dekuji mockrat