Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak u některých mutací se dělají častěji modřiny při obyčejném bouchnutí jako mě a mamce. ta tu genetiku bude mít až asi příští rok zapoměla si o to říci a vzhledem k tomu, že chodíme ke stejné lékařce tak jí to tam na příští kontrolu napsala. jinak se to poznat nedá. zamysli se jen nad tím na co umřeli prarodiče a jaké měli nemoci dle toho uvidíš. já jak jsem to měla potvrzené tak mi něco došlo. prababička měla lehkou mrtvici, praděda embolii, děda mrtvici, poruchu krve tvorby, caa. před půl rokem infarkt, babička měla mrtvvici, trombozu a k tomu raka. Mám MTHFR C677T homozygot takže ze strany matky i otce.
My to máme ze všech stran, ty mrtvice a podobné, ale dřív takové smrti byly celkem časté a kdo ví, co to bylo přesně, protože dřív lidi umírali i na raka a nevědělo se, že to byl rak, jinak babičky a rodiče ještě mám, takže nevím, ale ty mrtvičky můžou mít i jinou příčinu, než je naše porucha, hlavně u starých lidí. A ty modřiny bývají, ale jen u něčeho
Ahoj holky, mám prokázanou mutaci C677T v genu MTHFR v heterozygotním stavu, mám to z odběru na gynekologii, v září jdeme na genetiku.
Máte některá stejnou mutaci? Podařilo se Vám otěhotnět a donosit zdravé miminko?
Já jsem letos po dvou ZT, vždy okolo 7.-8.týdne
Mudr, mi doporučil Femibion 800, který si asi i přes jeho vysokou cenu koupím
@Marssyy mě se to teda zatím bohužel nepodařilo, ale ten Femibion je určitě moc dobrý takže za sebe ho hodně doporučuji ![]()
@marinka5 díky za doporučení Femibionu, koukám že ty máš v metříku napsanou
homozygotní formu, ale mutaci máš stejnou…to je mi líto, že máš za sebou tři ZT ![]()
Já už po dvou propadám beznaději ![]()
@Marssyy já mám tu samou mutaci. Zjistili mi ji až teď, kdy sestře objevily leidnovu mutaci. Normálně jsem otěhotněla a porodila zdravého chlapečka ( před čtyřmi roky).A to se ještě léčím na štítnou žlázu. Tak nevěš hlavu, určitě se to povede i tobě. ![]()
@Marssyy
mam mutaci MTHFR677C/T-heterozigot
a pak jeste mutace FV-leiden1691G/A-heterozigot
uz 2× jsme prisli o mimi -24tt,20tt…
ale mutaci to nebylo-podruhe jsem pichala clexan uz od 17tt a i tak to nepomohlo-pricina byla jinde…aspon to doktori rikaji
obe tehu me sledovali na hematologii
a femibion nevim-me doktorka na gynde rekla at ted beru tehu vitaminy, driv nez se zacneme snazit-takze beru prenatal GHa-mam je jeste od posledniho tehotenstvi ![]()
je tam ta kyselina listova-ale ta jde brat i samotna…
Ja mam MTHFR C677T homozygot a uz 2 uzasne deticky, ale po 2 spontannych potratoch.. ale mne uz pri zisteni tehotenstva nasadili na hematologii clexane, injekcie
@hrosulik díky za podporu, také se mi podařilo porodit před 12.lety zdravého kluka, ale s nynějším partnerem to nejde, otěhotnět není problém, ale vždy to těhotenství zamklne…tak jdeme počátkem září oba na genetiku
@Papia mě Mudr. dneska řekl, že si mám koupit tu kyselinu listovou v nějakém preparátu, kde je naštěpená, protože s touhle mutací, prý ta klasická obyčejná kyselina listová je k ničemu, tělo s touhle mutací jí nezužitkuje
je to smutné přijít o mimi po dvacátém týdnu, musí to být hrozné ![]()
A plánujete se ještě snažit ![]()
@Marssyy přesně tak proto je nejlepší ten femibion, určitě nemá smysl brát obyčejnou listovku tak je pro nás MTHFR k ničemu
@marinka5 ještě dneska si Femibion objednám na internetu, v lékárně jsem se byla ptát a tam ji neměli, chtěli mi ji objednat ale cena na internetových lékárnách je daleko příznivější…no ale co s tou klasickou listovkou, zbylo mi asi deset tablet značky Elasti Q? Mám ji dobrat nebo co s ní?
@Marssyy také přemýšlíme o druhém děťátku, ale řeším spoustu věcí. Věk, finance, zdravotní stav. My jsem na první mimčo čekali skoro rok. Moc jsem se bála ohledně té štítné žlázy, ale naštěstí vše vpohodě.
Tak uvidíme jak to u nás dopadne. A tobě držím moc palečky ať brzy najdeš na testu // ![]()