Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
@Ter85 už celý tvůj příspěvek je totálně urážlivý, ty chudinka upracovaná, ona dřepí na balkoně a hulí…není k tomu co dodat
Tak to prrrrr, nikoho neurazim, jen konstatuji, jak to chodi u nas. Skolky jsou tu narvane detmi na puldenni dochazku, odpoledne tam jsou 3 deti, vetsina deti prijatych ve 3 letech, maji doma maminy. Kdo chce 3-lete dite dat na celodenni dochazku, musi doufat, ze urve misto v soukrome skolce. Bohuzel si ale nemuzou vsechny pracujici maminy dovolit platit chuvy nebo soukrome skolky, dam za 1 dite 10000, deti mam dve-at si kazdy spocita, kolik clovek musi vydelat, aby se to alespon rentovalo. Takze jsou nektere maminy nucene v zamestnani skoncit a byt doma rok, dva zadarmo, nez jim dite do skolky vezmou. Oproti tomu maminka, ktera se do prace nehrne, vysedava doma, ma pro dite skolku jistou, protoze si-jak mi sdelila pani reditelka skolky, lepe naplanovala rodicovstvi. Pan starosta mi na to rekl, proc pracuji, kdyz muzu byt jeste rok doma-ze je rodicak az do 4 letech
Kocourkov, ani ve Skandinavii, ani v Anglii jsem tohle nezazila. ![]()
@Ter85 Podle mě je to taková hříčka se slovy, proč je to u nás jinak než všude ve světě.
Tady jak je školka výhradně vzdělávací zařízení, tak je možné se točit na kritériích typu „zralost pro školku, potřeba kolektivu atd.“ - a na to „hodit“ přijímání striktně podle věku. (Upřímně, ono je to pro ty ředitelky taky pohodlnější, když vidím, co jsou některé maminky schopné rozpoutat za řev, tak chápu, že nechtějí jít do konfliktu a radši to vyřeší jen s kalendářem.)
Kdyby se školky „přejmenovaly“ na vzdělávací a sociální nebo tak něco, tak by se samozřejmě musel začít brát ohled i na sociální situaci.
Ale jinak tím nijak nechci bagatelizovat primární odpovědnost obcí, které se nestarají o to, kolik se jim narodí dětí, a nebo povolují výstavbu a nezajistí k ní infrastrukturu. Tam je hlavní problém; nebýt toho, tak se tu takhle nebavíme.
@Slečna Ferka píše:
@ospalámyš Tak dvouleťák a čtyřleťák je opravdu extrém, tam by měl zafungovat zdravý rozum.Ale pokud např. dvěma dětem jsou 1. září tři (jeden měl narozky už na podzim, druhý až v létě), a s prvním je máma doma a druhého musí pracovat, tak tam myslím že by věk neměl mít hlavní roli.
Ono jí teda byly 4 roky na jaře, ale i tak. Podle mě měla větší nárok na školku ona.
Ale zas já chápu, že třeba někdo opravdu potřebuje pracovat a školku nutně potřebuje, tak proč by tam mělo být jiné tříleté dítě, když je matka doma.
U nás taky umístili všechny co se hlásili. Jenže taky brali přihlášky jen od těch narozených do 30.10.2011 Věděli moc dobře, že víc jich neumístí. A ostatní dostali rezervační lístky, právě aby nenarušili statistiku
Ale i tak je velebím, jde o Prahu, jsme spíš vyjímka. Dokonce jí vzali vlastně do všech školek, mohla jsem si vybrat.
A půldenní docházku ani nemají, tedy sama ředitelka říkala, že pak musí vzít někoho jen na odpoledne a že je to prostě nesmysl a akorát „sraní“ navíc.. Zbytečné
@Sibyla0 No u nás je i chlapeček listopadovej, taky jsem překvapená. Taky je to v Praze. Ale teda do všech školek malou nevzali (nebo možná by mi byli volali teď v září, to nevím, u nás se taky nějaká místa uvolnila).
Bohužel nesouhlasím školka je vzdělávací zařízení a socializační - pro dítě, tedy kritériem by mělo být dítě - ne hlídací potřeby matek
a budu nesouhlasit i dál - taky budu mít velkej problém umístit kluka do školky - a do práce už budu muset - jinak bysme mohly skončit na ulici - takže rozhodně chápu, že matka potřebuje od určitého věku dítěte pracovat
ale řešit to budu muset tím, že holka bude chodit do školky v jedné vesnici a kluk v druhé každé dítě na jinou stranu od naší vesnice (taky nemáme školku ve vesnici)
je tu kolem nás hodně školek
navíc zrovna v naší školce jsou třeba děti z 30km vzdáleného města, kde je loni nevzali, jenže letos, když už by je vzali, tam nepřešli, protože děti už jsou tu zvyklé a rodiče spokojeni - takže tu zabíraj ted místo místním - ale jejich rodiče taky potřebovali do práce a vyřešili to i bez diskriminace dalších dětí
a mladší dítě nediskriminuju, prostě když není místo, tak je to dle věku
a hlavně, tam kde se maminky spojí a domluví, že je hodně dětí, aby přidaly místa ve školce - a otravujou dost dlouho na obecních úřadech a pod. - tak to nakonec lze - takže opravdu to je i o tom, že jsme hodně jako ovce - nadáváme doma a v hospodách, u kafe - a tam kde bysme měli se neděje nic
NO hlavně má jít o dítě… u nás ve školce ředitelka rekla že udělají třídu navíc, protože nezáleží jeslti je pracující nepracujcíí, že to vzdělání školkové potřebují děti všechny.. Nemluvím o těch malých, ale třeba od 5let výše…
Ono to asi záleží fak na školce jestli vezme sotva 3leté a nebo 5leté, které má rok před školou..
Unás jsou smíšenou třídy, takže se to tam vždycky namíchá např. máme 3-5 leté, pak 4-7 leté atd.
Ale, pokud je dítě už přijaté! tak si myslím, že nemá nikdo do toho kecat, kdy si ho bude brát.. Unás je to jenom logické, když jsou svátky a třídy se slučíjí atd.. to je jasné, že tam nebude někdo zbytečně dávat, když nemusí..
U nás právě pokud si děti rozdělají práci - nějaké výkresy, tvoření a pak jdou ven, tak si to psolečně doděláváji po odpočinku, takže i učitelka- u nás, řekla, když jsem váhala jak teda, že mám ho nechat na ten hodinový odpočinek a pak si přijít až si posvačí a dodělá
@Slečna Ferka víš, já to melu stále dokola, ale doma na rodičáku a mzdu bere za mladší dítě, nikoliv za to straší, a stále dokola, školky jsou tu pro děti, pro jejich další vývoj, nikoliv jako hlídání rodičům, kteří musí do práce, to je jejich zodpovědnost a jejich boj. A prostě starší dítě, v drtivé většině případů, potřebuje posouvat ve vývoji víc, než mladší ![]()
@kvaček u nás je to taky tak, učitelky jsou rády, když jdou děti po obědě, mají míň práce
ale i když dítě mámy doma řekne, že chce zkusit spát, tak tam prostě je. Zrovna tak prázdniny…visí na nástěnce seznam, kdo potřebuje o prázdninách školku, prostě se napíše a oni se podle zařídí. Zase jsme uvědomělí rodiče a nezneužíváme toho.
ale fakt mě točí názory, ještě tak hrubě napsané, že ona musí do práce, zatím co druhá matka sedí na prdeli, takže její dítě má mít větší nárok, přestože je mladší a to dítě té dřepící doma, nechť ostrouhá. Tak to prostě není IMHO fér názor. Dítě je zoodpovědnost rodiče, včetně hlídání, nikoliv státu či někoho jiného.
Já si pamatuju, jak moje holčička strašně chtěla do školky, úplně zoufale chtěla, její vrstevnící šli nebo už chodili dávno, upozorňuju, že jí byly 4 pryč, že jsme jí necpala dvouletou ani tříletou. Představa, že jsem doma s miminem a ona nemůže, protože tam jde mladší tříleté s odůvodněním, že já dřepím doma a jeho maminka musí pracovat, no tak ty mě vytáčí, i když v podstatě u mě tahle situace nastat nemůže. je to nefér k tomu dítěti.
@terinka4444 Jo, souhlasím, taky by mě to vytáčelo… kor jako člověka, který na RD nikdy nebyl a hned od MD z domova pracuje a poslouchat kecy, že já si to přeci můžu zařídit, když jsem „doma“ to bych asi někoho přizabila. Ti co to říkají evidentně netuší, co to znamená pracovat z domu ![]()
@mojmira píše:
asi jak kde. A je to v pořádku, že matky, které pracují, mají přednost. I když, mají děti mladší. To si ty děti mají brát do práce?
Jak psala Terinka, školka je vzdělávací instituce a ne hlídací služba. Přijde mi blbé, aby předškolák seděl doma, když se zrovna matce narodí další dítě. Navíc za rok může otěhotnět i ta ženská, co chodí do práce a dítě jí kvůli tomu ze školky nestáhnou. Hlavně stát by měl zajistit, aby bylo místo pro všechny děti ve státních školkách.
Ještě před pár lety to tak bylo, že dávali ve školkách přednost dětem, jejichž matky šly do práce nebo pracovaly. Mně osobně by to nevadilo, kdyby mi dítě nevzali do školky, protože jsme doma s mladším, ale mluvím JEN ZA SEBE.
A mně se stalo, že do mě rýpla známá, že mi dítě vzali do školky- už mu byly více než čtyři roky- a její dítě ne- bylo mladší. A ještě navíc má můj syn asistenta!!! Takovej luxus. No, co na to říct.
@Slečna Ferka píše:
Ale jinak tím nijak nechci bagatelizovat primární odpovědnost obcí, které se nestarají o to, kolik se jim narodí dětí, a nebo povolují výstavbu a nezajistí k ní infrastrukturu. Tam je hlavní problém; nebýt toho, tak se tu takhle nebavíme.
Jo, v tomhle vidím taky zásadní problém. Spousta rodin se nastěhovala do satelitů v okolí Prahy a pak jim vesnické školky nestačí, když se tam objeví 2× více dětí, než je schopná školka pobrat. Navíc tak půlka těch nových lidí si tam ani nenahlásí trvalé bydliště. Takže obce nedostávají ani dotace na ty nové obyvatele.
@MUFICE píše:
Jak psala Terinka, školka je vzdělávací instituce a ne hlídací služba. Přijde mi blbé, aby předškolák seděl doma, když se zrovna matce narodí další dítě. Navíc za rok může otěhotnět i ta ženská, co chodí do práce a dítě jí kvůli tomu ze školky nestáhnou. Hlavně stát by měl zajistit, aby bylo místo pro všechny děti ve státních školkách.
ale jo, stáhnou. U nás, když bylo míst málo, tak dítě, když matka byla na MD, muselo zůstat doma. Teď už se to zlepšilo, míst je dost pro všechny děti.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.