Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@lentilka88 v Dobré je chovatelka
možná bych si vzpoměla i na nick na FB, pak jsem brávala v Horních Bludovicích ![]()
@martina.se píše:
@lentilka88 v Dobré je chovatelka![]()
možná bych si vzpoměla i na nick na FB, pak jsem brávala v Horních Bludovicích
ta v Dobré by byla ideální, je to kousíček. jsem bez auta, takže nějaké dojíždění bohužel padá. kdyby sis vzpomněla, dej prosím vědět. díky moc ![]()
Ahoj, ráda bych požádala o radu. Od pondělka mám doma morčecího chlapečka od chovatelky (4 týdny, 300 gramů). Jesličky na seno má plné pořád stejně, vůbec ho nechce žrát :-/ nechce ani mrkev, okurku, jablko, rajče, ani hr. víno. Jediné, po čem se může utlouct je hlávkový salát a čerstvá tráva. Vím, jak je seno pro morče důležité, proto se o něj bojím, protože se ho od pondělka ani nedotkl. Seno je krásně voňavé, není prašné a hezky zelené. Nemáte někdo nějaký tip?
Nepřijde mi ani extra ve stresu, protože z ruky zobe naprosto v klidu, nechá se pohladit, lítá po místnosti a když chce, sám se vrátí do klece do přístřešku.
@Clabitic žádný tip nemám, ale moje morčata jsou taky vybíravý. Někdy do nich to seno padne do 10ti minut a když jim dám nějaký jiný tak se v tom frflají dva dny
ale když mají už hodně hlad tak to sní, časem jsem vypozorovala co mají rádi a pokouším se jim dávat jen ten druh který papají. Ale jinak žádnou radu nemám, moje holky jsou žrouti ![]()
Ty jo, to koukam, ty moje se na seno vzdy vrhaji. Zkusila bych koupit jine seno, pripadne nekrmit tolik travou, aby byl nuceny se pustit do toho sena.
@Clabitic z jesliček moje morče seno nikdy nežralo… asi mu nedocházelo, že je k jídlu ![]()
A jsem ráda, že má někdo závisláka na salátu… jenom v zimě se to trochu prodraží
![]()
Tak kdo by žral seno, když má čerstvou trávu
?
Možná bych mu dala pár stébel na zem do klece, případně trochu udělat seno-travní salát ![]()
Naše holky zas nežerou papriku třeba… hodně jim jede brokolice.
Teď bude sezona, tak trávy bude pořád dost, v mezičase bych mu nabízela co nejvíc druhů zeleniny nebo něčeho, co budeš schopná mu dávat pak v zimě, třeba ochutná a do podzimu se uráčí jíst i ty mrkve a spol.
Další věc, že je ještě prcek, až bude mít kilo, tak toho spase víc.
@Clabitic dej to mimo jesličky, naši z toho taky nežrali.. jinak existuje např granulované seno ![]()
Jéé, ženy děkuju
Dala jsem malou kupičku mimo jesle a už to do sebe hrne
To mám radost, už jsem propadala panice pomalu. Jinak ani papriku nežere, bazalku taky ne…A to, že jsem ho od pondělka viděla pít jednou je normální?
Zkusila bych dát kupičku sena do klece na zem, rádi si do toho i vlezou. Případně do koule - jednu máme pověšenou a jednu na kutálení na zemi, obě milují.
@Clabitic ja byh rekla ze je, jak casto mu menis vodu, cca kolik toho vypil…treba pije vic v noci nebo kdyz nikdo neni doma…ja toho naseho taky nevidim casto pit a pije a jeto hrozny zrout ![]()
@Clabitic Jestli byl jenom na salátu a čerstvé trávě, tak naprosto. Jamile mají ty naše potvory čerstvé, tak prakticky nepijou.
@Clabitic Pokud má dostatek trávy a salátu, pít moc nepotřebuje, v zelené potravě je vody dost. Já když donesu zvenku trávu, večer je napáječka netknutá. ![]()
Jinak seno taky doporučuji dávat na podestýlku, ona si v tom morčata ráda dělají tunely, zavrtávají se. Jesle jsme úplně odbourali.
@Clabitic V chytrý knížce, co jsem kdysi dostala k prvnímu morčeti (takže cca 20 let stará), píšou, že morče ani nemusí mít vodu, pokud není jenom na seně a zrní. Moje má taky období, kdy nepije skoro nic.
Jinak každé morče je jiné a musíš přijít na to, co mu chutná. Jedeno milovalo banány, další borůvky, hrušky, listy z kedlubny