Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, blíží se podzim a zima… Pomalu se chystám na svoje „zimní činnosti“ a kromě jiného jsem otevřel složku, do které si sestavuju rodokmen. Když jsem probíral všechny možné dobové dokumenty, tak mě napadlo: mluvíte s dětmi i o tom, že do rodiny nepatří jen tatínek a maminka, dědečci a babičky - ale že i dědeček a babička měli svého tatínka a maminku, dědečky a babičky…?
(Tak nějak mně hlodá v hlavě červík pochybnosti, jestli v dnešní době na něco takového jsou vůbec ještě myšlenky…)
Ano, mluvíme a prohlížíme fotky. Nejspíš proto, že i mě to vždycky bavilo, tak předávám dětem.
Neteri jsem se to pokousela vysvetlit ale na ni jsou ty rodinny vztahy tezky
Dlouho ji trvalo nez pochopila ze JEJI babicka je moje a jeji mami maminka ![]()
Ale samozrejme ja to se svyma prckama probirat budu. Ted jsou jeste maly. ![]()
@Jura007 Tak já mám dítě ještě malé, ale určitě se na to chystám. Moji rodiče se mnou o tom často mluvili, i prarodiče, mám hodně fotek, některé opravdu staré, jsem za to ráda a vždy mě to velmi zajímalo. ![]()
Mluvíme…obzvláště se starším, ten je dost zvídavý a tohle ho baví..menší rodokmen jsme spolu už taky vyráběli:-)
Samozřejmě, taky o tom, že se prababička a pradědeček narodili před velkou válkou, kdy nebylo co jíst, ale naštěstí bydleli na vesnici, tak si mohli jídlo sami vypěstovat. Děti na to vždycky koukají jak puci (teda zatím starší, mladší je mimino). A taky jak se nesmělo dřív nikam cestovat, jak byla babička (moje mamka) poprvé u moře, až když jí bylo 30 let. No, musí se naučit, že vše je relativní.
@Jura007 Mluvím, naši mají spoustu „obrazů“, kde jsou fotky praprarodičů a dceru to hodně zajímá ![]()
To je to jediné, co jsem si vyptala od mých rodičů + rodinná alba.
Tohle je třeba bratr mého dědy (z mamčiny strany) ![]()
http://kromerizsky.denik.cz/…0130724.html
Můj muž si taky sestavuje rodokmen (Mladej říká robotkem
) a má tam fotky, takže si je občas prohlíží se starším synem a ukazuje mu je. Většina předků jsou teda zjednodušeně babičky a dědečci, ale jo, řešíme to.
Třeba stylem: proč bydlíme tady? protože tady pradědeček postavil dům… a podobně.
Takaž tak dozadu nejdu, ale vyprávěla jsem jí, že tatínek měl tatínka a ten už zemřel, že ji ale nikdy nepoznal. Pak taky měla prababičku, co zemřela. Bydlela u tchyně, tak tam dcera vleze do jejího pokoje a zkonstatuje, že babička už tam není, že umřela. Teď z toho tématu mám trochu strach, protože nedavno u babičky plakala, že babička bude stará a umře a že se jí bude stýskat
Jo a syn je po tom dost lačnej. Fascinuje ho, že je zároveň syn, brácha, bratranec, synovec a vnuk a že různí lidé si „způsobují“ různé vztahové vazby. Takže chce vědět kdo je koho čí, jak se jmenovali ti, co už nežijí apod.
My jen prohlížeme fotky a trochu vyprávíme, my máme v aktuální rodině dost složitý vztahy - každý dítě má luxus vlastní maminky, prarodiče všechny rozvedný atd. je to i tak záhul, takže prababičky jsou zatím u ledu…
Mám po dědečkovi z máminy strany popsaných několik lejster jejich rodu stylem Andula si vzala Pepíka, měli grunt tam a tam, sahávto snad do začátku 18.století, takže až budou kluci větší, tak ukážu, taky máme kvůli emigraci příbuzenstvo po celém světě, tak určitě ukážu kde kdo bydlí, pokusím se vysvětlit rodinné vztahy…
Ale tohle je tak pro děti od cca třetí třídy výš, to je takový ten věk, kdy člověk začne řešit, jestli náhodou není natajno adoptovaný a tak
@malinada píše:
Mám po dědečkovi z máminy strany popsaných několik lejster jejich rodu stylem Andula si vzala Pepíka, měli grunt tam a tam, sahávto snad do začátku 18.století, takže až budou kluci větší, tak ukážu, taky máme kvůli emigraci příbuzenstvo po celém světě, tak určitě ukážu kde kdo bydlí, pokusím se vysvětlit rodinné vztahy…
Ale tohle je tak pro děti od cca třetí třídy výš, to je takový ten věk, kdy člověk začne řešit, jestli náhodou není natajno adoptovaný a tak
Taky jsem měl vzdálené příbuzné v Alboukerque a v Detroitu - teď už jsou jejich potomci kdovíkde…
Mluvím o svých prarodičích, obzvlášť o jedné mojí babičce, která před dvěma roky zemřela a chybí mi. Dceru jsem vzala i párkrát na hřbitov, takže nějaký základní nástřel už proběhl, víc ale spíš až bude starší ![]()
Svůj rodokmen ale sestavený nemám, takže mými prababičkami a pradědečky to nejspíše skončí ![]()