Mikrocie ouška

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2
23.3.15 13:12

Dobrý den. Dnes moje sestra porodila chlapečka s nevyvinutým boltcem a bez „dírky“ na levé straně. Je z toho hotová a v nemocnici ji zatím nic neřekli. Chtěla bych pro ni nějaké základní informace. Pravá strana vypadá vzhledově v pořádku, znamená to, že bude i sluch vpořádku? Nebo je obvyklá vazba a může být postiženo i to pravé? Kdy se provádí první vyšetření? Děkuji za jakékoli informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
23.3.15 13:19

Ahoj @florr já mám dnes 6 měsíčního prcka, taktéž mikrocie a atrezie na levé straně… Většinou je v tomhle případě druhé ouško v pořádku a malý se bude vyjívej normálně. My v tomto štěstí neměli a sluch na druhém oušku poškozený má a jsme ve fázi řešení sluchadla. Nejdříve mu budou dělat otoakustické emise - ve většině porodnic se provádějí 2-3 den po porodu, pokud budou výbavné tak by měl být sluch na pravém oušku OK, pokud ne, tak se tyto emise několikrát opakují - sluchové ústrojí miminka se vyvýjí a může tam mít i stále plodovou vodu. To je asi pro tvou sestru to nejzákladnější do začátku. Hlavně nevěšet hlavu dolu, ač vím že to jen tak nejde… sama jsem se s tou realitou nesmířila… ale držím palce ať má synovec druhé ouško v pořádku:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
23.3.15 13:24

Děkuji za odpověď. Takže jestli je druhé ouško v pořádku se zjistí hned v porodnici. Takže teď jen držet palečky, aby bylo aspoň to v pořádku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
23.3.15 13:26

Nevím kde rodíte, ale ve většině nemocnic se toto vyšetření dělá už v porodnici (já rodila v Pardubicích a je to tu už déle). Pokud u Vás v porodnici hned toto nedělají, tak si myslím, že do týdne by je stejně poslali na ORL;) Kdyby cokoli, tak se klidně ozvěte;) a blahopřeju k synovci;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
23.3.15 13:48

Dobrý den, všimla jsem si, že jste z Jihlavy, já jsem tam rodila před 5 měsíci. Dcera má také nevyvinuté levé ucho. Pokud sestra rodila v Jihlavě tak jim zdravé ucho budou kontrolovat v porodmici. Pokud by měla zájem si o tom promluvit, pošlete mi sz a já vám pošlu tel. číslo. Vím že v porodničí nám toho moc neřekli, hodně jsem si toho zjistila sama. Ale žádný strach, všechno bude v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.3.15 00:19

@Jersey.Fox Ja toho nevim moc, je to pro mne hodne informaci najednou a samozrejme jako spravna teta si malou desne uzivam, takze je mozna spousta informaci, ktere ani nepostrehnu, protoze se zrovna mazlime :-) To druhe ousko, ji pry zkouseli hned v porodnici (jestli na nej slysi a pry ano, je pry v poradku.Ale ano, nejake BAHA tam pada.Ja taky rikam(jak uz jsem psala), ze bych ji pres nevyvinute ousko nechala narust vlasky a jestlize dobre slysi na to druhe, mozna bych to nehrotila.Oni ted hodne premysleji a na tenhle muj nazir mi vzdy reknou, ze co kdyz jim to jednou vycte, ze ji s tim nic nenechali udelat…S tim vysetrenim…oni byli v te Praze vicemene na konzultaci s tim, ze se na malou dotycny lekar podival, jinak ji tam pry nikterak nevysetrovali…Tak nevim, neni to pro ne a asi pro nikoho z vas jednoduche rozhodovani, oni treba doufaji, ze za tech 6 let, se lecos muze zmenit a priznali, ze v te cekarne videli mnohem horsi pripady…:-( Takze proste nikdo nevime, co a jak dal…Vlastne poradne ani nevedi, proc to tak mala ma. Nejaky doktor jim sice rekl, cim by to mohlo byt, ale to se nam nejak nezda. Protoze to oduvodnil bud stresem v tehotenstvi, nebo virozou, a ani jednoho si nejsou vedomi…Mne treba zase prekvapuje, ze to nebylo videt na zltrazvuku…Jsem moc rafa, ze jsem tuhke vasi diskuzi nasla a muzu se tady tak trochu vypovidat, ikdyz jak uz jsem psala, netusim, jestli „nas“ trapi presne to, o cem tahle diskuze je…Kazdopadne i Vam moc dekuji za postrehy a mejte klidnou noc :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.3.15 14:09
@Anonymní píše:
@Jersey.Fox Ja toho nevim moc, je to pro mne hodne informaci najednou a samozrejme jako spravna teta si malou desne uzivam, takze je mozna spousta informaci, ktere ani nepostrehnu, protoze se zrovna mazlime :-) To druhe ousko, ji pry zkouseli hned v porodnici (jestli na nej slysi a pry ano, je pry v poradku.Ale ano, nejake BAHA tam pada.Ja taky rikam(jak uz jsem psala), ze bych ji pres nevyvinute ousko nechala narust vlasky a jestlize dobre slysi na to druhe, mozna bych to nehrotila.Oni ted hodne premysleji a na tenhle muj nazir mi vzdy reknou, ze co kdyz jim to jednou vycte, ze ji s tim nic nenechali udelat…S tim vysetrenim…oni byli v te Praze vicemene na konzultaci s tim, ze se na malou dotycny lekar podival, jinak ji tam pry nikterak nevysetrovali…Tak nevim, neni to pro ne a asi pro nikoho z vas jednoduche rozhodovani, oni treba doufaji, ze za tech 6 let, se lecos muze zmenit a priznali, ze v te cekarne videli mnohem horsi pripady…:-( Takze proste nikdo nevime, co a jak dal…Vlastne poradne ani nevedi, proc to tak mala ma. Nejaky doktor jim sice rekl, cim by to mohlo byt, ale to se nam nejak nezda. Protoze to oduvodnil bud stresem v tehotenstvi, nebo virozou, a ani jednoho si nejsou vedomi…Mne treba zase prekvapuje, ze to nebylo videt na zltrazvuku…Jsem moc rafa, ze jsem tuhke vasi diskuzi nasla a muzu se tady tak trochu vypovidat, ikdyz jak uz jsem psala, netusim, jestli „nas“ trapi presne to, o cem tahle diskuze je…Kazdopadne i Vam moc dekuji za postrehy a mejte klidnou noc :)

jako důvod se uvádí špatné nalehnutí plodu v děloze - tj. nalehnutí na ucho (to mi přijde jako nesmysl, ale slyšela jsem to už od více doktorů), pak s etaky uvádí ta viróza v prvním trimestru s tím, že sestra nemusela mít nějaké zjevné příznaky nemoci, prostě tělo mohlo jenom bojovat a „vir sedl na plod“. Já si taky nebyla v těhotenství vědoma žádných viróz a prostě obecně nic rizikového jsem neměla ani nedědělala, všecky kontroly u doktora dopadly na 1. A až v porodnici jsme se o mikrocii dozvěděli. Taky mě tehdy překvapilo, že se to nevidělo na UTZ, ale to je prý naprosto normální. Na UTZ se prý nevidí většina defektů, takže tak…ale podívejte není to žádná tragédie, pokud na druhé ucho chlapec slyší. Nemocné ucho mu zakryjete vláskama a bude hotov, nidko si toho na první pohled nevšimne a později mu udělají plastiku a nikdo si ani neuvědomí, že má nějaký defekt. Jsou horší věci, mnohem horší, hlavu vzhůru.

• Citovat
  • Upravit
8
29.3.15 18:24
@Anonymní píše:
jako důvod se uvádí špatné nalehnutí plodu v děloze - tj. nalehnutí na ucho (to mi přijde jako nesmysl, ale slyšela jsem to už od více doktorů), pak s etaky uvádí ta viróza v prvním trimestru s tím, že sestra nemusela mít nějaké zjevné příznaky nemoci, prostě tělo mohlo jenom bojovat a „vir sedl na plod“. Já si taky nebyla v těhotenství vědoma žádných viróz a prostě obecně nic rizikového jsem neměla ani nedědělala, všecky kontroly u doktora dopadly na 1. A až v porodnici jsme se o mikrocii dozvěděli. Taky mě tehdy překvapilo, že se to nevidělo na UTZ, ale to je prý naprosto normální. Na UTZ se prý nevidí většina defektů, takže tak…ale podívejte není to žádná tragédie, pokud na druhé ucho chlapec slyší. Nemocné ucho mu zakryjete vláskama a bude hotov, nidko si toho na první pohled nevšimne a později mu udělají plastiku a nikdo si ani neuvědomí, že má nějaký defekt. Jsou horší věci, mnohem horší, hlavu vzhůru.

Dobrý den,
v předchozí diskuzi jste psala, že vaše dcera je už předškolačka. Chtěla bych se zeptat jestli pozorujete nějaké problémy s lokalizací zvuku, když na ní voláte orientuje se kde jste, nebo je třeba chvíli zmatená? Nevadí malé hlučné prostředí? Děkuju za odpověď a slova povzbuzení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
30.3.15 10:19

Teda musím říct, že zalehnutí ouška mimčem mi příjde taky jako hloupost. Já kdy jsem se ptala na ORL tak mi bylo řečeno, že uši se vyvýjí do 8-12 týdne těhotenství, takže v té době se musela někde stát „chybka“ a to bývá zapříčiněno buď nějakým tím virem, léky pokud se braly (nějaké ototoxické jsem četla) i stres.. ale já byla naprosto v pořádku. Ale pravda samozřejmě je, že člověk vůbec nemusí poznat, že se s ním něco děje… Bohužel.. Každopádně, na 3D UTZ by to bylo vidět určitě, my na něm byli, ale zpětně když jsme koukali jestli to tam bylo možné vidět, tak nebylo - zrovna na té straně hlavy kde má mikrocii měl placentu, jinak by to vidět myslím bylo dobře.. Tak my už každým dnem čekáme, že se nám ozve doktor se zprávou jaké sluchadlo vybral a jestli s tím souhlasíme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
30.3.15 10:47

Mně říkala doktorka na genetice, že to může být i nějaká zdánlivá drobnost, třeba přehřátí organizmu. U nás to ale spíše vypadá na dědičnou záležitost, jelikož i já jsem se narodila s deformovanými boltci a levé ucho mám tak o 20%menší, takže asi mikrocie 1 stupně, což jsem samozřejmě nevěděla, než se malá narodila jsem si svých uší vůbec nevšímala, v 5 letech jsem byla na plastice a uši mám normální. Potvrdit to ale nejde. myslím si, že na ULT by to vidět bylo, ale uší si nikdo nevšímá. V případném dalším těhotenství by se na to určitě soustředili víc, ale stejně se tím nic nezmění, jen by o tom člověk věděl a nebylo by to takové překvápko :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
38
30.3.15 11:07

@vopa Vidíte, organismus je v tom období asi hoodně citlivej, a u někoho asi mnohem víc než u druhého… My se na genetiku s mladým chystáme také, tak uvidíme… U nás se toho sešlo víc… mikrocie s atrezí na levém, středně těžká nedostlýchavost na pravém.. rozštěp předkožky s posunutým ústí moč. trubice, k tomu to vypadá, že na levé straně obličeje má špatný lícní nerv - ač nám na neurologii řekli, že mu u pusy chybí sval…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1096
1.4.15 12:13

Holky, mám syna, je to už školák a má jednostrannou mikoocii a atrezii. Nepozorovala jsem na něm nikdy, že by mu to, že má jen jednou ucho vadilo. Ve škole si toho všimli až při hraní na tichou poštu, ve školce vůbec…má delší vlásky. Je to velmi aktivní sportovec a výborně zpívá. Prostě mu to opravdu v ničem nevadí. Měla jsem strach, že bude hůř slyšet ve škole, ale je to premiant, takže asi tak. Něco za něco…má úžasnou duši.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
665
6.6.15 22:02

Ahoj, muzu se k vam pridat? V srpnu 2014 se nam narodil chlapecek s mikrocii praveho ouska s atrezii zvukovodu. Porad nemuzu uverit tomu, ze se to stalo zrovna nam :,( Nicmene jsme se dostali do Motola k panu primari Jurovcikovi a 3.8. jdeme na CT, abychom vedeli jak je ousko uvnitr vyvinute. Emise na zdravem ousku mame 2 krizky ze tri. Diagnoza ztrata sluchu jednostrsnna a prevodni nedoslychavost. Po CT jsme objednani k panu doktoru Myskovi tak jsem zvedava, co nam rekne. Vime, ze Simonek slysi a dela nam jen samou radost, i tak to ale porad moc boli a nemuzu tomu stale uverit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
651
8.6.15 11:22

@DianaAndílek Takze jste se naucili s timhle „problemem“ zit a nijak ho nebudete resit? Vas prispevek se mi moc libi a jsem rada, ze napise i nekdo, kdo muze ostatnim ukazat, ze „nic neni ztraceno“ a clovek ma i tak duvod, se radovat ze zivota…:-) Dekuji!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
651
8.6.15 15:40

@baryijamja Nebudte tak smutna…Prectete si prispevek na Vasim prispevkem…a verte, ze existuji „vetsi a horsi onemocneni“…Posilam Vam alespon na dalku pohlazeni po dusi a budte silna… :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí