Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky,
máme dva dny Morče. Nikdy jsem neměla domácí zvíře. Je normální, že se pořád třepe? A taky je furt zespoda mokrej, nechápu proč ![]()
Taky se strašně málo hýbe ![]()
@SlecnaSally píše:
Ahojky,
máme dva dny Morče. Nikdy jsem neměla domácí zvíře. Je normální, že se pořád třepe? A taky je furt zespoda mokrej, nechápu proč
Taky se strašně málo hýbe
zašla bych na veterinu, nikdy nevíš jestli mu náhodou něco není ![]()
@SlecnaSally píše:
Ahojky,
máme dva dny Morče. Nikdy jsem neměla domácí zvíře. Je normální, že se pořád třepe? A taky je furt zespoda mokrej, nechápu proč
Taky se strašně málo hýbe
Boji se, pocurava se. Musi si zvyknout na nové prostředí. Nechte ho v klidu, nesahejte na nej, nejlépe ať se o nej stará jeden clovek. Morcatko si zvyká dlouho, je to i v týdnech a měsících. Jeden můj kluk si na nas zvykl asi za mesic, druhému trvalo skoro rok nez přestal zdrhat jen někoho uviděl…a po dvou letech se nechá i pohladit a pomazlit, ale jen ode me. Trpělivost a klid je asi to jediné co mohu poradit…
Tak normální to rozhodně není. Máte ho od chovatele nebo odněkud z baumaxu? Pokud od chovatele a je to solidní člověk, zašla bych za ním, jestli mu mezi morčáky neřádí nějaká nemoc, popř. rovnou na veterinu. Mokrý může být proto, že je pomočený. Jakou dáváte podestýlku, stihne moč vsakovat? Naše morčata se nezastavila, to je taky divné. Schová se, uteče, když uslyší neznámý zvuk? Nebo zůstává na místě?
@SlecnaSally Hlavně jste měli mít nejméně dvě… Toik by se nebála spolu.
Ale i tak je to divné. Jako nějaký strach z nového prostředí je na místě, ale co popisuješ, mi připadá už moc ![]()
@Maiiia píše:
Tak normální to rozhodně není. Máte ho od chovatele nebo odněkud z baumaxu? Pokud od chovatele a je to solidní člověk, zašla bych za ním, jestli mu mezi morčáky neřádí nějaká nemoc, popř. rovnou na veterinu. Mokrý může být proto, že je pomočený. Jakou dáváte podestýlku, stihne moč vsakovat? Naše morčata se nezastavila, to je taky divné. Schová se, uteče, když uslyší neznámý zvuk? Nebo zůstává na místě?
Jakou podestýlku by jsi doporučila?
No občas cukne, ale je to takové trdlo a ani se nehne
Máme ho od tchýně a žil teda v horších podmínkách
Má měsíc
@SlecnaSally Tak to se snad vzpamatuje. Má domeček? A je na klidném místě? Aby se tolik nestresoval. A pokud je stále mokrý, tak hlavně ne v průvanu, to by byl konec. Dvě morčátka by šla, pokud by to druhé už bylo dostatečně zvyklé na lidi. Jinak byste měli 2 vystresované zvířátka.
Jako podestýlku jsme používali piliny ze zverimexu. Tedy dolů vrstvu starých novin, aby se to líp čistilo a na to větší vrstvu pilin. Hezky to vsákne dolů a povrch je skoro suchý.
My měli taky jednoho nalezence, někdo vyhodil v listopadu zubožené zvířátko ven na mráz
. Ale bylo to to nejúžasnější, co jsme kdy měli. Přiběhl na zavolání, chodil za náma jak pejsek. Škoda, že žilo jen rok a kousek ![]()
@SlecnaSally je ještě malinkaté…zkuste mu pouštět z PC kvikot morčátek, já to našla na youtube a těm našim to vždycky docela pomohlo si trochu zvyknout na nové prostředí
první dny si morčete vůbec nevšímejte, pak prostě začít opatrně brát každý den do klína, na ruku, aby si zvyklo na mazlení a tahání. A krmit z ruky, na klíně, tím si člověka spojí s něčím dobrým ![]()
@SlecnaSally Ahoj, my dávali klasický kočkolit, písek pro kočky, morčata hodně čurají a ten kočkolit udělá takovou hrudku když se počurá, a není to mokrý, takže vezmeš jenom lopatku a hrudku vyjmeš a nasypneš suchý kočkolit
Morče tak bude v suchym. Pořiď mu domeček ať se muže někde schovat. Zkuste pomaličku na chvilku denně mazlit. A krmte přes klec nebo v ruce okurkou, mrkvičkou, no zkus co mu bude šmakovat ![]()
@Hermio Kočkolit by mě normálně vůbec nenapadl
super nápad. Popravdě, pokud byly opravdu hnusná vedra, tak morčáci začali zapáchat celkem brzo po výměně podestýlky. Předpokládám, že s kočkolitem toto nehrozí, co? (Momentálně morče nemáme, ani to neplánuji, ale pro děti je to podle mě nejlepší mazlíček, tak snad za pár let).
Ahoj, tohle jsem našla, snad pomůže ![]()
Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Mám morče kterému je asi 7 týdnů. Občas se chová zvláštně; když ho hladím, tak se tak divně klepe, není mu něco? Také si pořád kaká do misek a nepije z pítka. Co mám dělat?
Díky za pomoc, chovatelka z Prahy 4
Klepe či chvěje, jako by mu byla zima, tak to má strach a bojí se. Neboj, časem si zvykne. Do misky si bude kakat i čůrat, dokavať se do ní vejde. Jestliže je pítko v pořádku a nemá ho moc vysoko, určitě se z něho naučí pít. Neboj, chce to jen čas. Všechna morčata mají ráda hlazení po hřbetě, kde by se taky jindy hladili. Lehneš si dáš si ho na hruď a hladíš a hladíš. Až se morčátko ochočí, pěkně se rozvalí a bude si pobrukovat a už se nebude chvět. Některá morčátka mají ráda i drbání pod tlamičkou na krku. Jediný problém při hlazení je u rozetavých morčat, kvůli vírkům, hladíš je vlastně proti srsti a tak bývají některá dost neklidná a nemají hlazení po těle rádi, takže ty, když tak hladit jen na hlavičce, či do kolečka rozet
Díky holky,
neměl domeček, tak třeba to bylo i tím..Už jsem mu ho udělala a snad to bude ok ![]()
Díky za rady
@Hermio @Maiiia Kočkolit je dost blbý podklad pro morčecí tlapičky - hrozí otlaky a není to pro ně moc příjemné… Jinak funkční je určitě super.
Taky proti hoblinám dost práší - dráždí jim oči.
Já dávám vrstvu peletek - lisovaných hoblin (na topení) a na to vrstvu hoblin, právě kvůli těm tlapkám a otlakům.
@Pipet píše:
@Hermio @Maiiia Kočkolit je dost blbý podklad pro morčecí tlapičky - hrozí otlaky a není to pro ně moc příjemné… Jinak funkční je určitě super.
Taky proti hoblinám dost práší - dráždí jim oči.Já dávám vrstvu peletek - lisovaných hoblin (na topení) a na to vrstvu hoblin, právě kvůli těm tlapkám a otlakům.
Aha, no my je měli dlouho, a nikdy s nožičkama problém neměli, na trhu je taky mnoho druhu kočkolitu, nepřišlo mi nidky že by jim to vadilo a dožili se dlouhého věku
Ale je pravda, že na tom něco bude.
Dcera dostala dvě morčata s tím, že jsou ještě malý na uřčení pohlaví, tak jsem se na ně koukla a připadaj mi každý jiný. Takže má asi holku a kluka. Dají se chovat společně, když je nechceme množit? Jsou to sourozenci a kluka bych nechala vykastrovat.