Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
katy-katy píše:
Ten Stodal můžeš až pětkrát denně polívkovou lžičku, má tam psáno, že žádný vedl.účinky,nebo kontraindikace nejsou známy…takže sis jen pomohla, ublížit sis nemohla, neboj a zkus tu cibuli, mě to pomáhá, už se tak nedávím kašlem, jak včera a dnes ráno…
Ale stodal máme doma a dcera ho bere již 2týden a kašel má pořád a píšou tam že v těhu není vhodný…Tak nevím, jestli si ho mám vzít dnes jsem byla na ET a nerada bych tím chrmláním těhotenství nějak ohrozila ![]()
Ráda bych svým dotazem oživila diskuzi. Od pondělí mě trápí kašel a rýma, naštěstí bez horeček. Jsem těhotná, ve 30tt. Manžel byl včera v lékárně a donesl pouze sprej do nosu Quixx a šípkový čaj. Ptal se i na něco na kašel ( sirup ), ale nedali mu žádný, že pro těhotné nemají nebo co. Když sem mněla kašel dřív, na rozhraní prvního a druhého trimestru, v jedné lékárně mi dali jitrocelový a i sama gynekoložka mi řekla šípkový čaj a jitrocelový sirup, tak se divým proč mi ho nedali i teď i když to byla jiné lékárna. V té první teď mají zavřeno. V jednom článku jsem si našla že dobrý je robitussin a echinacea a manžel přišel s tím, že jedno je ve třetím trimestru zakázáno a druhé mu nedoporučil sám lékárník. Doma mám hedelix ( kapky i sirup ), ale tam píšou že v těhu nevhodné tak si to radši nedvám a v další lékárně mi sice dali jitrocelový sirup ale s alkoholem a v příbaláku se také píše že je pro těhu nevhodný. Mamka říkala, že jsem si ho mněla nechat vyměnit, že i kdybych neměla lístek mohli by si mě pamatovat. Jo a to věděli že jsem těhu, brala jsem naráz glukózu na OGTT a ten sirup. Zatím ahoj ![]()
Ahoj, mě byl v těhu doporučený sirup thymomel-je to dětský jitrocelový sirup s medem-dávám ho i dceři.
Mě trápí nechlazení asi měsíc. Nejdříve chrapot, pak kašel, teď rýma. A jak píšeš, nemůže se skoro nic, na rýmu mořská voda, na kašel jitrocelový sirup bez alkoholu a pak mi dali na kašel homeopatikum. Asi mi nepomohlo ani jedno z toho a po 3 týdnech přešel kašel sám.
Já před 14 dny dobrala antibiotika, bohužel tak jak nemocná nebývám mě zmohla choroba
na kašel a odhleńění mi lékařka doporučila Mucosolvan sirup, popř. Ambrobene sirup - může se v II. i III. trimestru. V příbalových letácích, vždycky najdeš, že to či ono není vhodné nebo se nedoporučruje těhotným…takhle se chrání farmaceutické společnosti.
Ahoj holky cim nejlepe lecit bolest v krku ktera prechazi az k bolesti ucha a rymu abych neublizila miminku ![]()
Tak koukám, že s nachlazením máme problémy dost:)
minulý týden jsem měla rýmu, která mi pak odezněla, ale tento týden to na mě zase skočilo a přidala se bolest v krku a víc hlenová rýma:( po ránu zelený hlen jinak takový bílý. Už nevím co s tím. Právě jsem začala 38tt a teda cítím se šíleně, i zalehlé uši jsou děs. Manželovi v úterý zjistili zánět průdušek, ale doktor nic neřekl, že by to bylo nakažlivé, protože mu řekl, že má těhuli doma. Tak ted nevím co dělat. Samože doktoři mají dovču tak si asi sjedu do lékárny.
Allium cepa HOMEOPATIKA 5CH,9CH,15CH
Jeden z nejčastějších léků na akutní virózu. Takto jej charakterizuje Clarkeova Materia medica:
Pozn. red.: < zhoršuje; > zlepšuje
Cepa. Cibule kuchyňská. Čeleď Liliovité (Liliaceae). Tinktura z cibule; nebo celá čerstvá rostlina se sklízí od července do srpna.
Klinicky. Konečník – trhliny. Vodnatelnost (ascites). Katary. Nachlazení. Rýma. Kašel. Průjem. Paralýza lícního nervu. Nohy, snadno odřené. Senná rýma. Hernie. Chřipka. Laryngitida. Panaritium. Pneumonie. Úrazy. Černý kašel. Žlutá zimnice.
Charakteristiky. – Allium cepa pokrývá více symptomů běžného nachlazení než kterýkoli jiný lék, jak naznačuje všeobecně známá schopnost cibule vyvolat slzení. Vyléčí velké procento případů nachlazení se symptomy v hlavě, ale stavy, které je zejména indikují, jsou: Kašel, nebo nachlazení, nebo bolest hlavy < v teplé místnosti, > na čerstvém vzduchu, < opět při návratu do tepla pokoje. Způsobuje pálení víček, pálení v nose, ústech, krku, močovém měchýři a na kůži. Zánět a zvýšená produkce sekretu na sliznicích: neuralgické bolesti jako dlouhá nit; v obličeji, na hlavě, krku i jinde; < večer; směrem k uchu zevnitř z hlavy. Bolest zubů u A. cepa je > studeným vzduchem nebo omýváním studenou vodou. Odpovídá traumatické neuritidě. Rány se nehojí. Nohy se snadno odřou při chůzi. Dioscorides je doporučuje jako lék na tento problém, a homeopatie jeho pozorování potvrdila. Indikací je touha po syrové cibuli. Niťovité bolesti jsou běžné v různých částech těla a jsou pro A. cepa charakteristické. Niťovité bolesti v obličeji. Levostranná paralýza obličeje byla vyléčena A.cepa. Kašel A. cepa je způsoben šimráním v hrtanu; neustálé nutkání pokašlávat v touze po úlevě. Vyléčilo prudkou katarální laryngitidu; chraptivý kašel s pocitem, jako by se měl roztrhnout hrtan, způsobuje slzení očí. Kašel ze vdechování studeného vzduchu. A.cepa má zívání a ospalost. Sníst syrovou cibuli těsně před spaním je známý lék na nespavost. A. cepa je primárně levostranný lék. Symptomy přecházejí zleva doprava. Levé oko, levostranná paralýza obličeje; levostranná tříselná kýla. Odpočinek . < Odpoledne a večer; když si lehne. Vlhký studený vítr a počasí = nachlazení a bolest zubů. Ale: studená voda a čerstvý vzduch >; teplá místnost <. Rýpání a sání zubů > bolest zubů. Oči citlivé na dotek.
Vztahy. - Srovnej: Al. Sat., Alo., Conval., Lil.tig., Scilla (botan.); Antidotováno: Arn. (bolest zubů); Cham. (bolesti v krajině břišní); Nux v. (rýma dostavující se v srpnu); Verat. (kolika, se sklíčeností); Thuja (páchnoucí dech a průjem po požití cibule). Pražená káva odstraní pach cibule v dechu. Následováno Calc. c. a Silic. Při polypu. Neslučitelné s: All. Sat., Alo., Scilla. Komplementární: Phos., Puls., Sars., Thuj. Srovnej též: Aco., Chlorum, Ipec.; Lach. (levopravý).
Indikace. – Následky vystavení vlhkému studenému větru a počasí. Jarní nachlazení; senná rýma v srpnu; epidemie spasmického kašle na podzim. Vlhké nohy. Požití zkažené ryby. Zranění. Chirurgické zákroky (jemné vystřelující bolesti po operaci).
SYMPTOMY
Mysl. – Velmi melancholická. – Obává se, že bolesti se stanou nesnesitelnými. – Často velmi úzkostný, s katarem, otupělost intelektu.
Hlava. – Tupost. – Tupá bolest hlavy, s rýmou, < večer; > na čerstvém vzduchu; ale < při návratu do tepla pokoje. – Bolesti ve spáncích, většinou vpravo; zhoršeny mrkáním; postupují přes čelo, horší na levé straně. – Bolest v zátylku, sestupuje na krk.
Oči. – Proud (mírný) slz. – Nadměrné neleptavé slzení; levé oko horší se zarudlou oční bulvou; citlivost na světlo; horší večer. – Pocit, jako by oko viselo na provázku nebo bylo utržené. – Svědění, štípání, pálení v očích. – Pocit únavy v očích, s odporem ke světlu, a koryzou. – Písmena se jeví menší. – Blízké předměty se zdají vzdálené při zívání. – Otoky kolem očí.
Uši. – Bolest ucha. – Výtok hnisu z ucha – Nedoslýchavost.
Nos. – Hojný vodnatý výtok z nosu, s kýcháním, štiplavým pálením, s odíráním nosu a horního rtu. – Hojná koryza, z očí teče, bolest hlavy, pocit horka, žízeň, kašel, třas rukou; < večer a v místnosti; > na čerstvém vzduchu. – Jícha vytékající z nosu; druhé stadium spály. – Krvácení z nosu. – Senná rýma vždy v srpnu, ranní koryza, prudké kýchání, citlivost na vůni květů a slupku broskve. – Polypy v nose.
Obličej. – Paralýza levé poloviny obličeje, také končetin na téže straně.
Krk. – Pocit knedlíku v krku. – expektorace hrudkovitého hlenu zadní stranou nosních dírek. – Bolest v krku postupující do ucha. – Zápach z úst a krku. Žaludek. –Dravý hlad. – Chuť k jídlu zvýšená nebo snížená. – Silná touha po syrové cibuli; nemůže požít žádnou jinou stravu. – Tlak v žaludku. – Bolest v oblasti vrátníku (pyloru). – Žízeň, s horkostí a koryzou. – Nevolnost; vycházející ze žaludku, postupuje krkem do jícnu. – Slabost, pocit prázdnoty v žaludku. – Kyselé říhání.
Břicho. – Škrundání ve střevech. Velmi páchnoucí flatus. Říhání, se škrundáním a nafouklostí břicha. – Prudké řezavé bolesti v levé dolní části břicha, s častým nucením na moč a pálením při močení. – Bolesti v oblasti jater, šířící se do břicha. – Prudké bolesti v levé části podbřišku, s nucením na moč, moč palčivá. – (Je znám výskyt zaškrcené kýly po nemírném požití vařené cibule.) – Břicho rozepnuté, se škrundáním, nucením, nakonec průjem.
Stolice a konečník. – Průjem po půlnoci a ráno. – Flatus silně páchnoucí. – Hemeroidy, trhavé, škubavé bolesti v konečníku. – Bodání v konečníku. – Trhliny kolem análního otvoru. – Svědění konečníku (červi).
Močové cesty. – Řezavka po mokrých nohou. – Odkapávání nebo vystřikování moči u starých lidí. – Časté a hojné močení. – Moč je červená, se silným nucením a pálením v močové trubici. – Pocit slabosti v měchýři a močové trubici.
Dýchací orgány. –Obtížné dýchání, od tlaku uprostřed prsou; horší večer. – Kašel při vdechování studeného vzduchu. – Katar s ochraptělostí. – Akutní bronchitida postupující zleva doprava. – Šimrání v krku, s bolestí v hrtanu. – Neustálé nucení pokašlávat. Dráždivý kašel ze vdechování studeného vzduchu. – Prudká katarální laryngitida; chraptivý kašel jako by trhal hrtan. – Hodně kýchání; nadechne se z plných plic, stoupne si na špičky a pak pořádně kýchne.
Krk a záda. – Intenzivní bolest v týle. – Mráz běhá po zádech, většinou v noci, s častým močením, následovaným horkostí a žízní.
Horní končetiny. – Hodně bolestí pod pravou lopatkou. – Rozbolavělý, unavený pocit v končetinách, zejména v pažích. – Třes pravé ruky.- Panaritium. – Bolestivé postižení prstů kolem nehtů, červené pruhy táhnoucí se vzhůru po rukou.
Dolní končetiny. – Rozbolavělost; kůže se odírá obuví, zejména na patě. – Bolest na vnější straně pravého palce a levého prostředníku.
Generálie. – Bodání a pálení; bolest. – Bodání (hlava, oči, uši, konečník, kůže). – Pálení (oční víčka, krk, nos, ústa, močový měchýř, kůže) – negativní následky mokrých nohou. Phlegmasia alba dolens (bolestivý bílý edem na dolních konč. V důsledku uzávěru hlubokých stehenních a pánevních žil). – Traumatická neuritida – bolesti prudké a stálé, vyčerpávají pacienta. – Záněty a zvýšená sekrece na sliznicích. – Stařecká gangréna. – Trismus (tonické křeče žvýkacího svalstva znemožňující otevření úst) po úrazu. – Slabý a unavený; musí si lehnout. – Bolesti po celém těle. – Neuralgie způsobená starými zraněními. – Neuralgické bolesti, jako dlouhá nit, v obličeji, na hlavě, krku i jinde; < večer.
Kůže. Bodání jako špendlíky. – Zarudnutí; kopřivka, spalničky, spála, když jsou subjektivní obtíže charakterizovány typickými příznaky kataru. – Panaritium u žen po slehnutí, rudé pruhy táhnoucí se vzhůru po rukou, velmi bolestivé.
Spánek. – Zívání; s bolestí hlavy a křečemi v žaludku; s ospalostí, blízké předměty se jeví vzdálené. -. Otevřená ústa v hlubokém spánku. – Probouzí se ve 2 hod. po půlnoci. – Sny: že je u vody; o bitvách, propastech, hlubokých studnách; o bouřích, vysokých vlnách; otravné u rekonvalescentů.
Horečka. – Puls plný a zrychlený. – Horkost, se škrundáním v břiše, koryzou a žízní. – Stěhovavé bolesti po celém těle, a žízeň. – Zima se střídá s horkem při kataru. Potí se snadno a hojně.
Připravil filipc@volny.cz Poslední změna 27.07.2006
Homeopatická samoléčba akutní rýmy pro pokročilé
Pokud nemáte s homeopatickou léčbou akutní rýmy zkušenosti, nahlédněte nejprve na naše Rychlé rady – Rýma. Pro čtenáře, kteří již s homeopatií mají nějaké zkušenosti, jsme připravili další možnosti léčby akutní rýmy.
Zdroj: Ludmila Kindlová
Pokud je při léčbě akutní rýmy homeopatický lék správně zvolen a včas nasazen, příznaky rýmy se zmírní, její průběh zkrátí a nemocný se bude cítit lépe. Při hledání vhodného léku se nejprve zamyslete nad celkovým stavem, sledujte charakter výtoku a průvodní potíže. Čím více příznaků stavu pacienta odpovídá, tím jistější je volba správného homeopatického léku.
Všechny léky podávejte podle následujícího schématu:
1.den: 5 granulí každou hodinu, se zlepšením prodlužujte intervaly na 5 granulí 4× denně a s odezněním příznaků postupně vysazujte.
Příznaky akutní rýmy:
Horký, suchý a ucpaný nos, silná žízeň, zimnice - Aconitum 9 CH
Po vystavení prudkému chladu, sekret málo vydatný, pálivý, zimomřivost - Arsenicum album 9 CH
Nos je od ustavičného potahování a dloubání citlivý a rozbolavělý - Arum triphyllum 9 CH
Pálivý nosní sekret s mírným nedráždivým slzením - Allium cepa 9 CH
Sekret vydatný, vodnatý a dráždivý, nos nateklý a červený, bolesti u kořene nosu - Kalium iodatum 9 CH
Ucpaný nos při vlhkém počasí - Dulcamara 9 CH
Vodnatý sekret, ztráta chuti i čichu - Natrum muriaticum 9 CH
V noci ucpaný nos, ráno kýchání, pocit, že se nemůže zahřát - Nux vomica 9 CH
Suchá rýma, bolesti u kořene nosu, rýma se hned usadí v čelních dutinách – Sticta pulmonaria 9 CH
Pacient sám sebe při mluvení špatně slyší, hučí a praská mu v uších, sekret je hlenovitý, hustý, nedráždivý, ztráta čichu a pokašlávání - Kalium muriaticum 9 CH
Když sekret zežloutne nebo co podávat místo Pamyconu:
Nejčastěji indikovaný lék u lidí se sklonem k zánětu dutin, rýma začíná pocitem suchého a ucpaného nosu a tlakem u kořene nosu. Sekret je ze začátku hojný, záhy se mění na žlutozelený táhnoucí se a přilnavý, nelze jej snadno vysmrkat, tvoří se přilnavé krusty - Kalium bichromicum 9 CH
V noci kašel, přes den hojná rýma, pacient je přecitlivělý, děti plačtivé, v teplé místnosti má ucpaný nos, zlepšuje se na čerstvém vzduchu - Pulsatilla 15 CH
Velké množství hustého vazkého žlutého hlenu, stéká do krku - Hydrastis 9 CH
Rozedřený a bolavý nos, hnisavý páchnoucí sekret i dech, zvýšená tvorba slin, často zimnice - Mercurius solubilis 9 CH
Páchnoucí hnisavá rýma, zimomřivost - Hepar sulfur 15 CH
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
More Sharing ServicesSdílet | Share on facebook Share on twitter Share on favorites Share on digg Share on google_plusone
Tisknout článek Poslat emailem
Další informace k tématu: Nachlazení a chřipka
Zpátky na začátek stránky.
Autor: MUDr. Eva Kettmannováalergolog a klinický imunolog, odborník v homeopatii, odborný garant Světa homeopatie, místopředsedkyně Rady HLA
Viceprezidentka Homeopatické lékařské asociace. Odborný konzultant pro webové stránky www.svethomeopatie.cz. Přednáší homeopatii pro zdravotníky. Lektor CEDH - mezinárodní školy klinické homeopatie pro lékaře.
Motto: „lékař se ve své praxi snaží upřednostnit šetrnější léky. Homeopatika nemůžou vyvolat alergickou reakci, jsou zcela netoxické a bezpečné pro novorozence, malé děti i těhotné ženy. Jsem ráda, že jsem si tuto léčebnou metodu osvojila na začátku své profesní kariéry.“
Mohlo by vás také zajímat:
Jak trénovat imunitu?
Ráda bych se s vámi podělila o postřehy a zkušenosti, které jsem získala během 30 let léčení pacientů trpících různými poruchami imunity a alergiemi. Hojně využívám ve své praxi poznatky z ajurvédy a homeopatie. V rámci …
celý článek
Chřipku musíme vyležet!
Trápí vás chřipka? Nastaly chladné měsíce roku a energie chladu začíná oslabovat naše obranné mechanismy. Cítíme, jak na nás útočí nejrůznější viry a bakterie, obáváme se chřipky. Zkrátka chřipka a nachlazení je tu a my se s nimi musíme …
celý článek
Listopadové homeorady pro učitele i zpěváky
Jaký problém trápí na podzim mnoho učitelů a zpěváků jste již asi uhodli. Mlha, vlhko a zima, k tomu větší výskyt infekčních onemocnění dýchacích cest a už je to tady - kantoři ztrácí hlas! Ráda bych právě učitelům svých i vašich dětí …
celý článek
Hlavní navigace
Maminky a deti
Dospelí
Domácí mazlícci
Zdravá výživa
ABC homeopatie
Osobní navigace
přihlášení / registrace
VyhledáváníHledané slovo:
Bolí mě v krku…
Včera byl krásný den. Venku svítilo sluníčko a za okny se všechno smálo. Rozhodli jsme se s mužem, že se půjdeme projít a nadýchat čerstvého vzduchu. Zlehka jsme se oblékli a vyrazili jsme. Po chvíli procházky nás venku překvapil zpočátku lehký větřík, který však postupně zesiloval. Procházka byla příjemná, ale vítr se nám ji snažil pokazit. Nedali jsme se, zapnuli jsme bundy a procházku jsme dotáhli až do konce. Doma jsme si uvařili teplý čaj a bylo nám fajn. Když jsem se však ráno probudila, bolelo mě v krku.
Zdroj: Ludmila Kindlová
Hned mi bylo jasné, čím je můj stav způsoben. Neměla jsem, bohužel, doma své oblíbené vyzkoušené Oscillococcinum na podporu imunity, ale i přesto jsem ve své lékárničce nějaké pomocníky našla.
Shrnuli jsme pro vás zkušeností ORL lékařů s homeopatickou léčbou zánětu nosohltanu a zánětu mandlí:
Důležité je začít s léčbou rychle. U počínajících zánětů a lehčích stavů doporučujeme užívání polykomponentního přípravku Homeogéne 9. Užívejte 1 tabletu každou hodinu během 1. dne onemocnění, pak můžete podle stavu intervaly prodlužovat.
Tento přípravek se osvědčil i na „pobolívání v krku“ po nadměrné zátěži. Na tyto potíže užívejte 1 tabletu 2-3× denně, nejlépe během nebo po zátěži.
Pokud nedojde ke zlepšení do 48 hodin, navštivte neprodleně svého lékaře!
V případě pozitivního Strept Testu vám lékař předepíše antibiotickou léčbu. Homeopatika můžete užívat i při antibiotické léčbě, budete se dříve cítit lépe a zkrátí se doba vaší rekonvalescence.
Pro čtenáře již zběhlé v homeopatické samoléčbě jsme připravily přehled homeopatických léků podle symptomů:
U všech uvedených homeopatických léků doporučujeme následující dávkování:1.den 5 granulí každou hodinu, pak 4-5× denně, lze kombinovat i 2-3 léky.
Aconitum 9 CH
• bolest v krku po náhlém vystavení chladu nebo větru
Phytolacca 9 CH
• Bolest při polykání, která vystřeluje do uší
• Hrdlo tmavěčervené
• Bolestivé krční uzliny
Apis mellifica 15 CH
• Palčivé bolesti • Růžové výrazně oteklé mandle
• Sucho v hrdle a přesto není žízeň
• Zlepšení po studených nápojích
• Odmítání teplých nápojů
• Neklid
Belladonna 9 CH
• Rychlý nástup obtíží
• Rudé a suché hrdlo
• Výrazná bolest při polykání
• Vysoká horečka, pocení, rudý obličej
• Žízeň
Mercurius solubilis 9 CH
• Červené hrdlo
• Povleklý jazyk, na kterém je patrný otisk zubů
• Páchnoucí dech
• Slinění
• Vysoká horečka a pocení
• Často se kombinuje s výše uvedenou Belladonou
Lachesis mutus 9 CH
• Tmavě červené sliznice
• Nepříjemný pocit sevření v krku
• Nemůže nic polykat
• Lokalizace zejména vlevo
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
More Sharing ServicesSdílet | Share on facebook Share on twitter Share on favorites Share on digg Share on google_plusone
Homeopatická léčba chřipky
Jak léčit chřipku? Může při prevenci či v léčbě chřipky pomoci homeopatie? Jaké jsou nejvhodnější „chřipkové“ homeopatické léky? Jak postupovat při prudkém nástupu onemocnění? Odpovědi na tyto otázky a více se dozvíte v článku zkušeného lékaře, odborníka v homeopatii, MUDr. Jaroslava Čupery.
Zdroj: Lucie Nestrašilová
Od prvních příznaků je vhodné podávat homeopatický přípravek Oscillococcinum. První dávku co nejdříve a pak 1 tubu 3× denně po dobu 1-3 dní. Oscillococcinum je lékem, který má nejvyšší stupeň vědeckého důkazu účinnosti nejen v léčbě, ale i v prevenci chřipky.
Pro přehlednost volby léku je vhodné rozdělit si fáze nemoci na prvotní fázi nástupu, fázi rozvinuté nemoci a fázi zotavování, rekonvalescence:
Při prudkém nástupu onemocnění je možné podat nemocnému buď Aconitum 15 CH, kdy se horečka objevuje náhle, většinou v noci, je vysoká, nad 39 st. Celsia. Pacient se nepotí, má horkou, suchou kůži. Indikace tohoto léku nastává většinou po prudkém prochlazení. Druhým častým lékem prvotní fáze onemocnění je Belladonna 15 CH, kdy se potíže opět objeví náhle, ale v tomto případě je horečka doprovázená značným pocením. Kůže je vlhká, rudá, sálá z ní horko, oči nemocného jsou lesklé a je citlivý na světlo, hluk, dotek. Tyto léky se podávají v počátku chřipky velmi často - 5 granulí třeba i po 1-2 hodinách, dokud se nemocný nezačne cítit lépe.
Pokud je ale začátek nemoci spojený jen s nevýrazným zvýšením teploty, kolem 37.5 st. Celsia, nemocný může mít rýmu s krvácením z nosu, suchý, dráždivý kašel, pak je oním odpovídajícím lékem Ferrum phosphoricum 15 CH. Frekvence podávání tohoto léku je taky pozvolnější - 5 granulí 3-5× denně.
Včas zahájená odpovídající léčba může rozvoj chřipky zcela zastavit a nebo nemocnému alespoň výrazně ulevit.
Po fázi nástupu onemocnění následuje fáze rozvinuté nemoci. Nejčastěji indikovanými léky mohou být následující: Bryonia alba je lékem pro vysoké horečky, doprovázené intenzivním pocením, které ale nemocnému přináší alespoň přechodnou úlevu. Stav je doprovázený intenzivní žízní, kdy nemocný pije velké množství tekutiny v delších časových intervalech. Kromě pocení je zde zlepšení absolutní nehybností. Rhus toxicodendron je naproti tomu neklidný, klid a nehybnost jej zhoršují a proto se neustále převaluje na lůžku. Indikaci tohto léku potvrzuje výsev oparů při teplotách. Gelsemium sempervirens je lékem pro pacienty schvácené, kteří jsou ospalí, otupělí, jejichž vysoké horečky jsou doprovázené bolestí hlavy a nemají žízeň. Eupatorium perfoliatum je lékem pro pacienty, kteří si budou stěžovat na slabost a velké bolesti svalů a kloubů. Některý z těchto léků je vhodné podávat v ředění 9 nebo 15 CH. Zpočátku opět 5 granulí v intervalu 1-2 hodin a se zlepšováním stavu intervaly mezi podáváním prodlužovat.
MUDr. Jaroslav Čupera
Autor: MUDr. Jaroslav Čuperalékař, odborník v homeopatii, člen HLA
Homeopatii jsem začal studovat ještě jako student medicíny a tak tato jedinečná léčebná metoda doprovází celou moji kariéru lékaře. Používám ji denně k prospěchu své rodiny i pacientů při léčení nejrůznějších potíží, vážných i méně vážných, a díky své specializaci v intenzivní medicíně vím, že takto mohu pomoci i pacientům v nejvážnějších stavech. Homeopatie je šetrná, ekologická, univerzální a především účinná, což prokazují i nesčetné vědecké studie.
Mohlo by vás také zajímat:
Chřipku musíme vyležet!
Trápí vás chřipka? Nastaly chladné měsíce roku a energie chladu začíná oslabovat naše obranné mechanismy. Cítíme, jak na nás útočí nejrůznější viry a bakterie, obáváme se chřipky. Zkrátka chřipka a nachlazení je tu a my se s nimi musíme …
celý článek
Listopadové homeorady pro učitele i zpěváky
Jaký problém trápí na podzim mnoho učitelů a zpěváků jste již asi uhodli. Mlha, vlhko a zima, k tomu větší výskyt infekčních onemocnění dýchacích cest a už je to tady - kantoři ztrácí hlas! Ráda bych právě učitelům svých i vašich dětí …
celý článek
Jak trénovat imunitu?
Ráda bych se s vámi podělila o postřehy a zkušenosti, které jsem získala během 30 let léčení pacientů trpících různými poruchami imunity a alergiemi. Hojně využívám ve své praxi poznatky z ajurvédy a homeopatie. V rámci …
celý článek
Hlavní navigace
Maminky a deti
Dospelí
Domácí mazlícci
Zdravá výživa
ABC homeopatie
Osobní navigace
přihlášení / registrace
VyhledáváníHledané slovo:
Akutní rýma
Jestli máte doma malé děti školkou, nebo školou povinné, pak dobře víte, jak je dokáže i tak banální onemocnění jako je rýma potrápit. A nejen děti! Zkuste léčbu homeopatiky a zbavte se rýmy dřív než propukne.
Zdroj: boyko_asparuhov@yahoo.com
Někdy stačí pár dní strávených ve školce a dítě přijde domů s plným nosem. Hlavně v zimních měsících patří akutní zánět horních cest dýchacích mezi nejčastější onemocnění. Nástup bývá rychlý – infekce se šíří vzdušnou cestou, kapénkami sekretů z dýchacích cest. Inkubační doba trvá 4–5 dnů. Akutní rýma je zánětlivé onemocnění, ke kterému dochází také často po prochlazení. Je doprovázena výtokem z nosu proměnlivého charakteru (suchá, vodnatá) a často i kýcháním. Některé formy rýmy mohou být doprovázeny i zvýšenou teplotou, bolestí hlavy, ztrátou chuti a čichu, únavou těla apod. Onemocnění trvá přibližně týden. Pokud ale včas nasadíte homeopatickou léčbu, pak rozvoj onemocnění můžete zastavit ještě před propuknutím.
Polykomponentní homeopatický lék vhodný pro všechny věkové skupiny:
Coryzalia
1 tableta každou hodinu první den nachlazení, pak podle stavu postupně prodlužovat intervaly, užívat alespoň 5 dní. Tablety se nechávají rozpustit v ústech stejně jako granule u níže uvedených léků. Doporučujeme co nejčastěji šplíchat mořskou sůl do nosních dírek (alespoň 5× denně).
Na podporu imunity u každého nachlazení doporučujeme přidat Oscillococcinum - 1 tubu užít co nejdřív, následně pokračovat 3× denně první 2-3 dny nachlazení.
V klinické praxi našich pediatrů se na rýmu u novorozenců a kojenců osvědčily následující dva přípravky:
Nux vomica 9 CH - v noci ucpaný nosánek, ráno kýchání a průhledný sekret
Sambucus nigra 9 CH – ucpaný nos, při kojení miminko pouští prs, aby se mohlo nadechnout, v noci pokašlává a budí se ucpaným nosem. Hodně se potí.
Dávkování: 10 granulí vybraného léku (lze i kombinovat) rozpustíme ve 100 ml převařené kojenecké vody a podáváme po lžičkách 4× denně až do zlepšení, pak postupně lék vysadíme.
Poznámka redakce: Homeopatické léky mohou být prodávány ve formě granulí (kuliček), tablet, sirupů nebo v alkoholovém roztoku. Rozpouštějí se v ústech. Léky není vhodné užívat bezprostředně před jídlem a pitím nebo těsně po něm. Doporučován je časový odstup od jídla cca 15-20 minut. U kojenců a malých dětí se homeopatický lék rozpouští v malém množství čisté (neperlivé) vody. Dítěti se podává buď po lžičkách, nebo postupně dítě vodu s lékem upíjí.
Více se o zásadách užívání homeopatických léků dozvíte zde: svethomeopatie.cz/cs/213-co-je-to-homeopaticky-lek-a-jake-jsou-zasady-jeho-uzivani
Další informace k tématu: Miminka a předškoláci
Akutní rýma
Akutní rýma je onemocnění, ke kterému dochází po prochlazení. je doprovázena výtokem z nosu proměnlivého charakteru a často i kýcháním.
Neléčená rýma může vyvolat další obtíže, např. kašel.
Podle druhu rozlišujeme :
suchou rýmu
vodnatou rýmu
Suchá rýma :
Belladonna 5CH - dávkování 5 granulí 4× denně
suchost nosních sliznic
překrvení a horkost v obličeji
Sambucus nigra 5CH - dávkování 5 granulí 4× denně
suchost nosních sliznic
ucpaný nos, dýchání ústy
Sticta pulmonaria 5CH - dávkování 5 granulí 4× denně
suchost nosní sliznice
bolest v oblasti kořene nosu
zlepšení, jakmile se objeví výtok z nosu
někdy bolesti v oblasti čela
potřeba smrkat bez účinku
Vlhká rýma :
Vodnatý nedráždivý výtok z nosu
Euphrasia officinalis 5CH - dávkování 5 granulí 4× denně
dráždivé slzení
zarudnutí očních spojivek
zánět a slepení víček
Vodnatý dráždivý výtok z nosu
Allium cepa 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
časté kýchání s vodnatým, pálivým výtokem z nosu, dráždícím horní ret
zlepšení na čerstvém vzduchu
nedráždivé slzení
Arsenicum album 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
velmi pálivý a dráždivý výtok z nosu
zlepšení teplem
Kalium iodatum 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
hojná, vodnatá, dráždivá rýma s pocitem svírání v oblasti kořene nosu
nos je opuchlý a červený
kýchání
slzení
Gelsemium sempervirens 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
pálivý výtok, odírání nosních průduchů při smrkání
horečka, zimnice
pocit mrazení podél páteře
bolesti hlavy jakoby v pásu okolo hlavy
ztěžklá víčka
zchvácenost
absence žízně ( v souvislosti s chřipkou )
Hustý výtok z nosu
Kalium muriaticum 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
hustý, hlenovitý, bělavý nebo našedlý výtok z nosu
zhoršení sluchu
sluchové vjemy ve formě klapání při smrkání nebo polykání
Je to lék odpovídající druhé fázi zánětu!
Pulsatilla 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
výtok z nosu je nejčastěji žlutý, někdy žlutozelený, vazký, nedráždivý, hojný
nos je suchý, večer a v noci ucpaný
kašel suchý v noci, ráno a přes den s vykašláváním
ztráta chuti a čichu
Kalium bichromicum 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
výtok z nosu je žlutý až nazelenalý, vazký, přilnavý, v oblast chřípí vytváří krusty
Mercurius solubilis 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně žlutý až žlutozelený páchnoucí výtok z nosu
oblast nosních dírek zanícená a oteklá
zvýšená tvorba slin
jazyk uchovává otisky zubů
Hydrastis 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
výtok z nosu je nažloutlý, vazký, přilnavý, v oblast chřípí vytváří krusty, zatímco v dutině nosní je tekutý
Hydrastis 3 DH příznivě ovlivňuje sekreci, zvlhčuje sliznici, vysoká ředění ji naopak vysušují!
Některé zvláštnosti
Dulcamara 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
rýma vyvolaná vlhkým prostředím a chladem
Rhus toxicodendron 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
rýma způsobená vlhkem ( po promoknutí ) s kýcháním, ztuhlost kloubů, rozbolavělost
Nux vomica 9CH - dávkování 5 granulí 4× denně
kýchání v salvách zejména po probuzení, ale i během dne
Bryonia alba 9CH - 1 dávka denně po dobu 4 dnů
následuje-li suchý kašel a chceme-li vyloučit plicní komplikace ( tíha na prsou následkem neléčené rýmy)
Pyrogenium 9CH - dávkování 5 granulí 2× denně
v případě infekce při zánětlivé reaci
Speciality :
Coryzalia - 1 dražé každou hodinu
Euphorbium - nosní sprej, 3 - 5 x denně 1 - 2 dávky do každé nosní dírky
při akutních i při chronických potížích
Homeopatie-medicína 21. století (Amy L. Lansky)
Miloš Kavický
Přidáno: 28. srpna 2011
Zakoupeno v Kosmas.cz
100%
Pomáhá chytrým lidem hledat jiné cesty ku udržení zdraví a harmonie než je naše ortodoxní medicína. Otevírá oči stále více lidem.
Proti této knize nelze mít výhrady. Výhrady může/bude mít snad pouze naše ortodoxní medicína - má pocit, že ji to jde „po krku“. Ona má však též přednosti, ale její postoj k ostatním metodám ji bude odsouvat u chytrých lidiček někam na okraj zájmů lidí o udržení zdraví.
Věnujte se takovýmto knihám, naučí vás znát sám sebe. Naučí vás nedůvěřovat slepě naši západní medicíně a prověřovat, ptát se a vědět, že rozhodujete vy a ne lékař. On vám k tomu rozhodnutí musí dodat informace. A vy máte právo jít i za alternativou. Nejhorší je, že se naše medicína sama o sobě honosí „nad nás není“ - a nemá pravdu. Tímto tvrzením naše školská medicína upadá do oblasti jakoby „fanatického náboženství“…nad nás prostě není, vážení nemocní. Oni pár set let učí potlačovat nemoci namísto jejich léčení. Oni nevědí jak vypadá zdraví člověk, oni jsou schopny příchodem do ordinace z vás nemocného člověka i udělat. Což pro ně není problém. Hlavně pro psychiatrii. Závěrem: Mých třicet a pět let zkušeností vám může tuto knihu jenom doporučit.
Je tato recenze užitečná?
Ano
Ne
Monča
Přidáno: 25. července 2011
Zakoupeno v Kosmas.cz
90%
Skvělá kniha pro ty, kteří s homeopatií začínají nebo mají o ní zájem se víc dozvědět. Zajímavá i pro rodiče autistických dětí, neboť autorka se k homeopatii dostala právě díky léčení homeopatií svého autistického syna.
Zaujalo mě, že knihu sepsala paní, která homeopatií léčila svého syna autistu. Kniha však obsahuje daleko větší množství informací o homeopatii jako léčebné metodě, o jejím vzniku, o tom, na jakém principu funguje a také spoustu testů a pokusů, které dokázaly, že homeopatie opravdu léčí a nejde pouze o efekt placeba.Je to velice zajímavá kniha a s jejím názvem musím plně souhlasit.
Je tato recenze užitečná?
Ano
Ne