Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
Ale já tedy musím konstatovat, že Vary, pod jejichž městský úřad nespadám![]()
už dva roky za sebou umístily 100% dětí tři roky a víc, co podalo přihlášku. Natolik posílili školky, že umístí 100% žádostí.
to je hezký, no. Škoda že to máme z ruky ![]()
@Makin píše:
@Antonie Bolavá jj, ale pořád mi není jasné, jak by ředitelka mš mohla objektivně vyhodnotit žádosti dvou matek, které potřebují nastoupit do práce, jinak, než podle věku dítěte
Ale stejně je to děs. všichni ví, kolik se v daném roce narodí dětí a stejně, když se to náhodou řeší, tak dva měsíce před novým školním rokem. u nás do loňského roku měli hrozný problém se školkou, kolik bylo dětí. letos dobrý. Vzali všechny letošní tříleťáky. jenže proč? protože půlka školky odešla do první třídy a najednou mají nový problém, nemají místa pro všechny prvňáčky.
U nás je tento rok taky půlka školky předškoláků, takže příští rok vezmou snad všechny děti, které rodiče přihlásí k docházce.
Nečtu diskuzi, ale máme taky školku, která leccos zkouší a tteu, která ve školce 40 let pracuje. takže, podívej se do rozhodnutí o přijetí do školky. Máš tam, že je přijata na celodenní docházku a platíš celé nesnížené školkovné? tak pak je pouze a jen na tvém rozhodnutí kdy si dceru vyzvedneš. U nás zase nemají nárok děti matek na mateřské o prázdninách, což taky odporuje vyhlášce a metodickému pokynu z ministerstva školství. Zřizovatelem státních školek je kraj, v takovém případě, pokud nepomůže domluva, je na místě, napsat stížnost na kraj na odbor školství nebo někam tam, klidně ro sepiště víc nespokojených matek najednou, bude to mít větší váhu a nepřenese se zlost jen na jednu matku stěžovatelku. Lidé jsou ovce, leccos si nechají líbit a proto si to ve školkách jinde dovolí. Já jsem třeba široko daleko jediná, kdo s citací ze stránek ministerstva o nepřípustné diskriminaci dětí matek na mateřské, šel za ředitelkou.. a ejhle, špatně jsem to pochopila a dítě samozřejmě přivézt můžu, když budu potřebovat. Kamarádku jednou v jiné školce poslali s děckem domů..to si vůůůbec nesmí dovolit.
U nás jsme všichni měli vyplnit v přihlášce celodenní pobyt, platíme všichni stejně, až první den jsem hlásila, že syn bude chodit pořád po obědě, učitelka to zjevně ráda slyšela (nedivím se jí
), ale mohl by tam být i do odpoledne. Akorát já jsem asi divná, mně by bylo hloupé ho tam nechávat do odpoledne, když jsem doma (a mám to o to lehčí, že syn o to nestojí
).
K přijetí se zaměstnanost matky nebrala v potaz, byly body za věk, bydliště, ev. sourozence ve školce. Brali skoro všechny, co se hlásili, nastupovala i holčička, které ještě nejsou 3 (pro mě dobrá zpráva pro příští rok, protože mladší syn je prosincový, tak doufám, že to klapne). Taky by mi bylo hloupé, kdybych věděla, že mi přijali dítě, když jsem doma, zatímco matka, co musí do práce, utřela nos (jsem asi fakt nějaká outlocitná
) a věřím, že bych vyměkla, pokud bych s takovou matkou byla přímo konfrontovaná. Ale až tak outlocitná, abych šla aktivně zjišťovat, jestli k tomu nedošlo, nejsem.
@lekarnicka28 píše:
Lidé jsou ovce, leccos si nechají líbit …
Tyhle hlášky nemám ráda. Lidé nejsou ovce, jen se obzvlášť v těchto případech bojí, aby se pak učitelky nevozili po jejich dítěti. Druhá věc je, že někteří na různé vyhlášky a paragrafy nestačí inteligencí. Ale jinak s tvým sdělením souhlasím.
@Samamama já taky nejsem expert přes paragrafy..ale mám internet, leccos se najde nebo se někoho zeptám.. třeba ženských na emiminu, že?
A spousta lidí i ví, že to ve školce nesmí, ale pěkně v davu, nevyčouhnout, není to inteligenci a vzdělání v paragrafech.. Ono stačí dát najevo, že víš, že to není jejich pravomoc a slušně si trvat na svém a oni zacouvají..měli by fakt na kraji problém. Ony ty ovce bohužel často sedí…jsou pohodlné
A obzvlášť u nás se remcá u kafe a piva, ale jinak pěkně poslouchá ve stádečku.
Když se ozve lidí víc, nedovolí se po někom vozit.
@MUFICE píše:
Tak tohle pravidlo se snad už zrušilo, u nás rozhodovalo trvalé bydliště a věk dětí, starší měli přednost.
asi jak kde. A je to v pořádku, že matky, které pracují, mají přednost. I když, mají děti mladší. To si ty děti mají brát do práce?
@mojmira píše:
asi jak kde. A je to v pořádku, že matky, které pracují, mají přednost. I když, mají děti mladší. To si ty děti mají brát do práce?
@terinka4444 píše:
Znovu dokola, školka je předškolní vzdělávací zařízení, nikoliv zdarma zaopatřovací ústav. Pracující matky ví dost dlouho dopředu, že může nastat a nastane tato situace, mají si zajistit hlídání. Jinému dítěti, staršímu, které již potřebuje a chce být socializováno v předškolním vzdělávacím zařízení, je putna, co má cizí matka za problém s hlídáním svého dítěte. Zaměstnanoct rodiče může být akcepotovatelným kritériem, pokud se bavíme o stejně starých malých dětech, kterých je víc, neměla by být v žádném případě IMHO kritériem tříleté versus čtyřleté dítě, pokud není dostatek míst i pro tříleťáky.
Mam zkusenosti za zahranici a CR je jedinou zemi, kde nejsou uprednostnovany deti zamestnanych matek a misto toho jsou skolky narvane detmi, jejichz matky drepi na materske doma s dalsim ditetem. V praxi to znamena, ze ja platim soukromou skolku za 10 000 mesicne pro sve 3-lete dite, protoze se bohuzel narodilo v zari. Ale sousedce dite chodi do statni skolky, aby mohla drepet doma a pit kaficko a vyhulovat na balkone, protoze ma dite narozene v srpnu. ![]()
@terinka4444 Tak to u vás je teda pěkná magořina, dát matku OSVČ za tu na mateřské je uhozené. Na druhou stranu, zohlednit celkovou situaci rodiny je podle mě v pořádku - když už obec selhává a nemá školek dost.
@Ter85 už celý tvůj příspěvek je totálně urážlivý, ty chudinka upracovaná, ona dřepí na balkoně a hulí…není k tomu co dodat
@Slečna Ferka píše:
@terinka4444 Tak to u vás je teda pěkná magořina, dát matku OSVČ za tu na mateřské je uhozené. Na druhou stranu, zohlednit celkovou situaci rodiny je podle mě v pořádku - když už obec selhává a nemá školek dost.
U nás školku rozšířili, ale stejně byla narvaná k prasknutí, takže matkám na mateřské bylo doporučeno brát děti po obědě. Mně to nevadilo, moje děti navíc nespí a nutit je hodinu ležet, to by se jim asi moc beztak nelíbilo.
A co se týče pracujících matek, tak sestřenky kamarádka si sehnala potvrzení o tom, že pracuje a pro dítě školku dostala. Takže i takhle se s tím podvádí, razítko nemusí znamenat nic.
U nás se dostala do školky holčička něco přes 2 roky, měla ještě dudlík a nedostala se zas holka matky na mateřské s druhým dítětem, které už bylo skoro 4 roky a do kolektivu strašně chtěla, doma s miminem se nudila.
Tak teď babo raď, nárok mají obě a kdo to rozsoudí.
Můj názor na to je, že matka dvouletky si měla na ten rok zajistit placené hlídání (tady je třeba nedaleko lesní školka, která není drahá) a dostat školku pro dítě ve 3 letech. Navíc dvouletka věčně visela na učitelkách, ty mají na starost dalších 20 dětí, nejsou to jesle, kde je takhle malých dětí v kolektivu jen pár a učitelky na ně pak mají víc času.
@terinka4444 Souhlasím s @Ter85, že je to u nás v rámci „spravedlnosti“ opravdu anomálie. Chápu, že posoudit sociální situaci půl roku dopředu je složité - ale ta pravděpodobnost, že vdaná matka s půlročním dítětem za půl roku naběhne na fulltime, opravdu není velká (když matka, co musí kvůli skončení rodičáku pracovat, dostane vyhazov a práci si hledá, má dítě ve školce, tak s tím nemám problém; i její dítě by podle mě mělo mít přednost před tím, co má matku doma za peníze státu - rodičovská totiž není příspěvek pro dítě, ale náhrada mzdy pro matku, když už se tak točíme na pojmech).
Čili vylít s vaničkou „stejně všichni fixlujou a nedá se to posoudit“ i dítě „některé maminky opravdu do práce musí, jinak budou bez příjmu“ mi přijde nefér.
@ospalámyš Tak dvouleťák a čtyřleťák je opravdu extrém, tam by měl zafungovat zdravý rozum.
Ale pokud např. dvěma dětem jsou 1. září tři (jeden měl narozky už na podzim, druhý až v létě), a s prvním je máma doma a druhého musí pracovat, tak tam myslím že by věk neměl mít hlavní roli.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.