Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@petramrk a až nastoupíš do práce a budeš školku opravdu potřebovat, nakrne tě že místo tvého dítěte vzali dítě jehož přihláška došla dřív, nebo bydlí o ulici blíž
v tomhle si člověk moc nevybere
a šoupat s počtem míst ve školce se až zase tak moc nedá, blbě se to kryje s volebním obdobím ![]()
Nesmysl, je to jen jejich lenost a pohodlnost. Na sto procent má přijaté dětina celodenní docházku, páč jen tak na ně dostává peníze. Normálně bych oznámila, že prostě potvrzení nebude, budu ho nechávat tak, jak já chci a hotovo.
@petramrk píše:
Sorry, ale většinou se bere podle věku - a chápu, že je to blbé, ale taky píšu, že by se to mělo řešit navýšením počtu míst - moc dobře to vědí - kolik se narodí v tom daném místě dětí a v některých obcích a městech to jde a počet se navyšuje, třeba i jen dočasněa rozhodně se mi nelíbí, když potom přijmou dítko, které je o dost mladší než to mé, jen protože, já mám druhý dítě
@Antonie Bolavá píše:
@petramrk ty nechceš aby jiné dítko bylo diskriminováno tím že má sourozence, ale nevadí ti diskriminovat jiné, protože je mladší
@petramrk Některé matky (třeba v těžké fin. situaci) prostě do té práce musí, i když mají mladší dítě než třeba ty a placení soukromé školky jim situaci moc nevylepší. Proto většinou mají přednost před těmi, které dítě do školky umístit jen chtějí, ne musí. Že je potřeba navýšit místa, je bez diskuze, ale nejsou prostory, nejsou peníze, takže se to školky evidentně snaží řešit jak můžou… Ale pravidla by měla být dána předem, to je jasný, Mně by se taky nelíbilo, kdyby se takováhle opatření zaváděla až po zahájení šk. roku.
@verusak.berusak ale to skutečně není problém matky staršího dítěte. A školka není hlídaví ústav, ale předškolní zařízení. Starší dítě nemůže za to, že nějaké mladší potřebuje jeho maminka umístit na hlídání. To není o rodičích, je to o dětech. Školka naplňuje potřeby dětí a ne rodičů ![]()
@terinka4444 píše:
Nemáš pravdu, je-li málo míst ve školce, přednost má mít starší dítě, zaměstnanost rodiče nemá mít žádnou váhu.
já to tady neprohlašuju za zákon, ale připadá mi to spravedlivé. Já bych to fakt tak nechtěla, aby kvůli nám nějaká rodina neměla co do huby.
Vedle ve městě bylo jedno z kriterií, zda jsou rodiče zaměstnaní ve firmě, která školku sponzoruje. To už mi teda jako diskriminace přijde a je to pěkná prasárna. U nás jsou body. Dítěti je pět, má bod. Bod za sourozence ve školce, bod za trvalé bydliště atd.
@terinka4444 Není to pravda, že nemá mít žádnou váhu. Ombudsman pouze řekl, že by to nemělo být plošné kritérium - že by se mělo posuzovat individuálně. (Přeloženo: nemělo by to být tak, že „máš papír z práce, máš body“; ale doopravdy zjistit, jestli ta maminka do práce musí a půjde a tu školku potřebuje - a pak je možné toto zohlednit.)
Viz bod 4 zde http://www.ochrance.cz/…ejich-rodic/.
@Antonie Bolavá firma která sponzoruje školku, už jsem se s tím taky setkala.
Podle mě je jediné správné kritérium, krom předškoláků, věk a místní příslušnost. I bod za sourozence je krajně nefér k jedináčkovi ![]()
@Slečna Ferka píše:
@terinka4444 Není to pravda, že nemá mít žádnou váhu. Ombudsman pouze řekl, že by to nemělo být plošné kritérium - že by se mělo posuzovat individuálně. (Přeloženo: nemělo by to být tak, že „máš papír z práce, máš body“; ale doopravdy zjistit, jestli ta maminka do práce musí a půjde a tu školku potřebuje - a pak je možné toto zohlednit.)Viz bod 4 zde http://www.ochrance.cz/…ejich-rodic/.
@terinka4444 To si myslíš Ty, že je to „správně“. Já souhlasím s @Antonie Bolavá, že je větší škoda pro společnost (když bych to měla nějak pojmenovat), když jedna matka přijde o práci a rodina se propadne na sociální dávky atd., než když jedno dítě, co by „potřebovalo kolektiv“, bude o rok déle doma s maminkou.
A to, jak se to kde bude řešit, pak záleží na školce a jejím zřizovateli. Někde to řeší tak, jinde onak.
Jo, vím, že se to někde řeší tak a jinde onak. ale shodneme sena tom, že školka je vzdělávací zařízení, že? A že starší dítě logicky z tohoto principu má přednost?
@terinka4444 ono je nefér všechno, když se do toho s dítětem nevlezeš. Třeba to bydliště. U nás na vsi nemáme školku vůbec, takže v okolních školkách v tomto bodě propadneme všude. Taky za to holka nemůže, kde se narodila. Je to těžký, no. Nějak to ta školka vybrat musí. Kdyby to bylo jen podle věku a bydliště, tak tím taky proleze třeba daleko víc dětí, než je max. Čím víc kriterií, tím snáz se to vybere.
No táta letos věnoval naší školce prolejzačku, tak snad mi prostřední příští rok vezmou, když jsem u něj zaměstnaná ![]()
@terinka4444 já vím, jak je to definované v zákoně, ale je to taky otázka solidarity, ne? Mně to přijde přirozené a spravedlivé, tedy správnější. Nehledě k tomu, že matka půjde do práce a do systému taky něco odvede, namísto aby jen čerpala (což by třeba musela, když už jí rodičák skončí). Jako u nás berou jen podle věku a bydliště a nevzali děti, kterým budou teď v prosinci čtyři, to je fakt blbé, když můžeš do práce až pomalu v 5 letech věku dítěte (příští září)…
@Antonie Bolavá o joj, to nemysli, já jsem na tom stejně, školka není, takže musí být uzavřená smlouva s městem, děti všechny procházejí až druhým kolem, až na místa, co vyšaší, takže těžce žádná hitparáda, a tříleťák si neškrtne, přesto…a už jsme to psala ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.