Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Hannkie ahoj, já mám taky heterozygotní, držím palce na dnešní kontrolu ![]()
@Hannkie píše:
Ahojky holky… mate tu prosim vas nektera tu C677T homozygot? Ja uz se v tom nevyznam.. nekdo si pri tehle musel pichat injekce, nekdo ne.. nekdo rika, ze tahle nic neznamena pro tehu nekdo zase ze to muze zpusobovat vazne problemy… co jsem tak pochopila, nebo co si myslim, tak jde asi hlavne o hodnotu toho homocysteinu v tele… a ze je mozny, ze se mi mutace v krvi projevila, ale tim, ze mam hladinu homocysteinu nebo mozna jeste neceho nizkou, tak to nema vyznam? poradite mi prosim nekdo jak to vlastne je? me gyndar rekl, ze jestli mi na hematologii nerekli, ze si mam neco pichat, tak ze se to nebude ani hlidat… tak ja vubec nevim teda… jedna holcina tady na miminu mi psala, ze byla v tehu nekolikrat na krvi, aby se videlo, jestli je to stale v poradku, zda nepotrebuje ty injekce… poradte mi prosim, jestli to mam nechat byt, nebo jestli si mam vydupat odbery krve v tehu? diky mocbtw.. ahojky papio.. jakpak je? uz se snazite?
to říkají doktoři u všech mutací, někdo, že nepotřebují léčbu a někdo, že potřebují, prostě co člověk, to názor, takže si musíš pozjišťovat sama a potom bojovat. Odběry si nechej udělat, homocystein a koagulace, d-dimery
Ahoj holky…
jsem rada ze Vas je tady tolik… Mam 7mesicu.po.cizari a pak mne zistili plicni embolku pak neco s vajecniky a nakonec homozygotivni mutaci…rekla jsem ze bych casem chtela druhe mimi a oni natobno nevime moc to nedoporucujeme, ze mam veci ryziko dostat trombozu mozkove, a srdecni onemocneni a ja nevim co jeste tak mam docela strach docela cokoliv delat… Muzete mne prosim rict jestli se to spravi a nemusim mit strach…
dekiji za jakekoliv info ![]()
@Lenula-xy píše:
to říkají doktoři u všech mutací, někdo, že nepotřebují léčbu a někdo, že potřebují, prostě co člověk, to názor, takže si musíš pozjišťovat sama a potom bojovat. Odběry si nechej udělat, homocystein a koagulace, d-dimery
ahojky.. no ptala jsem se na gynde a pak i na genetice a rekli mi, ze pokud mi na hematologii dr. rekla, ze je to ok a ze se uz neuvidime, tak to pry nemam resit a mam jim verit. ze na hematologii jsou vetsinou hodne opatrni a naopak toho predepisujou vic, nez je potreba… takze pokud mi nedala vubec nic, tak to prej bude uplne ok.. .tak jim verim ![]()
Danni je dobré si najít kvalitního hematologa. Já musím s prvním pýchnutím hormonů okamžitě pýchat fraxiparina asi i celé těhotenství a 6ti nedělí. Někdy mi to kontroluje při nyní úrazu ten d-dimery nezvedl. někdy to může způsobit pohmoždění těla. Jinak určitě denně vypij hodně vody minerálek a pod. střídej to. také hodně pocházej a nedávej nohu přes nohu. Večer u TV si dávej nohy na židli. U 1 IVF kdy jsem dle caru nepotřebovala nic na ředění mi dva měsíce hrozila mrtvice, ale vše bylo zaženháno tak při dalších IVF to mám už automaticky fraxiparin .Pak je problém s listovou zeleninou k tomu když jí jim přidám nějaký vitamín b co mi to pomůže strávit. ![]()
@Hannkie já jsem to taky měla ok, až kolem 20.týdne jsem musela ředit, protože už jsem byla zahuštěná hodně, ale taky jsem na tu hematologii chodila každý měsíc na kontroly, i když jsem ze začátku byla ok.
Máme tam dva dr, doktorka je opatrná a chtěla ředit, primář mě chtěl poslat domů, že to nic není, tak si potom vyber ![]()
@Lenula-xy píše:
@Hannkie já jsem to taky měla ok, až kolem 20.týdne jsem musela ředit, protože už jsem byla zahuštěná hodně, ale taky jsem na tu hematologii chodila každý měsíc na kontroly, i když jsem ze začátku byla ok.
Máme tam dva dr, doktorka je opatrná a chtěla ředit, primář mě chtěl poslat domů, že to nic není, tak si potom vyber
No prave… :-/ ale tak asi problem se srazlivosti nemam (tedy pokud je to to same, ze se pak musi krev redit).. byla jsem loni v rijnu na predoperacnim (z ceho by mi to asi zjistili si myslim) a pak letos v dubnu.. taky predoperacni.. takze asi s tim problem nemam. nebo je to neco jineho?
Zdravim vsechny
,
Procitam si tema MTHFR, jsem taky jedna z vas.
Jsem nositelkou Polymorfismus MTHFR C677T:T+A1298:AA HOMOZYGOTNI!
2003 jsem ve 33TT prisla o sve prvni vytouzene detatko, chlapecek.
Predcastne odloucena placenta s nasledkem smrti plodu.Pred druhym tehu. zjistena tato mutace, nasazeni kyseliny listove, a vse dopadlo dobre, narodila se nam dcera v terminu. Treti tehu, zkoncilo opet tragicky:opet odloucena placenta s nasledkem smrti plodu, bylo to ve 39TT,2010.tarka tomu budou tri roky, a ja se se stratou dalsiho syna nemuzu srovnat. Upozornuji, ze pri tretim tehu, mi nebylo nasazeno nic, ani ta kys. listova, ma gynekolozka to komentovala tim, ze se na tuto mutaci nedavaji zadne leky a ze je to zbytecne!!No myslim ze tato mutace ma za nasledek prave predcastne odlouceni placenty!!!Bohuzel cas nevratim, a diky teto mutaci jsem po porodu cis.rezu zacala masivne krvacet, byl ohrozen muj zivot a nasledovala hysterektomie
takovej dopad to melo ume bohuzel a nejsem stim vsim zcela smirena
![]()
@Petra lojzek bože to je strašné co víc napsat
já jsem po třech ZT v začátku těhotenství kyselinu listovou jsem brala vždy a stejně mi nepomohla v posledním těhotenství jsem si píchala i miniheparin a dopadlo to stejně…ted beru preventivně léky na ředění krve tak snad se taky dočkám…ale ty jsi si musela projít peklem
aspoň, že máš zdravou bolčičku ![]()
Ono je třeba brát jínou formu kyseliny listové tzv. natrávenou ne klasickou tu něše tělo nedokáže vstřebat. jediný kto to vyrábí je femibion metafoli toto znam. natrávená a jak říkám já kvalitního hematologa. nyní mi říkala, že se od heparinu odstupuje protože ty mutace má velká řada lidí a ZP to celkem stojí hodně peněz. takže mi to vysvětlovala tak, že musím podepsat papír a budu dostávat fraxiparin. Jo v Car říkali, že to také nemá na nic vliv, ale moje gyndařka říkala až mi to někdy vyjde tam mě bude více hlídat. také mám doma v zásobě caa. 2 balení fraxiparinu pro případ kdyby moje dr. měla dovolenou a zastupoval by ji doktro debil.
je mi strasne smutno, ano dekuji bohu, ze mam dcerku
Mutace je strasne zradna geneticka vada, malo kterej lekar otom neco vi!!BOHUZEL
Je to hrozny, kdyz ti jeden lekar rekne to a zas druhy neco jineho!!!Je pravda, ze pri poslednim tehu, jsem mela stale nejake problemi, neustale bolesti v podbrisku, bolesti v krizi pak celeho spodku, ze jsem nemohla poradne sedet, kdyz jsem nato upozornovala, tak mi lekarka rekla ze co chci, ze kazde tehu je jine a nic neudelala.Bylo toho vic…
@Petra lojzek přístup některých lékařů je strašný, setkala jsem se s mnoha a a musím říct, že co doktor to jiný názor, bohužel v tomto případě by měli být všichni jednotní ![]()
Já mám ještě tu horší homozygot tzn. z obouch stran rodičů a když se podívám do minulosti tak tam embolie, trombozy a sraženiny byli. takže jsem o tom informovala celou rodinu, aby to i oni věděli. Dr. mám super bere mě i akutně když potřebujei před IVf a pod. Dr. v jednom caru říkal, že mi doporučuje brát až v den OPU fraxiparin, ale to se m i nelíbylo měla jsem zase OHSS a raději jsem dala na hematoložku, která mi říká první hormon vždy hned fraxiparin. jsou to vysoké dávky a lezou mi d-dimery na horu. Jo a u 1 IVf jsem říkala dr.,že mám horzné problémy, že mám tak velkou zácpu jakou jsme v životě neměla a její odpověd byla, že až budu těhotná, že to bude ještě horší. Přitom toto světčilo o tom, že jsem moc zahuštěná a d-dimery lezou na horu. takže sleduji i toto.
@Petra lojzek píše:
Zdravim vsechny,Procitam si tema MTHFR, jsem taky jedna z vas.
Jsem nositelkou Polymorfismus MTHFR C677T:T+A1298:AA HOMOZYGOTNI!
2003 jsem ve 33TT prisla o sve prvni vytouzene detatko, chlapecek.
Predcastne odloucena placenta s nasledkem smrti plodu.Pred druhym tehu. zjistena tato mutace, nasazeni kyseliny listove, a vse dopadlo dobre, narodila se nam dcera v terminu. Treti tehu, zkoncilo opet tragicky:opet odloucena placenta s nasledkem smrti plodu, bylo to ve 39TT,2010.tarka tomu budou tri roky, a ja se se stratou dalsiho syna nemuzu srovnat. Upozornuji, ze pri tretim tehu, mi nebylo nasazeno nic, ani ta kys. listova, ma gynekolozka to komentovala tim, ze se na tuto mutaci nedavaji zadne leky a ze je to zbytecne!!No myslim ze tato mutace ma za nasledek prave predcastne odlouceni placenty!!!Bohuzel cas nevratim, a diky teto mutaci jsem po porodu cis.rezu zacala masivne krvacet, byl ohrozen muj zivot a nasledovala hysterektomietakovej dopad to melo ume bohuzel a nejsem stim vsim zcela smirena
![]()
![]()
ahojky… to je opravdu strasne, cim sis musela projit
to je mi opravdu moc lito… ja taky nechapu v jakych pripadech neni nutna lecba a v jakych ano… me rekla hematolozka, ze to ma kazdy 10. clovek… nacez jsem se ja sama docetla, ze je prave dulezite brat femibion. Takze ten ja zobu od te doby, co jsem zjistila, ze jsem tehotna (cca 5.tyden). Ale stale ve me hloda broucek, jestli si nemam pro jistotu jeste na tu hematologii znovu zavolat.. ale byla jsem tam prave v tom 5. tydnu tehu a rekla jsem ji ze jsem tehu dle testu, a presto mi nic nedala… rekla mi, ze se uz neuvidime. Tak ja nevim nevim ![]()
Je divny, ze ti pak uz ani tu listovku nedali.. Ja bych ji teda brala sama od sebe. Ted ji taky jim aniz by mi to rekla, ale mam prave strach, jestli bych nemela jit na nejaky kontrolni odbery, protoze mi tu krev brali v kvetnu a ja otehotnela v cervenci.. Mozna ji do nemocnice napisu aspon maila a zeptam se, jestli to tedy opravdu neni nutne.. Bude me mit asi za blazna.. ![]()
Jinak aspon ze mas tu svoji princeznu doma. Ale opravdu chapu, ze se s timhle clovek asi tezko smiruje
Drzim pesti, at jsi brzy znovu tehulka a muzes se zase radovat z uspesneho tehotenstvi.