Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, potřebuju poradit, jestli můžu být na rodičovské dovolené a mít děti v mateřské škole?
Nejde mi o rodičovský příspěvek, ten už nepobírám, zvolila jsem dvouletou variantu.
Mladší dcera, se kterou jsem na rodičovské dovolené má 2,5 roku. Od 1. září nastoupí i se starší dcerou do mateřské školy. V práci jsem požádala o rodičovskou dovolenou do 31. 8. a od 1. září mám nastoupit do práce.
Protože stavíme dům, potřebujeme se přestěhovat a práce jdou pomalu, potřebovala bych si rodičovksou dovolenou od zaměstnavatele prodloužit až do konce října, abych mohla pracovat na domečku. Mladší dcera bude mít 3 roky v prosinci, takže zaměstanvatel by mi měl vyhovět.
Chci vědět, jestli není problém v tom, že děti budou ve školce a já na rodičovské dovolené. Vím, že nemůžu mít děti v MŠ a zároveň pobírat rodičovský příspěvek, ale nevím, jestli můžu být na rodičovské dovolené a mít děti v MŠ.
já myslím, že můžeš! pokud už nepobíráš příspěvek tam jde hlavně o ty prachy… a ty už nemáš..
můžeš, ale myslím, že jen na 4 hodiny denně. kamarádka měla RD do 3 let, prodloužila si to do 4 bez příspěvku,a ale dítko mohlo do MŠ jen na 4 hodiny denně .. a musí se na sociálku podávat formulář s potvrzením ze školky o docházce..
aspoň tak to měla ona..
nechápala jsem to, ale raději bych se optala na svém UP, od kterého ti RP chodil..
nejde jen o prachy - příspěvek - ale i sociální a zdravotní pojištění, které za tebe platí stát..
Muzes ale jen na 4hodiny denne.Nebo si sama plat zdravotni socialni.
tak jak píšou holky-můžeš, když už nepobíráš příspěvek, jde opravdu jen o ty prachy-pokud bys ještě RP brala, mohla by jen na těch 5 dní v měsíci nebo od tří let na 4 hodiny denně, ale když nic nebereš, myslím že může. Nejlepšé zavolat si na sociálku, tam ti to řeknou stopro.
Myslím, že z hlediska školky problém není - rodičovský příspěvek nepobíráš, dítě může být ve školce neomezeně.
Mohu se rovnou v této souvislosti zeptat, jak je to se zaměstnavatelem? On přece není automaticky povinen umožnit Ti nástup až v tom prosinci, když jsi měla zvolenou rodičovskou dovolenou na určitou dobu, nebo ano? Je to povinnost nebo záleží čistě na dohodě, jestli Ti umožní pozdější nástup? Omlouvám se, že lezu do Tvé diskuse s otázkou - taky už pomalu řeším návrat do práce a tohle mne překvapilo…
Bez problémů. Pro rodičovskou dovolenou není žádné omezení ohledně docházky do školky, tak tam může chodit, jak se ti to hodí. Protože budeš v zaměstnání čerpat rodičovskou dovolenou, tak se nemusíš starat ani o zdravotní pojištění, ptž za tebe bude platit stát z titulu čerpání rodičovské dovolené. Z titulu čerpání rodičovské dovolené nejsou ani u pojišťovny žádné podmínky ohledně docházky do školky. Co se důchodového pojštění týká, tak do důchodu se počítá péče o dítě do 4 let, takže i tam je to v pohodě.
Jediné místo, kam rodičovskou dovolenou musíš oznámit, je zaměstnavatel. Na zdravotní pojišťovnu by tě měl nahlásit on (resp. tam bys měla být nahlášená už teď a zaměstnavatel by tě měl z kategorie žen na rodičovské dovolené odhlásit až dnem ukončení ukončení rodičovské dovolené). Na OSSZ (důchod) se nic nehlásí, tam se roky s dětmi započítávají až při žádosti o důchod. Na ÚP (rodičák) už taky nic nehlásíš, ptž ho nepobíráš.
BohunkaP píše:
Mohu se rovnou v této souvislosti zeptat, jak je to se zaměstnavatelem? On přece není automaticky povinen umožnit Ti nástup až v tom prosinci, když jsi měla zvolenou rodičovskou dovolenou na určitou dobu, nebo ano? Je to povinnost nebo záleží čistě na dohodě, jestli Ti umožní pozdější nástup?
Zaměstnavatel je povinen umožnit čerpání rodičovské dovolené do tří let věku dítěte. Jestli si žena požádá o celou dobu najednou nebo bude žádat třeba po měsíci nebo to bude střídat - chvíli pracovat, chvíli doma, pak zas v práci… to už zákon neřeší. Prostě má zaměstnavatel povinnost do tří let žádosti o RD vyhovět.
Jiná věc je žádost o neplacené volno, tedy u dítěte staršího tří let - tam už je čistě na něm, zda žádosti vyhoví, nebo ne.
Nejasné je to u předčasného návratu z RD, tedy když si požádáš třeba o RD do tří let a budeš chtít jít do práce už ve dvou let. Tam se názory rozcházejí. Právníci, kopajícíc za matky, tvrdí, že RD je pro ženy právo a nikoli povinnost, takže když se rozhodnou ji předčasně ukončit, tak je zaměstnavatel musí přijmout. Oproti tomu právníci, kopající za zaměstnavatele, zas tvrdí, že ze zákona je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti o poskytnutí RD do tří let, ale už jim zákon neukládá povinnost jednou poskytnoutou RD zase zrušit. Nevím o tom, že by tohle řešil soud, takže nedokážu posoudit, na čí stranu by se přiklonil.
Les super,tebe jsem potřebovala
chtěla jsem vypátrat jak je to když si dám rodičák na 2 roky ale budu chtít jít do práce třeba až po 2letech a 2měsích,jestli je zaměstnavatel povinnen mi vyhovět a absolutně nikde jsem to nevyčetla a ani na sociálce mi nedokázaly poradit ![]()
Less2311 dík moc za radu
. Zní to logicky, pořád je mi to ale trochu divné, že to tak může fungovat
.
Verisek pokud máš vyřešené hlídání pro dítě, tak v tom nevidím problém
, já to tak také udělala. Požádala jsem o dvouletý rodičák a v práci o rodičovskou dovolenou do 21 měsíců věku dítěte. Rodičovská dovolená a rodičovský příspvěek nemusí trvat stejně dlouho
. Akorát ty dva měsíce budeš doma zadarmo.
Zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti o rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Ale není tvoje povinnost se vrátit do práce až po třech letech, to můžeš kdykoliv dřív. Můžeš požádat o rok rodičovské dovolené, pak zas o rok, pak třeba o další 2 měsíce, jak potřebuješ. Jen, jak psala Les2311, když nahlásíš určitý termín, tak je pak diskutabilní, jestli se můžeš vrátit před tím termínem, to tě zaměstnavatel nemusí vzít.
Nechápu, že na sociálce toto nevědí
. Asi je jim to fuk, jich se týkají jen ty dávky, to osatatní nejspíš neřeší
.
Holky moc děkuji za tuhle diskusi, co nevidět bych se tady na tohle téma někde musela informovat
Syn má jít od září do školky a já se mám vrátit do práce až v listopadu a právě přemýšlím, jak to udělat. Jestli jsem to dobře pochopila, tak když bych chtěla zůstat doma až do toho listopadu, tak bych mohla malého dát do šolky jen na 5 dní v měsíci, jinak by mi peníze vzali??A pokud bych teda šla do práce dřív, tak by v tom problém být neměl jo? Jsem tady na tohle tutan, ještě jsem to pořádně nezjišťovala, ikdyž bych asi už měla
Právě jsem se nedávno bavila s chlapem a ten mi tvrdil, že nějaký jeho kamarád poslal děcka do školek, babu do práce a měli peníze z práce i příspěvek, což si nemyslím, že by to tak šlo že??
pokud jde dítě pod tři roky, na které je pobírán RP, do školky, může jen na 5 dní v měsíci. pokud na něj není pobírán RP, tak na 4hod denně. (dítě starší 3 let i při pobírání RP - do 4 let - může na 4 hod denně).
toto je potřeba nahlásit na UP nejpozději do konce měsíce, kdy dítě MŠ začne navštěvovat.
absolvovala jsem to teď na podzim.
ale opravdu, na našem UP byla info taková, že v okamžiku, kdy je matka na RD - i bez RP - skončil ve věku 3 let dítěte - musí být dítě pouze na 4 hodiny denně a toto je potřeba každý měsíc hlásit tím formulářem na UP. jde o to, že je matka státním pojištěncem a má to asi zamezit práci na černo? nevím. ale je to logické, něco od státu chci, tak mám omezení..
jinak RD do věku 3 let dítěte je podle mého zaměstnavatel povinen vyhovět ale nemusí držet původní místo (to pouze o dobu MD). RD si může matka vzít třeba na 2 roky a pak prodlužovat..
taky jsem měla na UP do 3 let a zaměstnavatele do 2 let a pak prodlužovala…
Nataša píše:
pokud jde dítě pod tři roky, na které je pobírán RP, do školky, může jen na 5 dní v měsíci. pokud na něj není pobírán RP, tak na 4hod denně.
To by platilo pouze v případě, že by žena nebyla na RD (byla bez zaměstnání a zároveň nebyla registrovaná na ÚP). Pak by z hlediska zdravotního pojištění byla státní pojištěnec z titulu péče o alespoň jedno dítě do sedmi let a ano, tam je docházka (jakkoli starých dětí) omezená na 4 hodiny denně nebo ve škole na dobu vyučování. Ovšem pokud je na RD, tak nemůže být přihlášená jako osoba pečující, ptž důvod RD má ze zákona při přihlašování přednost.
Nataša píše:
ale opravdu, na našem UP byla info taková, že v okamžiku, kdy je matka na RD - i bez RP - skončil ve věku 3 let dítěte - musí být dítě pouze na 4 hodiny denně a toto je potřeba každý měsíc hlásit tím formulářem na UP.
No jo, jenže v tebou zmiňovaném případě matka NENÍ a NEMŮŽE BÝT na RD. RD je maximálně do tří let věku dítěte, poté je buď žena na neplaceném volnu a přihlásí se na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující, a pak musí dodržovat maximálně čtyřhodinovou docházku. Rozhodně ovšem není důvod hlásit docházku na ÚP, ptž v tomto případě žena už nemá s ÚP vůbec nic společného, to je věcí zdravotní pojišťovny a pokud vím, tak ty zatím nic každý měsíc dokladovat nechtějí.
Na ÚP by se žena musela nahlásit, pokud by byla bez zaměstnání a hledala práci, v tom případě by ovšem byla státní pojištěnec z titulu registrace na ÚP a v takovém případě se u dítěte docházka do MŠ nesleduje.
Na ÚP se docházka do školky hlásí jedině při pobírání RP, ptž tam je docházka omezená zákonem.
Les, tak v tom případku nevím co ti lidi na našem UP dělají. je to s prominutím k pos***, když ti státní úřednící podávají takhle skvělé informace. protože to co píšu jsem si z prstů nevycucala, jsou to info, které mně a mé kamarádce podal náš pracovník UP pro P8! zmetek jeden
v září, říjnu, listopadu a prosinci 2010!
nejdřív by si asi měli udělat pořádek u sebe a pak buzerovat ostatní. (tohle nebylo jediné, ještě jsem měla děsné obíhačky s přechodem RD/PPM, bylo to k smíchu i pláči zároveň)..
ale - přeci RD mohu čerpat do 4 let věku dítěte, ne? i když mám RP na 3 roky, ten 4. rok můžu být doma zadarmo, a u zaměstnavatele mít RD. nebo musím mít ten poslední rok neplacené volno? co kdybych si sama zvolila rovnou tu nejpomalejší variantu? to bych byla přeci i poslední rok na RD? protože to je zas jiná info, než co mám z UP/sociálky já .. ![]()
teď mám RP na dva roky, ale určitě budu doma déle, u zaměstnavatele můžu mít roky tři, nebo 2.5? a ten rok být doma zdarma? musím pak něco někam hlásit??
chjo, proč to nemůže být jednodušší? ?? a hlavně proč neříkají všichni totéž??
jo a UP jsem myslela sociální odbor UP, který vyplácí RP
dříve to byla „sociálka MČ“, dnes je to Úřad práce, ti samí lidé, stejné místo, jiný název. jedině to zamotává hlavu,ale snad bylo jasné, že když se píše o RP, nemyslím tím UP jako pro nezaměstnané, ale právě pro RP. ![]()