Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
A v té základní ti to nedělali,to si myslím,že by měli
Já našla mutace Leiden,protrombinová mutace,MTHFR.A ty se dále dělí na homozygotní a heterozygotní
http://www.lekari-online.cz/…mutace-mthrf
Něco pro zajímavost
Ahojte holky. Ohledně dotazu genetického vyšetření(svoje výsledky mám před sebou):
Provedená vyšetření:
1.Výsledky DNA:
FV Leiden (G1691A)
FII Protrombin (G20210A)
MTHFR (C677T)
MTHFR (A1298C)-tu mi vyšlo pozitivní
2.Cytogentická zpráva (ohledně ženského karyotypu)
3.Protilátky proti Treponema pallidum (RRR/4725)
4. výsledky testu HBsAG, HCV, HIV
5. protilátky proti…Jejich zkratky jsou: a-KG, a-KM, a-KT, a-ov, a-sp, a-zp
Snad vám to bude takto stačit. Jinak tyto testy mi dělali zdarma, nic jsem neplatila. Přeji pěkný den ![]()
Ahojky holky, nečetla jsem úplně celou diskuzi, ale potřebovala bych poradit. Podstupuju IVF a při genetice mi zjistili mutaci C677T v genu pro MTHFR v heterozygótním stavu - že jsem tedy její zdravou přenašečkou. Prý je to normální, nic víc mi k tomu neřekli. Ale jak si o tom čtu některé příspěvky, tak se trochu bojím, aby bylo těhotenství v pořádku. Už jsem začala stimulovat a za týden podstupuju odběr vajíček. Kyselinu listovou užívám již rok a půl (tak dlouho jsme se neúspěšně snažili). Prý si ohlídají v CARU všechny screeningy a ultrazvuky. Otázkou je zda to stačí, nebo mám raději navštívit ještě hematologii, pokud bych otěhotněla? Dík za odpověď Jana
Ahojky Yanko
K tvému dotazu. Nemám nastudovaný tento typ mutace (mám jiný typ), ale myslím si, že základ je stejný pro všechny typy mutací. Takže já bych si zašla k hematologovi a udělala kompletní vyšetření (jestli nemáš nedostatek kyseliny listové, jak vysoká je tvoje sráženlivost krve a další testy). Ale opravdu k dobrému hematologovi (já měla předtím jiného a ten ani nevzpomínal kyselinu listovou a tento druhý hematolog mi řekl, že budu kyselinu listovou užívat do konce těhotenství). Podle výsledků by ti nasadil, co je potřeba. Pokud bereš kyselinu listovou, je důležité brát Acidum folikum (ale je pouze na lékařský předpis a k tomu femibion-který obsahuje už naštěpenou kyselinu listovou-já to všechno teď beru). Já jsem totiž zjistila, že u těchto mutací je důležité hlavně ta kyselina listová!!! K tomu si píchám Clexane (a ten si píchám už po odběru vajíček). Takže bych na hematologii určitě zašla, ať jsi pod kontrolou, páč v Caru si tohle nepohlídají, jich zajímá, jestli se uchytí embrijko, ostatní si bohužel musíme řešit sami. Tak přeji hodně štěstíčka a ať vám to dobře dopadne ![]()
Děkuji za odpověď, asi hematologii navštívím, protože zjišťuji že co si člověk nezjistí a nevyběhá sám, to nemá, bohužel… Už si pomalu začínám zvykat, že nás doktoři ujišťují, že si vše pohlídají ať se nestaráme a pak pochybí, zapomenou atd. Viz dnešní návštěva ultrazvuku při IVF kde zjistili, že jaksi prošvihli ovulaci a všechny folikuly až na jeden jim utekly… Samozřejmě ne všichni jsou i světlé vyjímky, opravdový odborníci, ale zatím jsem s doktory jen narazila ![]()
Zuzi,dovolím si nesouhlasit,jak kde je to zajímá,mě nechtěli odběr vajíček a celý začátek léčby vůbec udělat,aniž by znali výsledky z hematologie a měli vyjádření hematologa,zda clexane pichat již před stimulací nebo kdy ![]()
Ahoj dnes jsem si dělala těhotenský test, který mi vyšel pozitivně má otázka zní, kdy se mám objednat na hematologii až po potvrzení těhotenství od gynekologa nebo to jde i dříve?
Já myslím,že po potvrzení těhu od gynekologa.Mě to tak na hematologii bylo řečeno: Až potvrdí těhu gynekolog,tak mám dojít
A gratuluji ![]()
já a moje MTHFR…utíkat co nejdříve na gyndu a nechat si těhu potvrdit alespoň z krve a pak hned na hematologii… 6 týden je u mě už vždy konec … takže za mě co nejdřív!!!
Já bych upalovala klidně hned, ale dr. na hematologii mi řekl, když jsem tam byla naposled, že mi injekce stejně nenapíše ![]()
mě teda těhu potvrdili ještě před 6.týdnem a injekce mi taky napsat nechtěl.Ve 23.týdnu jsem ale měla hodnoty jednou tolik,byla tam jiná dr. a ta mi je dala
do 23.týdne jsem jedla jen femibion + ještě kyselinu listovou
já mám za sebou už několik potratů a to hned do 8 týdne tak proto… mě injekce píšou ihned při pozitivním těhu testu. Teď se dokonce ředím už preventivně… záleží na krevních testech…
Scharlota píše:
já mám za sebou už několik potratů a to hned do 8 týdne tak proto… mě injekce píšou ihned při pozitivním těhu testu. Teď se dokonce ředím už preventivně… záleží na krevních testech…
přesně tak,záleží na krevních testech
já jsem to do toho 23.týdne měla ok