Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte,
nemáte někdo podobnou zkušenost - náš dvouleťák už nějaké tři týdny, možná i o něco déle prostě mrčí ze spaní. Převaluje se, kope nohama, snaží se je dostat pode mě, kňourá. Opakuje se to každou noc, cca od tří do pěti prostě takhle mrčí. Dnes v noci dokonce dvakrát, poprvé už o půlnoci, podruhé v ty tři. Snažím se vymyslet, čím by to mohlo být, protože už to trvá dlouho. Připadá mi, že zhruba stejnou dobu nemá v noci mlíko, jen vodu, ale dnes jsem mu to mlíko nabídla a stejně mrčel. Na růstové bolesti je to moc dlouho. Na syndrom neklidných nohou zas nemá jiné projevy (přes den i vklidu OK, usíná normálně). Zhruba stejnou dobu má zhoršený atopák - mohlo by to být tím? Že ho to svědí, ale současně není zcela vzhůru, tak jen nespokojeně mrčí a převaluje se? Nebo mu takhle dlouho a intenzivně lezou poslední špičáky? Já totiž už jinak fakt nevím
Doktorka taky neví.
Díky za každou zkušenost.
Nám v březnu budou taky dva a teda nás malej taky v noci furt kope, občas říkáme že to dělá asi prostě schválně. Po hodině mu jdu udělat mlíko, on si cucne a usne dál… Spí s námi, někdy v postýlce, ale spis s námi. Sám spát nechce..a dělá to teda i v ty postýlce, kopne se a pak rve že ho to bolí že. ![]()
@Týnka20 náš malý to schválně určite nědělá, vyloženě si na něco tím mrčením stěžuje a je nešťastný, že ho “to” nenechá spát ![]()
@racooon tak je možný že to budou ještě ty zoubky? Kdyby to bylo něco,, vážného" myslím že by se asi probral a dal to najevo. ![]()
Ty růstové bolesti to klidně být mohou. V období, kdy se zrychlí růst, se mohou objevit a to může být u každého jindy. Mladší dcera (7let) na ně trpí od doby, kdy začala chodit. Dodnes podle toho poznám, že zase povyroste. Mažu Alpou, lehce promasíruju a většinou to stačí. Pokud nestačí, dávám poloviční dávku paralenu.
Neklidně spát může i po náročném dni plném zážitků. Prostě to mozek zpracovává v noci. Ale to by asi nebylo až k ránu, ale spíš v první třetině doby spánku.