Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaPaloma
Proc snad v kazde diskuzi, kde se pise o nevhodném chováním ditete hned navrhuješ fyzicky trest?
.
Celkem lituji tve deti..
@Zumpa píše:
Děti nelžou.
ty prudíš fakt v každým příspěvku
Kolikpak dětí jsi vychoval?
Zakladatelko, bylo to v nějaké hádce, za vypjatých okolností? Jen ty znáš přesné okolnosti! Hold počínající puberta
Je třeba reagovat jasně a rázně, říct, že takhle teda opravdu ne - jsi její máma! A že příště chytne takovýho facana, až se jí hlava zatočí
A zkus se zamyslet nad tím, proč konflikt vznikl a co bylo špatně i z tvé strany!
Holt rodičovství je těžká disciplína a univerzální návod nám nikdo nedal
Tak si to nevyčítej, spíš se z toho pouč ![]()
@axelina píše:
syn mi řekl neco podobneho…v 6 letech, jednala jsem intuitivne čili jsem ho popadla za límec švihla s nim na zem a zfackovala. uz si to od te doby nedovolil a má ze me respekt ted
Sestilete dite svihnout na zem a zfackovat? Tak to je sila. Plus se tim chlubit. Copak si z toho asi to decko vezme. Mozna bude taky mlatit lidi na potkani, kdyz mu nekdo neco rekne😳 😳
@_.Emilyyy píše:
@Kukacka123
Tak ma dcera nema zrovna klidnou pubertu, ale i tak mi nikdy nenadavala
Tak by si to asi nedovolila ne? ![]()
@Hegy píše:
Presne…nemela by se princezně matinka jeste omluvit?..u me by dostala takovou po hubě a pokud se ji nelibi svaciny, tak at si je dela sama..
No nechapu jako ![]()
Fakt to bylo jen kvůli svačině? To u kvůli svačině někdy něco říkala? nejvyšší čas aby si svačiny od září dělala sama, velká je dost
Nemlátila bych jí to ne, ale řekla bych jí k tomu své a rozhodně na zítra by si tu poslední svačinu v tomto školním roce dělala sama ![]()
Prestan ji delat svaciny, kdyz to madam tak obtezuje. V 10 letech jsem si je chystala uz davno sama.
@Kikin16 píše:
Sestilete dite svihnout na zem a zfackovat? Tak to je sila. Plus se tim chlubit. Copak si z toho asi to decko vezme. Mozna bude taky mlatit lidi na potkani, kdyz mu nekdo neco rekne😳 😳
Ja se tady na emiminu nestacim divit, co nektere matky jsou schopny udelat vlastním detem..
@Anna766 píše:
Tak jestli být parťáci znamená, že mě dítě bude titulovat do krav, tak to parťák být nechci.
To samozrejme ne ![]()
@Anonymní píše:…jestli si ji vnucovala květákové placky, tak se nediv
Ahoj,
Mam na vas otazku, jaka by byla vase 1.reakce, kdyby vam 10-tileta dcera rekla primo do oci :,.Mami ty si fakt takova kravaa ja jsem ji rekla, ze jeste jednou to rekne, tak ze dostane par facek..na to mi odpovedela ironicky, ze jsem ta nejhorsi mama na svete a Tříska dverma.
A to jseem se ji jenom zeptala, co chce ke svacine
Z 6 dětí mám čtrnáctiletou pubertální holku a dvě devítileté před-pubertální. 14 roční je hodně velký extrovert, pro slovo nejde daleko, občas teda ani pro hysterák/řev, občas taky mele v tom „hormonálním pubertálním afektu“ nesmysly, sem tam mířené na sourozence, ale na nás rodiče si teda zatím nikdy žádnou nadávku nedovolila (žádné z dětí), jsem ráda, upřímně totiž nevím, co bych dělala.
Dříve bych asi jednala s tím, že by ji jedna přilétla, bez keců, upozornění, prostě bych v tom šoku jednala radikálně, s přibývajícími lety a zkušenostmi bych ji asi dala první a poslední šanci - byla bych asi dosti konsternovaná, ale zeptala bych se na způsob - proč si to myslí, co ji k tomu vede, jestli si myslí, že to či ono (prádlo, jídlo, placení kroužků, kapesné) dopřejí dítěti mámy „krávy“. A důrazně bych ji upozornila, že já ji taky nenadávám, a že jestli to ještě jednou od ní uslyším směrem ke mně/manželovi, tak poprvé v životě dostane řádný výprask… a pak bych asi zpytovala svědomí, kde ve výchově jsem udělala chybu, že mě moje vlastní dítě tak nazývá, myslet si mohou, co chtějí, ale některé věci se neříkají. Pokud by se to opakovalo, jedna by ji přiletěla + asi embargo na mobil/pc/kapesné atd.
Ale je otázkou, co tomu předcházelo, jestli temperament, nebo nějaké další věci, které si třeba ani rodič neuvědomuje a pro dítě samotné jsou třeba stresující a okolí si to ani neuvědomí. Nikdo do toho nevidí. Já osobně bych dala jednu šanci „před bouří“ a pak by bylo asi opravdu čóro.
Vybavuji si sebe v hodně mladých letech, kdy i po dvacítce jsem měla občas dny, kdy jsem s rodiči nechtěla mluvit/neměla jsem tu potřebu a opravdu se mi to protivilo, absolutně pro mě nebylo důležité s nimi mluvit, radši jsem byla sama, než s nima a to nebyli nikterak drsní v té pozdnější dospělosti, živili mě na studiích, ale prostě jsme si „nesedli“.
Jo to bylo na svacinu do skoly, ja myslela na odpoledni svacu.No…predevcirem jsem chystala moji taky do skoly svacinu rano a nakonec jsem ji po ni hodila a poprala dobrou chut, pac taky tlamovala, malem ji zapomela a ani nepodekovala
…Jo a s komentarem,,co jako delas?(rozumnej v prekladu,,ses uplna krava?,,… ![]()
@pe-terka píše:
ty prudíš fakt v každým příspěvkuKolikpak dětí jsi vychoval?
V každým ne. A děti mám tři.
@Anonymní píše:
Ja jsme se jí zeptala, jestli chce k svacine toust nebo housku a na to mi odpověděl, ze se ji na to ptam kazdy den a ze ji to stve a oka mi rekl, ze jsem krava..
Už bych jí svačinu nedělala, at si ji udělá sama…
Taky by se musela přijít omluvit, pokud by se neomluvila, tak by nebyla žádná cukrárna, večeře za vysvědčení - předpokládám, že někam půjdete a že by ji dost mrzelo, když by se to nekonalo?
A něco bude v pozadí - možná se pohádala s kamarádkou, nebo si jí nevšímá kluk, co se jí líbí, není třeba nervní z vysvědčení, že se jí nepodařilo? ![]()
Až se omluví a uklidní, tak by to chtělo probrat a nemlátila bych ji, to se akorát zatvrdí a stáhne, nikam to nepovede, pokud máte přežít pubertu bez nějakých velkých dramat, tak musíte komunikovat… ![]()