Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jdani píše:
Já si myslím že určitým způsobem to myslí dobře. Ale respektovat rozhodnutí by určitě měli
moc nechápu, jak někdo myslí dobře, když rodiče řeknou, at neco nedělá a přesto to dělá ![]()
@Jdani píše:
Ahoj. Mám takový menší problém s mými rodiči. Mám dcerku Terezku, které je 11 měsíců. Třikrát týdně vedu u nás na vesnici zájmové kroužky pro děti, malou si sebou neberu, vždycky mi jí na ty dvě hodiny hlídají moji rodiče. Jsem jim za to vděčná, o malou se perfektně postarají, v tom by problém nebyl. ALE! Rodiče malou věčně vodí za ruce, protože mají pocit, že by už měla chodit. Dělají to i přesto že já si to nepřeju. Dneska jsem zjistila že jí i pořídili chodítko. Několikrát jsem jim vysvětlovala důvody proč jí nechci takhle uměle učit chodit, ale bez úspěchu. Jejich argumenty jsou, že vychovali dvě děti a ví co dělají. Dávají mi za příklad sestřenici a její dcerku která už díky chodítku chodila sama v 11 měsících. Další věc je, že si můj táta naučil malou na počítač, pořád jí tam pouští nějaká dětská videa, myslím si že na to je taky ještě brzy. Přijdeme k nim třeba na návštěvu, taťka si vezme malou a hned s ní jde k počítači, já to vždycky zarazim, ale dokážu si představit jak to vypadá když tam nejsem. Doma potom s Terezkou ani nemůžu projít kolem počítače aby se na něj nezačala sápat. Je víc věcí, které mi vadí, to bych se tu rozepisoval hodně dlouho. Já jsem opravdu vděčná že mi malou kdykoliv pohlídají a postarají se, nechci být nevděčná, ale jsou věci na kterých se neshodneme. Nevím jak to řešit. Ani si nechci domýšlet jak to bude až bude dcera starší.
Tak u nas bylo neco hooodne podobneho, ale myslim si, ze pokud se s nima o tom nepromluvis v klidu co si vylozene neprejes a hlavne PROC, tak s tim nic neudelas. Rozhodne by to meli rodice respektovat ale vidim, ze ne vzdy to funguje. U nas to bylo opravdu stejne, nastesti je dcerce uz dvanact let, ale tenkrat jsem z toho byla hodne spatna. Jeste je tedy dulezite, aby mel stejny nazor na vychovu i Vas muz! U nas to aspon nekdy pomahalo, ze i muz musil zakrocit, vysvetlit proc ne a proc jo
Jeste si myslim, ze toto maji resit rodice ditete a prarodice uz by to meli pouze respektovat, at uz to je dobre, nebo ne!!!Bohuzel tomu tak neni
![]()
@00000000 píše:
Tak u nas bylo neco hooodne podobneho, ale myslim si, ze pokud se s nima o tom nepromluvis v klidu co si vylozene neprejes a hlavne PROC, tak s tim nic neudelas. Rozhodne by to meli rodice respektovat ale vidim, ze ne vzdy to funguje. U nas to bylo opravdu stejne, nastesti je dcerce uz dvanact let, ale tenkrat jsem z toho byla hodne spatna. Jeste je tedy dulezite, aby mel stejny nazor na vychovu i Vas muz! U nas to aspon nekdy pomahalo, ze i muz musil zakrocit, vysvetlit proc ne a proc joJeste si myslim, ze toto maji resit rodice ditete a prarodice uz by to meli pouze respektovat, at uz to je dobre, nebo ne!!!Bohuzel tomu tak neni
![]()
![]()
Jeste jsem nenapsala, ze to mou dceru nastesti nijak nepoznamenalo, ze u prarodicu mohla vse, i pres to, ze doma se to nesmelo.Ted uz ma svoji hlavu. Uplne chapu, jak se citis, kdyz mas jiny styl vychvy a druhy ti to „kazi“ ![]()
@Venetia píše:
Co ty babičky k tomu vede si takhle prosazovat svoje? Mně by to asi nenapadlo.
Tak jako si matky myslí, že jsou chytřejší a vědí nejlépe, co dělat, myslí si to i ony. Prosté.
@inkakřivák píše:
Tak jako si matky myslí, že jsou chytřejší a vědí nejlépe, co dělat, myslí si to i ony. Prosté.
ale je to jejich dítě, tak ony mají rozhodující slovo…obzvlášt co se týká výživy, těch chodítek apod. Tím se zase babička musí řídit.
Upřimně by mě to taky pěkně vytáčelo, protoze s Choditkem atd. s tebou souhlasim, na druhou kdyby tu nebyli, co by jsi za to dala, kdyby ji pustili na pocitaci neco atd. Takže má rada je, užívej si svoji rodinu a neřeš až tak nedůležité věci(ty si to samozřejmě dělej po svém) ![]()
@Venetia Já neříkám že by se neměly řídit přáním matky, jenom odpovídám na otázku, co je k tomu vede. Chtějí pro vnouče to nejlepší.
@inkakřivák píše:
@Venetia Já neříkám že by se neměly řídit přáním matky, jenom odpovídám na otázku, co je k tomu vede. Chtějí pro vnouče to nejlepší.
Takže cpát decku jídlo, které mu zhoršuje alergii, atopický ekzém( třebas) to pořád je chtít pro vnouce to nejlepší? Já bych si to třeba nedovolila.
Takže si myslíš že ta babička cpe dítěti čokoládu se slova teď ti pěkně zhoršim exem? Nebo ho dá do chodítka s ďábelským úšklebkem a slovy hezký budeš mít skoliózu! To si myslíš? Jsi cvok? Ne, prosté si myslí totéž co ta matka, že ví líp co je pro dítě dobré. I když to třeba není pravda.
@inkakřivák píše:
Takže si myslíš že ta babička cpe dítěti čokoládu se slova teď ti pěkně zhoršim exem? Nebo ho dá do chodítka s ďábelským úšklebkem a slovy hezký budeš mít skoliózu! To si myslíš? Jsi cvok? Ne, prosté si myslí totéž co ta matka, že ví líp co je pro dítě dobré. I když to třeba není pravda.
Tak proč to teda dělá? Čokoládu dítě nutně nepotřebuje.
Aby tomu decku třeba udělala radost, ne? Protože si MYSLÍ, že mu kousek neublíží. Nebo si myslíš, že chce, aby děcko mělo reakci a skončilo v nemocnici?. Taky nedáváš dětem jen to, co nutně potřebují a bez čeho se neobejdou.
@inkakřivák píše:
Aby tomu decku třeba udělala radost, ne? Protože si MYSLÍ, že mu kousek neublíží. Nebo si myslíš, že chce, aby děcko mělo reakci a skončilo v nemocnici?. Taky nedáváš dětem jen to, co nutně potřebují a bez čeho se neobejdou.
Tak ta máma to asi neříká z pleziru „maminko, nedávejte Pepičkovi prosim čokoládu, nesmí to, dělá mu to tu vyrážku“… tak když přesto mu to babička dá, protože si MYSLÍ že se nic nestane
tak to promiň, to je hloupá.
To je možné, přesto si může myslet, že udělá dítěti dobře. Ptala ses přece, proč to dělá a já na to odpověděla. Co si myslím proč. Neptala ses na IQ.