Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, snad mi tu někdo poradí. Chci se zeptat může mi majitel bytu vypnout vodu pokud se opozdím s platbou?
Jedná se totiž o to že v únoru jsme platili nájem i služby a zálohy což jsou vlastně platby na další měsíc v tomto případě tedy březen. Topení nefunguje už přez týden a vodu nám odpojil už včera. Jelikož máme doma čtyři děti je to víc než problém. Samozřejmě že s majitelem jsme se pokoušeli domluvit že plaby proběhnou hned mezi 6.-10. dubnem i tak odpojil co šlo. Má tu někdo zkušenost? ![]()
@1101 píše:
Dobrý den, snad mi tu někdo poradí. Chci se zeptat může mi majitel bytu vypnout vodu pokud se opozdím s platbou?Jedná se totiž o to že v únoru jsme platili nájem i služby a zálohy což jsou vlastně platby na další měsíc v tomto případě tedy březen. Topení nefunguje už přez týden a vodu nám odpojil už včera. Jelikož máme doma čtyři děti je to víc než problém. Samozřejmě že s majitelem jsme se pokoušeli domluvit že plaby proběhnou hned mezi 6.-10. dubnem i tak odpojil co šlo. Má tu někdo zkušenost?
To je poprvé, co jsi nezaplatila? Plati se mesic v mesici, takze v unoru jsi zaplatila unor, ne
Ano poprvé…On majitel když jsme se nastěhovali chtěl kauce a od začátku mu musíme platit na nadcházející měsíc což je divné i mě. V prosinci jsme platili už na leden v lednu na únor a v únoru na březen. @vokishka
To je trošku divný, že by to po jedný opožděný platbě hned vypnul, to máte nějaký byt u něj v domě? Právo na to nemá. Vy jste mu dali dopředu vědět, že bude problém s placením? A samozřejmě platby jsou dopředu a ne zpětně.
Řádně neplatíte, a pak se divíte, že vám odpojil teplo i vodu. Zaplaťte, co máte a pak řádně plaťte v termínech a nic vám odpojovat nebude. Takoví nájemníci, kteří neplatí a ještě si pak stěžují, toť sen každého pronajímatele.
@1101 píše:
Ano poprvé…On majitel když jsme se nastěhovali chtěl kauce a od začátku mu musímeplatit na nadcházející měsíc což je divné i mě. V prosinci jsme platili už na leden v lednu na únor a v únoru na březen.@vokishka
Takhle se ale všude platí nájem. Měsíc dopředu, je to běžné a pro mě úplně normální.
Právě že to je divné i mě. Ano má dům a v něm tři byty každý byt má svoje rozvody pro vodu i plyn. Ano jsme v kontaktu pravidelně věděl že nastala teď složitější situace kdy přítel omarodil takže je na neschopence. A pevně jsme se domluvili že začátkem dubna platby budou. Takže i já si myslím že v tom je nějaká bota protože platíme pravidelně a včas.
@1101 píše:
může mi majitel bytu vypnout vodu pokud se opozdím s platbou?
Může udělat cokoli, ale je to z jeho strany trestný čin podle § 178 TRZ. Můžeš se obrátit rovnou na policii, nebo na státní zastupitelství.
Radil bych Ti zaplatit co dlužíš. Vlastníci bytů nemají rádi somráky, kteří neplatí a vymlouvají se. Bohužel i paraziti mají zákonnou právní ochranu.
@1101 píše:
od začátku mu musíme platit na nadcházející měsíc což je divné i mě.
Neremcej a plať podle nájemní smlouvy.
@1101 píše:
Ale bylo odpojené a vyplé to co zaplacené bylo jen pro pochopení.
Nelži tady. Stala ses neplatičem. Nedělej že tomu nerozumíš.
Příspěvek upraven 31.03.23 v 14:20
@1101 píše:
Právě že to je divné i mě. Ano má dům a v něm tři byty každý byt má svoje rozvody pro vodu i plyn. Ano jsme v kontaktu pravidelně věděl že nastala teď složitější situace kdy přítel omarodil takže je na neschopence. A pevně jsme se domluvili že začátkem dubna platby budou. Takže i já si myslím že v tom je nějaká bota protože platíme pravidelně a včas.
On vám odpojit nic nesmí. Porušuje tím smlouvu a můžete na něj podat trestní oznámení.
@1101 píše:
Ty nepracuješ?
@Tala20 píše:
Může udělat cokoli, ale je to z jeho strany trestný čin podle § 178 TRZ. Můžeš se obrátit rovnou na policii, nebo na státní zastupitelství.Radil bych Ti zaplatit co dlužíš. Vlastníci bytů nemají rádi somráky, kteří neplatí a vymlouvají se. Bohužel i paraziti mají zákonnou právní ochranu.
No já bych si hlavně hledala nové bydlení, pokud on je schopný rodině kvůli jedné platbě vypnout vodu
vždyť to je je v rozporu s hygienou. A to mám sama zkušenost s neplatičem, ale tohle je kvůli pár týdnům trochu moc.
Kolikátého jste to měli zaplatit? Budete pak mít na dva nájmy?
Příspěvek upraven 31.03.23 v 14:15
Tady někdo asi nepochopil o co vlastně jde. Platíme řádně tak jak máme. Vlastně jak to tu čtu tak vám něco uniklo. Já se ptala kdo má zkušenost a o radu. Do konce března bylo vše zaplaceno. Podotýkám že si nestěžuji. Ale bylo odpojené a vyplé to co zaplacené bylo jen pro pochopení.
Jsme normální česká rodina. Ano i já pracuji. Proto jsem psala už nejspíš dvakrát že platit budeme vše začátkem dubna jak jsme se domluvili s majitelem. A ano je to domluvené i tak že budeme platit rovnou i na květen.
Ano souhlasím nejsou to ani týdny spíš dny. A přijde mi to nefér protože majitel souhlasil že mi počká do mojí výplaty a najednou přišel tenhle zvrat.
@1101 píše:
Ano souhlasím nejsou to ani týdny spíš dny. A přijde mi to nefér protože majitel souhlasil že mi počká do mojí výplaty a najednou přišel tenhle zvrat.
On to udělat nesmí
Porušuje tím smlouvu
Přerušení dodávek vody, elek třiny nebo tepla do bytu pronajímatelem stávající legislativa vymezuje jako neoprávněné bránění v užívání bytu. Pokud tedy majitel bytu nájemníkovi odpojí energie, dopouští se trestného činu porušování domovní svobody, a to i v případě, kdy nájemník za služby neplatí.