Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
ahoj holky,
docela jsem začala uvažovat o monitoru dechu. Co myslíte má to cenu kupovat? Máte s tím některá zkušenosti.Je to celkem drahá věc tak se bojim, aby to nebyla zbytečná investice.
ahoj Vero,
já taky o tom přemýšlela a dost jsem se na to ptala všech možných doktorů. Náš kamarád - přednosta dětské kardiologie v Motole - mi poradil, ať ho nekupuji dopředu, že u zdravého miminka, které bude spát na zádíčkách, v nezakouřené místnosti, nenabalené ale ani zase na lehko a hlavně v postylce přistavené u postele starostlivě sledující maminky (která ovšem v těhotenství nekouřila - a to ani pasivně) je zbytečné, naopak více stresující faktor (plané poplachy i často chyba maminek, které miminko vyndají v noci z postylky bez vypnutí přístroje). Pokud by se ale miminko narodilo a mělo nějaké, byť i drobné a nezávažné potíže s dechem nebo srdíčkem, pak by ho samozřejmě dodatečně koupil. (www.detskydum.cz ho má výhodný a v jednání jsou spolehlivý). Také je důležité, jestli se náhodou syndrom neobjevil v rodině, bývá to dědičné. Jinak pravděpodobnost je prý 1 umrtí na 9000 miminek. Tak jsem se rozhodla, že počkám. Dokoupit se dá vždy, z internetového obchodu ho posilají do několika dnů.
Měj se pěkně
Bára
Báro děkuji ti za zajímaví názor, určitě si ho nechám projít hlavou a nebudeme zbytečně plašit ne
![]()
Já taky myslím, držím nám palce, ať ho nemusíme potřebovat (mimichodem máme ten samý termín 15.10.). Já se taky musím pořád krotit, jinak bych zkoupila celý internet a pak neměla ani na vodu ![]()
Bára
Neporadim, ale pridam svoji zkusenost,
Ja ho mam, doporucili nam ho v porodnici(J. se narodila o 3 tydny driv). Za celou dobu, co jsme ho pouzivali(asi do 8 mesicu) nehoukal ani jednou(kdyz nepocitam, ze jsem ho obcas zapomnela vypnout pri prebalovani).
Kamaradka ma syna stejne stareho, ktery mel a ma potize s castym ublinkavanim, narodil se o 7 tydnu driv. Jim houkal tak prumerne trikrat za mesic, zezacatku snad casteji, pak mene. Vetsinou to houkani Dominika vzbudilo a tak se nadechnul sam, jen jednou nebo dvakrat s nim museli zatrast. Co by se stalo, kdyby ho nemeli, si netroufam odhadnout.
Takze ma rada je, pokud nemate problemy, nemusite ho mit(ale ja byla rada, byla jsem si jistejsi a nebyla tak nervozni). Navic se nam hodil, kdyz jsme malou dali asi ve trech mesicich do vlastniho pokoje, jinak bych si to netroufla.
Pokud budete mit jakekoli problemy, urcite investujte. Ale maji ho snad v kazde lekarne nebo zdrav. potrebach, neni treba ho kupovat dopredu.
Mroe
Věrko, my ho máme a vcelku zbytečně. I když první dny byl docela fajn jistotou, že je dítko v pořádku.
Ono stejně, když by došlo na nejhorší, miminko už prý bohužel oživit nejde, zástava dechu je důsledkem něčeho v mozku, takže oživení už není možné
, nikde jsem se nedočetla o případu, kdy opravdu monitor upozornil na zástavu a miminko bylo zachráněno ![]()
A teď už je zbytečný, akorát to zapomínám v noci při kojení vypínat a pak je budíček pro půl paneláku !!!!!!!!!!
NiKina a 3 měsíční prcek
Ahoj říká se, že pokud by maminka měla být nervózní, že nemá její mimi pod sebou monitor dechu a neustále by na to myslela, je lepší ho koupit.Jinak bych asi taky počkala.
Hodně štěstí.
Andreana ![]()
Báro máme nejen stejný trmín, ale i s tim nakupováním je to stejné. Tak se musíme snažit aby vtěch obchodech zbylo něco i pro ostatní.
![]()
Ahoj,
jenom doplním, ať nevznikne nějaká fáma - co vím, při zástavě dechu/aspoň většinou/ miminko zachránit LZE. Dokonce jeden případ, kdy se to podařilo, znám. Důležitá je okamžitá taktilní stimulace mimi, pokud nepomůže, potom resuscitace. Návod je přiložen ke každému monitoru. Já jsem se dost rozmýšlela, jestli Nanny koupit nebo ne, přesně z těch důvodů, které se tu objevily - těch výdajů je před porodem fakt trochu moc… Nakonec mě přesvědčilo to zmíněné zachráněné dítě od známých mojí tchýně. Teď jsem ráda, že Nanny mám- jsem mnohem klidnější.
Viťka
Jak to zas čtu, tak mám taky hned nutkání to koupit. Ale budu se snažit vydržet a kdyžtak si to nechám koupit ještě z porodnice
- vážně jsem už tak zblblá, že nevím. Prý ty krátké výpadky z dechu nejsou nic škodlivého, dospělým se to taky stává, že ve spaní na chvíli přestanou dýchat, ale neumírají na to. Zase se pak nadechnou. Nemyslím si, že tyto kratičké zástavy by končili umrtím miminka. To by těch kojenců jinak umíralo o hodně víc. Vždyť ještě nedávno žádné takové monitory nebyly a nevím vůbec o nikom, komu by takhle umřelo miminko, že se nenadechlo.
Bára
Ahoj, měla jsem ten samý problém s koupí monitoru, doma mám týdeního prcka a pořád jsem si nebyla jistá, zda koupit či ne, dnes mě navšívila porodní asistentka, tak jsem se jí na to vyptala a ujistila mě, že v našem případě je to úplně zbytečné, dodala mi tím aspoň trochu víc jistoty, tak zatím s koupí počkám.
Ahoj,
taky jsem se o to před porodem intenzivně zajímala a sháněla info, zda monitor ano nebo ne. Četla jsem odborný článek, kde bylo, že monitor dechu bohužel nemůže zabránit syndromu náhlého úmrtí. Napsal to kolektiv lékařů. Já osobně jsem monitor vyfasovala v porodnici, protože dcerka se narodila o 3 týdny dřív, a mám s ním špatnou zkušenost. Zbytečně jsem se často vyplašila, když pípal a Baruška zatím spokojeně spala. Záleží na každé mamince, jak se rozhodne a co jí dodá více klidu.
Zuzina
Ahojky, jen bych ráda přidala svou zkušenost. Samozřejmě že monitor syndromu náhlého úmrtí nezabrání, ale dokáže upozornit na to, že se mimi víc jak 20 vteřin nenadechlo, což může vést k jeho smrti. Naše dr. mi to vysvětlila tak, že malé miminko prostě usne tak tvrdě, že se „zapomene“ nadechnout. Já jsem do něj investovala, protože jak se říká, náhoda je blbec a celý život si vyčítat, že jsem nechtěla vyndat z kapsy 3000.- Kč (myslím, že už se dají sehnat i levněji). ? Já osobně jsem byla strašně ráda, že ho máme, mám dojem, že bez něj bych se absolutně nevyspala a pořád stála u postýlky. A nám neplašil zbytečně, a zaplať pánbůh ani oprávněně, nikdy. Ale za ten klid bych okamžitě investovala znova.
Mějte se, pa! denisa
My jsme o monitoru dechu přemýšleli, nakonec jsme ho nepořídili. Říkala jsem si, že když nám ho pod mimi nedali ani v porodnici, tak to není nutné. držím palce.
Já jsem monitor kupovala asi měsíc po porodu a to proto, že syn hodně trpěl na prdíky a jediné, co mu aspoň trochu pomáhalo, bylo spaní na bříšku. Takže pro klid duše jsme ho pořídili. Jinak bych ho nekupovala.
Jana