Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Zdravím
Mám dotaz, rodiče od přítele nám koupili před 2 lety auto, auto je psané na ně, pravidelně auto splacime, vše co je potřeba platíme my(pojistku, kola technickou atd),nějakou dobu se s nemi nestykame, ted nám začali vyhrožovat pokud se s nemi nebudeme bavit a dělat to co chcou, tak chtějí vrátit auto. Můžou nám ho jen tak vzít?
Jestli je psané na ně, tak je jejich a vy ho užíváte. Takže ano, když ho budou chtít, musíte ho vrátit.
Tak si kupte jiné a tohle ať si vezmou, prodají nebo já nevím co a je po problému. Takhle si nepředstavují že mi někdo něco koupil. To si spíš koupili oni sobě. A neplatila bych nic co mi nepatří.
Ono to může být tak, že mladí nemají zase tak hafo peněz. Prostě všechno bylo OK, „dostali“ auto a delší dobu to fungovalo. Pak se něco pokazilo - a je z toho prostředek negociace (boží, politické slovo).
Návrh na koupení si vlastního auta se zdá být OK, ale - oni si (možná) už pěknou část toho auta odkoupili. 1/3 třeba? My si tu jen tak povídáme, ale věřím, že pro ně to nemusí být OK super situace. Asi je trochu jedno, jak to vzniklo.
@Ivan PPZ je to úplně jedno, jak to vzniklo, pravda.
Ale ta blbost platit někomu něco, co mi nepatří je do nebe volající blbost a to i v rámci rodiny.
@Trojlístek píše:
@Ivan PPZ je to úplně jedno, jak to vzniklo, pravda.Ale ta blbost platit někomu něco, co mi nepatří je do nebe volající blbost a to i v rámci rodiny.
Ani ne, když máš exekuce a nesmíš mít na sebe žádný majetek napsaný a ještě děláš na černo a tak ti nikde nedají ani úvěr. Takže potom je toto dobrá služba ![]()
Bud se s nama budete bavit nebo nam vratte to auto co jsme vam koupili! 🤦♀️
Mysim, ze pokud mate „ustni smlouvu“ a důkaz že splacite ( vypis z účtu, kde je u tech splátek napsano napr auto, pojistky na vas, zaznamy konverzaci kde se domlouvate ze jim to budete splacet apod…) tak rodice nemuzou jen tak auto vzit a penize si nechat. Urcite byste meli nějakou sanci pripadny soud vyhrat. (Poradila bych se případně se s pravnikem). Ale asi bych to udelala tak, ze bych rodičům auto vrátila zpet, kdyz ti vrati peníze. (To asi nebudou chtit, co by delali s autem co nepotrebuji ze?) Takze budou to auto spis vyuzivat k vyhrozovani a v tomto pripade bych jim rekla, ze bud uz o aute nepadne ani slovo a nebo jim ho zítra dovezes a penize budes zadat právně. ( Pripadne jim je nechat, to záleží kolik jste uz splatili).
@Anonymní píše:
Zdravím
Mám dotaz, rodiče od přítele nám koupili před 2 lety auto, auto je psané na ně, pravidelně auto splacime, vše co je potřeba platíme my(pojistku, kola technickou atd),nějakou dobu se s nemi nestykame, ted nám začali vyhrožovat pokud se s nemi nebudeme bavit a dělat to co chcou, tak chtějí vrátit auto. Můžou nám ho jen tak vzít?
Platíte co a komu? Pokud jen servis, STK výměnu kol atd, tak to jsou nárazové položky, které z vás majitele rozhodně neudělají.
@Mathe píše:
Mysim, ze pokud mate „ustni smlouvu“ a důkaz že splacite ( vypis z účtu, kde je u tech splátek napsano napr auto, pojistky na vas, zaznamy konverzaci kde se domlouvate ze jim to budete splacet apod…) tak rodice nemuzou jen tak auto vzit a penize si nechat. Urcite byste meli nějakou sanci pripadny soud vyhrat. (Poradila bych se případně se s pravnikem). Ale asi bych to udelala tak, ze bych rodičům auto vrátila zpet, kdyz ti vrati peníze. (To asi nebudou chtit, co by delali s autem co nepotrebuji ze?) Takze budou to auto spis vyuzivat k vyhrozovani a v tomto pripade bych jim rekla, ze bud uz o aute nepadne ani slovo a nebo jim ho zítra dovezes a penize budes zadat právně. ( Pripadne jim je nechat, to záleží kolik jste uz splatili).
Tahat rodinu po soudech je úplně nejlepší cesta jak vztahy pohřbít úplně. I když rodiče budou taky asi pekni darecci. Auto bych jim vrátila a peníze brala jako nájem za užívání auta. Mají drahý ponaučení, že si mají pořizovat věci za svoje.
@Mathe dle toho co je v úvodu neplatí žádné splátky, ale jen provoz, což je v podstatě prd. Je jen dobrá vůle rodičů, že jim auto dali, oni jim ho opotřebovávají, takže bych se nedivila, kdyby je s požadavkem na vratku peněz vysmáli
Nebo jim recipročně spočítají amortizaci a ještě budou doplácet ![]()
@neila píše:
@Mathe dle toho co je v úvodu neplatí žádné splátky, ale jen provoz, což je v podstatě prd. Je jen dobrá vůle rodičů, že jim auto dali, oni jim ho opotřebovávají, takže bych se nedivila, kdyby je s požadavkem na vratku peněz vysmáliNebo jim recipročně spočítají amortizaci a ještě budou doplácet
Aha. Tak v tom pripade bych jim auto vratila a nasetrila si na svoje. Ale ja ten uvodni prispevek chapu jakoze jim ho splaci plus plati vedlejsi vydaje.
Jinak s tim soudem jsem to myslela jako krajni reseni. Slo by tim rodicum pohrozit napr v pripade, ze si jim dali auto za 400tic a oni mezitím 200tis splatili… Samozdejme pokud jim ho defakto dali a nesplaci nic, tak pokud se s rodici nebavi a maji horsi vztahy tak chapu ze to rodice chtějí vratit a ani bych od nich auto „zadarmo“ nechtela.
Nebo pokud jim splatili zatim uplny minimum tak bych to po nich chtela, ale po soudech netahala ze… Nicmene by pro me byli dluznici asi bych se s nima nebavila dokud mi nevrati moje penize. (Samozdrejme odecist amortizaci apod). I kdyz zase proste zalezi na tom, jaky ti rodiče jsou a jestli to stoji za to, jestli neni lepsi jim peníze nechat a uz si od nich nikdy nic nepujcovat… To je proste otazka jak moc maji spatny vztahy, jaky jsou rodice, jestli se s nima da domluvit, kolik stalo auto a kolik uz splatili apod…
Příspěvek upraven 26.04.22 v 09:38
@Mathe zakladatelka asi padla hrůzou do komatu, tak se zrejme nedovíme jak to je
![]()
@neila nakonec se dozvime, ze mají exekuce a proto je to psany na rodice nebo neco podobnyho. ( Predem se zakladetelce omlouvam za spekulace
)
Ale jen jsem proste chtela rict, ze i kdyz je auto psany na rodiče a nemaji smlouvu tak to neznamená automaticky ze maji smůlu a o penize prijdou. (Protože ústní smlouva je také smlouva a mají určité nějaké dukazy).
@Mathe jj, chápu no. Ale nevíme jak to mají, by se taky zakladatelka mohla ozvat
Já tohle vždycky miluju, když někdo něco nakopne a pak odpadne ![]()
@neila píše:
@Mathe dle toho co je v úvodu neplatí žádné splátky, ale jen provoz, což je v podstatě prd.
To je právě nejasné. Na první dobrou jsem taky myslel jen provoz, ale bylo tam splátky a provoz… No, tak za 14 dní se třeba dozvíme další drobky. Nebo taky ne ![]()