Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Pokud nejsi na začátku hovoru varovaná, že se nahrává, tak nahrávat nesmí.
Je to trošku „mimo mísu“, ale mě se stalo, že mi z telefonu zmizely zprávy a objevily se zprávy cca rok staré. Takže ono se to někde nahrává. Ale co se týče toho prodejce, tak opravdu jen, pokud Tě dopředu upozorní a pokud bys tu nahrávku chtěla pro svou potřebu, neposkytnou Ti ji. Pouze soudu.
@kopretina 12 s těma sms je to opravdu zvláštní nedávno jsem posílala sms a přišla sms kterou jsem posílala před rokem a už byla smazaná ![]()
Ony telefony stejne jako vsechna zarizeni s pameti vec nikdy trvale nesmazou, proto je mozne smazane soubory obnovit. takze mozna chyba primo v telefonu. nevyvracim chybu u operatora. rekla bych, ze existuje nejaka zaloha dat prijimanych a odesilanych. Ktemto datum ulozenym u operatora, by se ale normalni smrtelnik nemel dostat.
Pokud Tě dopředu neupozorní, hovor by nehráván být neměl. Pokud by byl a nebyl by z něj zřejmý Tvůj souhlas, asi by ta nahrávka stejně neměla platnost…
Ale já jsem už při jakýchkoli telefonních hovorech opatrná. Současný zákoník práce totiž umožnuje uzavřít obchodní vztah (platnou obch. smlouvu) i po telefonu.
Takže já při jakémkoli telefonátu s různými dealery a obchodníky jasně a kategoricky řeknu, že o daný produkt, službu NEMÁM ZÁJEM. Případně, že nic neslibuju a věc si musím ROZMYSLET.
EDIT. kecám, Občanský zákoník… ![]()
Příspěvek upraven 25.06.15 v 12:59
@pe-terka píše:
Pokud Tě dopředu neupozorní, hovor by nehráván být neměl. Pokud by byl a nebyl by z něj zřejmý Tvůj souhlas, asi by ta nahrávka stejně neměla platnost…
Ale já jsem už při jakýchkoli telefonních hovorech opatrná. Současný zákoník práce totiž umožnuje uzavřít obchodní vztah (platnou obch. smlouvu) i po telefonu.
Takže já při jakémkoli telefonátu s různými dealery a obchodníky jasně a kategoricky řeknu, že o daný produkt, službu NEMÁM ZÁJEM. Případně, že nic neslibuju a věc si musím ROZMYSLET.
Můžu se zeptat, od jakého data? ![]()
@RadkaCh píše:
Můžu se zeptat, od jakého data?
Přesně Ti to neřeknu - nevím - ale myslím, že od letošního ledna???Řešili to v parlamentu…
@RadkaCh od 1.1.2014, je to v NOZ. takovou smlouvu lze do 14 dnů vypovědět.
@RadkaCh ještě podotýkám, nejsem právník ani v tomhle oboru nepracuji. Informaci mám jako běžný občan z médií, z internetu - zkus dohledat na netu něco podrobnějšího…Ev. pak právník a konzultace, pokud máš strach, že jsi se ukvapila…Snad by měla platit nějaká lhůta k vypovězení ![]()
@pe-terka Nene, o to vůbec nejde. Mluvila jsem dneska s dodavatelem zboží a domlouvali jsme se, že mi pošle nějako prohlášení jako potvrzení trvající záruky, tak mě zajímalo, kdyby to neposlal, jestli jsou hovory nějak nahrávané.
Ta Tebou zmíněná informace o uzavření smlouvy po telefonu mě jen zaujala, tak jsem to chtěla vědět. To člověk nikdy neví, kdy se mu to bude hodit ![]()
@RadkaCh píše:
@pe-terka Nene, o to vůbec nejde. Mluvila jsem dneska s dodavatelem zboží a domlouvali jsme se, že mi pošle nějako prohlášení jako potvrzení trvající záruky, tak mě zajímalo, kdyby to neposlal, jestli jsou hovory nějak nahrávané.Ta Tebou zmíněná informace o uzavření smlouvy po telefonu mě jen zaujala, tak jsem to chtěla vědět. To člověk nikdy neví, kdy se mu to bude hodit
Je to tak, mě vyvolávají různí prodejci každou chvíli. I když ted už to slábne - asi si evidují, že u mě nic nepořídí
Dneska je právní povědomí hrozně důležité i u běžného občana. Já dává svým puberťákům pravidelné přednášky, když někde něco zaslechnu. Asi jim tím už lezu na nervy, ale nechci časem řešit, že slíbili či podepsali nějakou šílenost ![]()
Jako jestli si je nahrál ten prodejce? Možná ano, pokud tě na to upozornil. Pochybuju ale, že by ti ten záznam poskytl, pokud bys s ním šla do nějakého konfliku slovo proti slovu.
Jestli myslíš operátory, pak ne, ti hovory nenahrávají. Víš kolik by to bylo hovorů denně? kam by je asi ukládali? Věřím, že naq žádost policie u vytipovaných čísel toto dělat mohou, ale nedělají to automaticky u všech.
@RadkaCh na tohle je nejlepší, když si nahráváš hovory sama - aspoň já to dělám.
K soudu jsem zatím nedošla, ale už existence takové nahrávky dává výhodu.
Viz třeba http://mobil.idnes.cz/…eratori.aspx?…
Ahoj holky
,
dneska jsem měla telefonát s jedním prodejcem. Žádné výzkumy nebo tak, normálně jsem mu volala skrz zboží. Možná by mohl být v budoucnu tento hovor důležitý. Nevíte, jestli se normální telefonické hovory někde nahrávají a ukládají?
Děkuji