Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A jinak, možná se pletu, pak mě můžete opravit. Děti se smějí druhým třeba i když mají brýle nebo naslouchátko. Tady snad jde o zdraví především…
Osobně si myslím, že doktor chce čekat do léta, aby se zjistilo, jestli malá nárazově neporoste. Zaznamenáním týdenních aktivit a jídelníčku se pro začátek nic nezkazí. Tohle omezování jídla na blind může být kontraproduktivní - ona fakt může sníst míň než potřebuje a z toho se taky nabírá. Pokud má problémy se štítnou žlázou, tak by dieta byla taky kontraproduktivní až nebezpečná. Nehledě na to, že děti skutečně potřebují tuky a cukry. Nedělala bych nic bez diskuze s doktorem.
@dalmati díky za opravu
Já měla první vyžle, takže nám to nerozilo. Ale i tak to byl kus. 13/3 to je přes 4kg ![]()
Určitě to řesšit s pediatrem, možná by bylo dobré zjistit, jestli má dobrou štítnou žlázu. Mám dceru, je jí necelých sedm a váží 22kg. Vaše váha je tedy opravdu dost. Držím palce, aby se zjistilo co a jak a upravilo se to. ![]()
@Netopirek píše:
Se trvdí, že v roce má dítě dvojnásobek porodní váhy. Tak to musel být kusanec už když se narodil
Měl 3,5 kg
Ale i doktorka se divila, že by mu těch 13 kg netipla, nevypadal jako buřt. Oplácaný byl, to zase jo ![]()
Můj drobeček má zatím jenom půl roku, ale má rozhodně víc, jak dvojnásobek porodní váhy.
Ale on je i dlouhý. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet.
Koukla jsem do průkazky a dcery měly jedna 13 a druhá 14 kg. Já bych byla u takhle malého dítěte s tím omezováním opatrná. Přece jen je to tělo ve vývoji, potřebuje cukry, tuky. Asi bych si nechala poradit od doktorky, kam se obrátit a co všechno pro jistotu vyšetřit. Taky bych se zeptala vašich rodičů, jak jste na tom byli s váhou v tomto věku vy s manželem. Jak jste na tom v dospělosti.
Ahoj holky, chci se poradit ohledně naší 2,5-leté slečny. Ve 2 letech měřila 86 cm a vážila 12,5 kg. Teď ve 2 letech+7 měsících má pouze o 1 cm víc, zato přibrala na 14,5 kg. Přijde mi to dost. Nevím, jestli kvůli tomu chodit k doktorce nebo počkat na 3-letou prohlídku, která nás čeká v létě. Pořád je jednou denně kojená, jinak toho moc nesní. Sladkosti kromě návštěv nemá v podstatě žádné, sladké pití taky ne - výjimečně ředěný džus. Velice nerada se hýbe, je strašný lenoch a pokud ji nenutím, nejradši by se vozila pořád v kočárku nebo nosila v manduce. Nebaví ji ani odrážedla, kočárek s panenkou, koloběžka…Jediné, co má ráda z pohybu, je plavání.
Já i manžel jsme od dětství hodně hubení hyperaktivci, tak nevím, po kom by to mohla mít. Poradíte? Anonym kvůli dceři.
Mě nepřijde, že by byla váha vysoká. Ale nevím jak vypadá vzhledově. Jestli je to na ní vidět ![]()
@iiiv Podle dětské BMI kalkulačky mi vyjela nadváha I. stupně. Na svou výšku (87 cm) by měla mít kolem 12 kg, maximálně nějakých 13,5 kg…Vzhledově je to taková malinká kulička oproti vrstevníkům o půl hlavy menší a dost kulatá…Porovnávala jsem s fotkami svými a manželovými z této doby a my jsme byli oproti ní opravdu vyžlata.
Zakladatelka
Moje na necelých třech letech 98cm a 15kg, nadváhu neměla, normální batole ![]()
Já to teď hodně pročítala o dětské obezitě, nadváze atd. Psali tam takové to, že ve 2 letech má dítě vážit 3násobek své porodní váhy a potom přibírat cca 2kg za rok. Jestli dcera přibrala 2,5kg za 7měsícu myslím, že tím bych se vůbec netrápila. Do 6ti let by se vůbec nemělo koukat podle BMI, to se má měřit až od 6ti let. Nebudeš přece řešit kilo navíc u tak malého dítěte.
@Anonymní píše:
@iiiv Podle dětské BMI kalkulačky mi vyjela nadváha I. stupně. Na svou výšku (87 cm) by měla mít kolem 12 kg, maximálně nějakých 13,5 kg…Vzhledově je to taková malinká kulička oproti vrstevníkům o půl hlavy menší a dost kulatá…Porovnávala jsem s fotkami svými a manželovými z této doby a my jsme byli oproti ní opravdu vyžlata.
Zakladatelka
Ještě z toho vyroste…choďte na procházky třeba i krátké ale bez kočárku…:-)
@Malike Však chodíme, kočárek už jsem dala do sklepa a vytahuju jen v nouzovém případě. Ale ona dojde sama tak 300 metrů maximálně půl km a už se vzteká, dál nejde, takže pokud se někam musím dostat, jako např. nakoupit, něco zařídit, tak ji prostě poponáším a fungujem stylem 5 min nesu, 5 min chodí a podobně…Chodím s ní od roka na cvičení s batolátky a taky na plavání - to plavání má fakt ráda, ale teď v zimě jsme tomu moc nedali, protože byla věčně rýma, kašel atd. - však asi znáte…
Na cvičení s batolátky má nejradši aktivity, kdy cvičím já a ona se fláká - třeba válí sudy, ale tak, že ji kutálím já. Jak se má třeba tancovat, hned se vzteká, chce ať ji nosím.
Mám jen strach třeba ze štítné žlázy nebo něčeho jiného hormonálního. Jak jsem psala, my jsme hodně hubení (já BMI 18, manžel ještě méně)
15 kg jsem měla v 1. třídě.
Jinak je - až na plochou nohu, která je prý v jejím věku ještě ok - zdravá a veselá holčička
Taková naše kulička.
@Anonymní píše:Řešila bych to zatím pohybem. Kam to jde tak tam jít bez kočárku nosítka a nechat jí šlapat. Ono pak i ve školce musí chodit
Zakladatelka
@Veru1987 Malá vážila po porodu 3 150 g a měřila 48 cm, narodila se v termínu. Ve 2 letech podle toho, co jste psala, měla mít kolem 10 kg, a přitom měla přes 12 kg…Já jsem zas četla, že 3-letá holčička má v průměru 94 cm a 14 kg. No asi to ještě nechám být, jen nechci nic podcenit.
Zakladatelka