Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Vsem preji krasne a pohodove vanoce, mam hrozne dilema a fakt nevim jak se zachovat, tak vas prosim o nazor. Minuly tyden jsem se dozvedela ze zemrel muj otec, ktereho jsem vubec neznala, a ja ted nevim jestli jit na pohreb. Nejradeji bych nesla, pro me je to jako jit na pohreb cizimu cloveku. Co myslite je to povinnost?
@00.katka No, v první řadě on měl povinnosti vůči tobě. Plnil je? Rozhodnutí je na tobě. Hlavně se netrap tím, co si myslí ostatní.
Hezké vánoce a klid v duši ![]()
@00.katka povinnost to není. Záleží jen na tobě. Abys nelitovala toho, žes tam šla anebo nešla…co si myslí ostatní je jejich věc, to bych neřešila…
Jestli plnil povinnosti vuci me fakt nevim, ale rekla bych ze ne, nikdy jsem se o nem s mamkou nebavila, nemela jsem tu potrebu. Japrave nejvic resim co na to reknou ostostatni kdyz nepujdu, mamka tvrdi ze bych jit mela. Kdybych se mela rozhodnout za sebe tak nejdu ![]()
@00.katka píše:
Jestli plnil povinnosti vuci me fakt nevim, ale rekla bych ze ne, nikdy jsem se o nem s mamkou nebavila, nemela jsem tu potrebu. Japrave nejvic resim co na to reknou ostostatni kdyz nepujdu, mamka tvrdi ze bych jit mela. Kdybych se mela rozhodnout za sebe tak nejdu
no nevím, když nepůjdeš ostatní členové rodiny tě pomluví (nevím, zda je znáš, nebo jsou pro tebe taky cizí), půjdeš tam a bude to, že ses tam ukázala a jestli něco nečekáš z dědictví. Jakmile dojde na pozůstalost, jsou lidé hodně zlí. Budeš to mít těžké ať se rozhodneš jakkoliv
Nesla bych, cizimu cloveku ne. Pokud o tebe nejevil zajem, tak to ti okolo moc dobre vedi a pokud budou drbat, tak jen z vlastniho strachu, ze se na ne jejich deti vyprdnou, kdyz se k nim budou chovat spatne ci je ignorovat.
@00.katka Taky jsem neznala otce, neměl o mě zájem. Když umřel, tak jsem byla pozvaná až po měsíci na dědické řízení
Ale kdybych věděla, že umřel a že má pohřeb, tak bych tam nejspíš šla ![]()
Ale povinnost to určitě není.
Pohřeb vznikl jako rituál, abychom se s daným člověkem rozloučili, symbolicky odchod uzavřeli - pokud nemáš potřebu něco v sobě uzavírat, nepřinese ti to útěchu a s daným člověkem ses nesetkala, tudíž se nemáš proč loučit - nechoď. Pohřeb je rituál pro pozůstalé, ne pro toho co odešel.
Není. Já jsem dostala parte pár dní před státnicema, a nešla jsem. Viděla jsem ho asi 3× v životě. Navíc mě vydědil, jak jsem zjistila pár měsíců po jeho smrti (že prý jsem se o něj nestarala). Chodím na pohřeb lidem, které jsem měla ráda, vážila jsem si jich.
Už je to 6 let a ačkoli jinak na hřbitov chodím za příbuznými (nejen o dušičkách), tak u něj ani nevím kde leží a nemám potřebu to zjišťovat.
Rozhodni se jen podle sebe, jak to cítíš. ![]()
@andelka83 Ten můj mě vydědit nestihl…utopil se na dovolené…dostal při plavání v moři infarkt… Já ho viděla jen 1×, na testu otcovství…
@00.katka píše:
Jestli plnil povinnosti vuci me fakt nevim, ale rekla bych ze ne, nikdy jsem se o nem s mamkou nebavila, nemela jsem tu potrebu. Japrave nejvic resim co na to reknou ostostatni kdyz nepujdu, mamka tvrdi ze bych jit mela. Kdybych se mela rozhodnout za sebe tak nejdu
Nechod. Kor pokud jsi ho nikdy neviděla. Kdyby se o tebe zajímal, urcite by tě kontaktoval ![]()
Je mi to líto. Záleží hlavně na tobě, jak to cítíš ty.Co si pomyslí ostatní, bych v tomto případě nebrala v úvahu. ![]()
@00.katka neni,ale myslim, ze slusnost to je.Taky „mam, nemam“ tatu. A ackoliv se k nam „choval, nechoval“.Tak bych na pohreb urco sla.
Nešla bych, takhle jsem to měla s táty tátou a taky jsem nešla (nebyl pohřeb, i kdyby byl nešla bych).