Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@stock píše:
@Pam12 a tady trošku indický vakcinyhttps://www.vaccinebox.com/product/m-vac/
Joo, o indický vim, furt ji mám ve hře pro staršího
nicméně má silnou alergii na psy a je pěstovaná prave na psích buňkách, takže představuje v tomto směru dost riziko
@Pam12
Možná žiju už několik let v omylu, říkám, nějak zvlášť se v tom nehrabu, ale mám za to, či jsem dosud měla, že vyhláška pouze stanovuje nemoci, proti kterým a kdy je povinnost očkovat, ne? Ne konkrétní vakcíny, které jediné musí! být použité. Aspoň tak to chápu. Můžu se mýlit. Chápala jsem to tak, že byly jen schválené vakcíny, které jsou plně hrazeny ze zdrav. pojištění za tímto účelem. Tudíž nevím nic o povinné 6ti valentní vakcíně, ale vím o povinných 6ti nemocích v rámci základního očkování… možná sem to chápala zle?
Ve finále je to tedy o obchodu, dobrém trhu a financích. Hexacima je tedy předpokládám levnější nez infanrix hexa? Že jí byl nahrazen?
Z pohledu výrobce je to v tomto směru pak pochopitelné. Bohužel.
@Pam12 píše:
Joo, o indický vim, furt ji mám ve hře pro staršíhonicméně má silnou alergii na psy a je pěstovaná prave na psích buňkách, takže představuje v tomto směru dost riziko
@h-o-p-e píše:
@Pam12
Možná žiju už několik let v omylu, říkám, nějak zvlášť se v tom nehrabu, ale mám za to, či jsem dosud měla, že vyhláška pouze stanovuje nemoci, proti kterým a kdy je povinnost očkovat, ne? Ne konkrétní vakcíny, které jediné musí! být použité. Aspoň tak to chápu. Můžu se mýlit. Chápala jsem to tak, že byly jen schválené vakcíny, které jsou plně hrazeny ze zdrav. pojištění za tímto účelem. Tudíž nevím nic o povinné 6ti valentní vakcíně, ale vím o povinných 6ti nemocích v rámci základního očkování… možná sem to chápala zle?Ve finále je to tedy o obchodu, dobrém trhu a financích. Hexacima je tedy předpokládám levnější nez infanrix hexa? Že jí byl nahrazen?
Z pohledu výrobce je to v tomto směru pak pochopitelné. Bohužel.
V zákoně stojí ze ministerstvo zdravotnictví stanoví na základě doporučení Národní imunizační komise, zřízené jako poradní orgán Ministerstva zdravotnictví, antigenní složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování a zveřejní je ve formě sdělení ve Sbírce zákonů, a to vždy do 28. února kalendářního roku; stejným postupem Ministerstvo zdravotnictví stanoví a zveřejní i změny antigenního složení očkovacích látek pro pravidelná, zvláštní a mimořádná očkování,
@Pam12
dobře, ale to pořád nejmenuje pouze jedinou možnou vakcínu, která toto může splňovat… dané antigenní složení očkovacích látek může mít i jiná vakcína než v současné době očkovaná hexacima a předtím infanrix hexa, popřípadě to splní následná/postupná kombinace vakcín - příklad: pediacel + engerix… nebo infanrix+hiberix (nebo infanrix hib, je-li ještě vyráběn) +imovax polio+engerix… ne vše aplikované zároveň samozřejmě, ale postupně s odstupy. Druhá zmíněná kombinace je kombinace očkovaná v ramci individuálních očkovacích plánů. Není pak vše splněno, jak žádá zákon? přijde mi to i logické a právně správné. stát nařizuje ze své pozice proti jakým nemocem je povinné populaci očkovat, ale nařizovat jediný konkrétní produkt, jak toho docílit, to už mi do toho nezapadá… samozřejmě volí produkt, který zcela uhradí, ale ten už přece povinný není, pakliže není jedinou možnou existující volbou, která docílí žádaného.
@h-o-p-e píše:
@Pam12
dobře, ale to pořád nejmenuje pouze jedinou možnou vakcínu, která toto může splňovat… dané antigenní složení očkovacích látek může mít i jiná vakcína než v současné době očkovaná hexacima a předtím infanrix hexa, popřípadě to splní následná/postupná kombinace vakcín - příklad: pediacel + engerix… nebo infanrix+hiberix (nebo infanrix hib, je-li ještě vyráběn) +imovax polio+engerix… ne vše aplikované zároveň samozřejmě, ale postupně s odstupy. Druhá zmíněná kombinace je kombinace očkovaná v ramci individuálních očkovacích plánů. Není pak vše splněno, jak žádá zákon? přijde mi to i logické a právně správné. stát nařizuje ze své pozice proti jakým nemocem je povinné populaci očkovat, ale nařizovat jediný konkrétní produkt, jak toho docílit, to už mi do toho nezapadá… samozřejmě volí produkt, který zcela uhradí, ale ten už přece povinný není, pakliže není jedinou možnou existující volbou, která docílí žádaného.
Ve vyhlášce je stanoveno:
Základní očkování se provede v době od započatého devátého týdne po narození dítěte dvěma dávkami hexavalentní očkovací látky proti záškrtu, tetanu, pertusi s acelulární složkou, invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae b, virové hepatitidě B a inaktivovanou očkovací látkou proti přenosné dětské obrně (dále jen „hexavalentní očkovací látka“)…
Když jsme u těch monovakcin, konkrétně proti spalnickam. Aby se tady ta vakcina mohla bezne používat, musela by se zaregistrovat. Registruje ji ten, kdo tu chce tu vakcínu uvádět na trh a už jen ta registrace je nákladná a pak tu jsou další poplatky. Na to, aby se tu pak prodalo fakt jen par kousku, do toho nikdo normalni nepujde…
Navíc je povinné očkováni i proti priusnicim a zardenkam, na které snad už ani monovakciny nejsou, takže stejně většinou všichni vahajici nakonec ten priorix zvoli
@Pam12 píše:
Když jsme u těch monovakcin, konkrétně proti spalnickam. Aby se tady ta vakcina mohla bezne používat, musela by se zaregistrovat. Registruje ji ten, kdo tu chce tu vakcínu uvádět na trh a už jen ta registrace je nákladná a pak tu jsou další poplatky. Na to, aby se tu pak prodalo fakt jen par kousku, do toho nikdo normalni nepujde…
Navíc je povinné očkováni i proti priusnicim a zardenkam, na které snad už ani monovakciny nejsou, takže stejně většinou všichni vahajici nakonec ten priorix zvoli
Já myslím, že jsou, viz to Japonsko, i když s příušnicemi si jistá nejsem. Ty náklady ohledně registrace jsou mi jasné, velký problém také vidím v tom, že stát určil jednu konkrétní vakcínu, kterou bude jedinou hradit… čímž zavřel dveře jiným možnostem. Položme si otázku, je to morálně v pořádku vytvořit takový nátlak na použití jediného produktu a sice polyvakcíny? Jako jedna z možností proč ne, ale jinak? Pro mě je odpověď jasná a vzbuzuje to ve mně docela nedůvěru. Věřím, že spoustu váhajících nakonec priorix nenaočkuje, přitom by někteří z nich očkovali alespoň spalničky a někteří posléze i příušnice/zarděnky. Už prosazení celoplošného očkování hep B proti závěru odborné komise, která toto nedoporučila docela otřásá důvěrou v systém. Nedivím se pak, když o tomto lidé byť jen malinko něco ví, plus nemají možnost volby mezi polyvakcínou a monovakcínou, že už mají pochybnosti.
Díky za info.
Tak teď čtu toto:
„Registraci monovakcíny brání především Brusel, ovšem jeho důvody jsou zřejmě jiného charakteru než ochrana zdraví. „Do zemí EU ji nepustila Evropská léková agentura. Existuje zde poměrně velký protekcionismus, protože monovakcína by byla nepochybně levnější. Existují produkty, které na trhu jsou k dispozici, takže v dohledné době neočekávám, že by k registraci došlo,“ vysvětluje Prymula, který je považován za předního experta v oboru.“
Cena necelých 500kč. Zase jsme u toho… je to o penězích:( Uvádí tam, že licensi má kromě Švýcarska ještě Francie a Chorvatsko. Takže asi to není záležitost nemožná, když už teď se sem dováží, i když výjimečně.
Zdroj: https://www.penize.cz/…y-pojistovny
Příspěvek upraven 18.12.19 v 20:42
@h-o-p-e jednak neexistují monovakciny, jednak stát hradí tu nejlevnejší a nejefektivnější variantu.
@h-o-p-e píše:
Tak teď čtu toto:
„Registraci monovakcíny brání především Brusel, ovšem jeho důvody jsou zřejmě jiného charakteru než ochrana zdraví. „Do zemí EU ji nepustila Evropská léková agentura. Existuje zde poměrně velký protekcionismus, protože monovakcína by byla nepochybně levnější. Existují produkty, které na trhu jsou k dispozici, takže v dohledné době neočekávám, že by k registraci došlo,“ vysvětluje Prymula, který je považován za předního experta v oboru.“
Cena necelých 500kč. Zase jsme u toho… je to o penězích:( Uvádí tám, že licensi má kromě Švýcarska ještě Francie a Chorvatsko. Takže asi to není zežitost nemožná, když už teď se sem dováží, i když výjimečně.Zdroj: https://www.penize.cz/…y-pojistovny
máš tam napsáno, proč se u nás monovakcína proti spalničkám ve velkém nepoužívá
Koukám, že Japonsko bude očkovat DTP misto dT. https://www.jpeds.or.jp/…en/index.php?…
Ja jsem taky presvedcena ze kdyby slo ockovat monovakcinou spalnicky a pozdeji i priusnice a zardenky, ze by spousta vahajicich nebo i neockujicich byla pro… I ja bych s touto variantou asi tolik nevahala
Tak zřejmě se stále vyrábí všechny. Poměrně donedávna byly některé dostupné i u nás.
Již jsem několikrát zmínila příklad Japonska. Poté co stopli MMR pro vysoký počet nahlašovaných NÚ, doporučili monovakcíny, ale momentálně čtu, že doporučují k rutinnímu očkování kombinovanou MR vakcínu - spalničky a zarděnky a příušnice jsou zvlášť v kategorii pouze volitelných. Takže už jen z tohoto usuzuji, že monovakcíný stále existují na vše.
@stock píše:
Kdyby někdo pochyboval o ucinnosti/výhodách očkování, tak tady odtud taky podobna informace:Jaké následky mají spalničky? Následné nemoci se vyskytují hlavně u dětí mladších pěti let, u lidí starších 20 let au lidí, kteří trpí chorobou nebo drogovou léčbou, která oslabuje rezistenci. Nejčastějšími následky u spalniček jsou zánět ucha (7–9%), průjem (8%), pneumonie (1–6%) nebo bakteriální infekce dýchacích cest. Spalničky snižují schopnost těla bránit se proti jiným onemocněním kdekoli od jednoho týdne do dvou let. Vzácnou komplikací je encefalitida související s spalničkami, tj. mozkový zánět (0,5–1 případů na 1 000 postižených osob). Spalničky vedou k úmrtí v 1-3 případech 1 000 nemocných. Velmi vzácné fatální následky spalniček, subakutní sklerotizující panencefalitida (SSPE), se vyskytují u 1 ze 100 000 lidí s onemocněním.
Už jsem tady mnohokrát psala srovnání komplikací po vakcíně (dle příbaláku) a přímo po spalničkách a vychází to překvapivě dost podobně. Pokud by se poctivě přeočkovávali i dospělí a NÚ po vakcíně by se tedy vynásobily počtem dávek za celý život, bylo by prodělání spalniček snad i srovnatelné jako spalničky samotné, co se komplikací týče.
Nechci se opakovat ani to počítat znovu, možná časem.
Pokud někdo napíše, že spalničky mají úmrtnost 1-3 na 1000 případů, tak to je naprosto nicneříkající informace, je potřeba k tomu dodat, k jakému období se to vztahuje (začátek 20. století? Války? Současnost??) a taky k jaké oblasti. Nic z toho tady nepadlo.
Vzhledem k tomu, že v ČR na spalničky už dlouho nikdo neumřel, a každý rok onemocní
nějak do 1000 lidí, tak tohle číslo se současnosti ani ČR prostě nemůže týkat a kdoví, odkud si to kdo vycucal.
Ani to množství komplikací či hospitalizací neodpovídá, nedávno jsem pročetla spoustu vyhodnocení jednotlivých epidemií a žádná hrůza to nebyla, přestože nemocní převažovali mezi dospělými, kteří mají horší průběh než děti.
I u toho by bylo potřeba dodat, jaké země a jakého období se ta čísla týkají.