Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mojmira píše:
ale jo, stáhnou. U nás, když bylo míst málo, tak dítě, když matka byla na MD, muselo zůstat doma. Teď už se to zlepšilo, míst je dost pro všechny děti.
@terinka4444 píše:
A to už jednají proti zákonu. Dítě nemuselo zůstat doma, jen se matka nechala zblbnout. Jednou přijaté dítě lze vyloučut jen pokud rodič hrubým způsobem poruší řád školky. A to není těhotenství, ale pozdní vyzvedávání či neplacení školného. Kdyby si matky nenechaly dělat na hlavu, tohle by si nikdo nedovolil. A stačil by na to dopis od právníka ředitelce a zřizovateli.
no já jsem psala, že dítě muselo zůstat doma.Ono nemuselo, ale zůstalo, bylo to tak zavedené, prostě uvolnilo místo dítěti, jehož maminka pracovala.
@mojmira Nestahnou, jednou prijate dite mohou vyloucit jen z presne danych duvodu a nastup matky na md mezi ne fakt nepatri…
@j.a.n.i1 píše:
@mojmira Nestahnou, jednou prijate dite mohou vyloucit jen z presne danych duvodu a nastup matky na md mezi ne fakt nepatri…
nevím, bylo to tak domluvené, rodiče s tím souhlasili. Teď je míst opravdu dostatek.Do školky se dostanou všechny děti. A je pravda, že některé maminky, když jdou na MD, tak dítko i teď ze školky odhlásí. Nevím proč, jestli se jim nechce ráno vodit, nebo dítě chce být s maminkou.
@j.a.n.i1 presne z tehletech reci nemuzu kdyz to nekdo rekne. Pracuju doma, casto 10h v kuse s malou pauzou na obed (ucim soukromne jazyk), takze vecer jsem totalne hotova. Pak me dostavaji komentare typu „prosimte z ceho jsi jako unavena, celej den se flakas doma“ „dyt jsi doma, mas spoustu volna“ atd. Uz mi doslo ze bohuzel lidi hrozne zavidi tu nezavislost a svobodu, pricemz nevidi ty zapory (nejistota, nestabilni vydelek, odvody, pojisteni, zivot mimo kolektiv atd). Proto me dovede dostat jak tu s @terinka4444 pisete jak lidi nahlizi a napr to „a poslouchat kecy, že já si to přeci můžu zařídit, když jsem „doma““, to se mi teda otvira kudla v kapse. Clovek se snazi co nejdrive po sestinedeli nebo MD vratit do prace a vydelavat pro rodinu a ostatni cekaj na vyplatni termin rodicaku jak na smilovani a hazou takovyhle komentare ![]()
@terinka4444 píše:
@Slečna Ferka víš, já to melu stále dokola, ale doma na rodičáku a mzdu bere za mladší dítě, nikoliv za to straší, a stále dokola, školky jsou tu pro děti, pro jejich další vývoj, nikoliv jako hlídání rodičům, kteří musí do práce, to je jejich zodpovědnost a jejich boj. A prostě starší dítě, v drtivé většině případů, potřebuje posouvat ve vývoji víc, než mladší
Když jsem psala pracující matky, tak jsem myslela jakkoli pracující - zaměstnance, živnostníky, pracující z domova. Že si někdo sežene falešné potvrzení, no, to je stejné, jako, když si někdo přehlásí dítě do bytu k tetičce kvůli kritériu bydliště. Je to stejné podvádění. Podvodníci jsou všude, ale snad jich není většina. To je pořád, že škola je vzdělávací ústav. No jo, je to tak napsané v zákoně, ale pokud se bavíme o 3 až 4 letých dětech (ty starší vezmou všude), tak si myslím, že fakticky je to pořád spíš služba hlídání než vzdělávání, u těch tříletých určitě. Nevím, jaké „vzdělání“ by mu mohla poskytnout výhradně školka, do které navíc stejně o rok později nastoupí. Socializace je důležitá, starší ji potřebuje víc, je to pravda. Ale pokud se bavíme o dvou dětech, narozených v rozestupu třeba 2-3 měsíců, tak si myslím, že by se při rozhodování mezi nimi mělo přihlížet k situaci rodiny a holt by mělo zůstat doma to, jehož rodič nepracuje. Nebo by si to jedno měl brát ten rodič po o, pokud by to umožnilo vzít do školky obě. Já za sebe bych to asi udělala, pokud bych byla doma s mladším a byla bych o to požádána, ale asi jsem taky nějak outlocitná. Neříkám, že by to mělo být jediné kritérium, ale přijde mi v pořádku, když se k tomu přihlíží.
@verusak.berusak tak já to vidím jinak, přestože jsem pracující matkou u obou dětí. A rozdíl tříletého a čtyřletého dítěte v potřebě školky je velký.
Mně se taky nezdá spravedlivé, že mé dítě narozen= 29.8. musí do školy, přestože není zralé, protože v poradně usoudili, že dospěje a dá to, když jiné dítě narozené 1.9. do školy nejde a je to vlastně legislativně správně. Zdá se mi to nefér? Zdá. Je mi to něco platné? Není. Podobná situace s věkem, bohužel. Pokudje potřeba natsavit kritéria pro příjem, pak má o měsíc mladší dítě smůlu
starosti rodičů jsou jejich starostmi ![]()
@terinka4444 To jako fakt? A nebyla jsi třeba v jiné pedopsycho poradně, kde by byli k odkladu vstřícnější? (Jinak já znám opačný problém - malá je na konci srpna, kamarádka má holčičku 3. září, a není teda nejmenší důvod, aby obě nešly do školy zaráz: jsou obě hodně šikovné, na svůj věk. (Samozřejmě jsou jim tři a do šesti se může leccos změnit, ale pokud to zůstane, jak je, tedy že jsou fakt nastejno, tak by mi přišlo, že by to pro tu jejich byla ztráta času.)
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.