Nájem v bytě

Napsat příspěvek
Velikost písma:
andrasteia
25.8.25 21:36
@smile_xxx píše: Více

Pro nas je třeba najem v byte kde jsme ted levnejsi nez hypoteka.

• Citovat
  • Upravit
4403
25.8.25 21:46

@andrasteia a z duchodu ho utahnes?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1058
25.8.25 21:47
@smile_xxx píše: Více

Opravdu nevím, jak by sem se stěhovala s hypotékou :nevim: je to velký finanční závazek, člověk nikdy neví…nevím co bude příští měsíc natož co bude v důchodu :nevim: nemám se stěhováním problém :nevim: klidně by jsem se stěhovala co 5 let, mám ráda změnu a to mi je přes 40 :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
25.8.25 21:51
@Anonymní píše: Více

prď na něj. Najdi si teď nějaký bydlení, nebo spolubydlení než se trochu otřepeš. Neměli ste to dobře nastavené do teď. Když by přišly děti, tak bys byla na „příteli“ úplně závislá. A na takovém typu člověka být závislá nechceš. Bude jinej :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
25.8.25 23:01
@e008 píše: Více

U nas jde o uvazene propocitane rozhodnutí.
V současné situaci se hypoteka fakt nevyplatí.
Do SZ ti muzu napsat zpusob jakym jsme uvažovali, ale do verene diskuze to nebudu do detailu popisovat.

• Citovat
  • Upravit
1417
25.8.25 23:34
@andrasteia píše: Více

Samozřejmě to není vrcholem mého života, ale přijde mi divné tvrdit, že každý, kdo vlastní nemovitost, se cítí nadřazený. To mě ani nikdy nenapadlo. Extrém č. 1. z
Zároveň chápu lidi, co chtějí bydlet v nájmu, protože to je pro ně výhodnější. Ale nechápu lidi, jako mého ex, co vyhodí všechny peníze za úplné kraviny, které je baví sotva měsíc. Extrém č. 2.

A ohledně té rekonstrukce, tak vůbec nevíme, o co jde. Jestli fakt nejde jen o výměnu kuchyňské linky za 50k. Protože ten její přítel si dost plete pojmy a vydává splátku půjčky za nájemné 🙂. Já bych také rekonstrukci bytu (ale dost svépomocí) odhadla na půl mega, ale nejsem on.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3373
26.8.25 04:52

Když budeš bydlet sama/ve spolubydlení: budeš platit nájem/poměrnou část nájmu, energie, jídlo a uklízet si sama.

Mně osobně přijde v partnerství fér (pokud není třeba hospodaření se společnými penězi, a tam je zase otázka „kolik kdo má dávat z výplaty“), když se to platí napůl - tzn. jídlo i energie. Já osobně jsem i zastánce, že pokud je hypotéka, člověk by měl platit i něco za to, že v tom bytě bydlí. Podle logiky - pokud bych bydlel sám nebo s jiným člověkem v nájmu, pravděpodobně budu platit polovinu. Takže bych navrhla buď polovinu té částky nebo částku poměrnou nebo částku, co si mohu dovolit (myšleno, partner vydělává 150 tisíc měsíčně, pokud má splátku hypo 50 tisíc, těžko budu přispívat 50%, pokud je to celý můj příjem).

Pokud je byt v osobním vlastnictví… toť otázka. A řekla bych, že to je prostě na domluvě. Platit aspoň něco (protože zase, v nájmu bys platila…), platit „část tržního nájemného“, někdo třeba nepotřebuje „další peníze“ a tak by nechal partnerku bydlet zadarmo, protože… prostě to pro něj není podstatné. Ale pro některé lidi to může být existenčně důležité - třeba si tím dělat trochu rezervu finanční atd.

Já osobně bych navrhla placení 1/4-1/2 té splátky půjčky otci - a brala bych to jako nájemné, protože, znovu, kdybych bydlela sama, TAKY HO BUDU PLATIT.

Takže celé to je možná trochu taktická snaha tě vyhnat, protože už nevidí společnou budoucnost a doufá, že tě placení nájmu odežene… nedivila bych se, kdyby to byl takový „podprahový signál“.

Jinak ale bych se domluvila taky na těch domácích pracích, pokud mám full time job, nechci být ještě full time služka. Takže naopak možná - služka x nebudu platit nájemné/poměrné nájemné atd. Je to prostě o domluvě, o tom, jak si to člověk obhájí - to, co dělá pro druhého a jak si váží svého času, ale i to, jaký má pohled na svět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5028
26.8.25 07:02

Hele pro ženy jsou peníze do určitého věku až to nejdůležitější…takže ho chápu :D ve 35 budeš psát jinak :)

Byt je jeho otce předpokládám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5028
26.8.25 07:05
@Yasmen píše: Více

Už bych chtěl vidět jak žena zaplatí celou dovolenou když je velice úspěšná a vydělává 2× či 3× víc jak já :D

To zase sotva…já jsem pro to aby chlap platil víc či to bylo půl na půl. Nicméně ohledně najmu ( jeho táta asi nebude chtít 20k za 2kk v Praze ) a tak nechápu co najednou hrotu slečinka…ale chápu. Blondýnka si může vybírat:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.8.25 07:07

já bych si zkusila pořídit vlastní byt, nevím, kde bydlíte jak moc je to reálné, ale z vlastní zkušenosti už bych do bydlení, kde je vlastník nemovitosti jen jeden…už nešla…

• Citovat
  • Upravit
5028
26.8.25 07:07
@andrasteia píše: Více

No nejen tady…celkově ve světě ;) dovolené, autíčko, bydlení, hadříky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
26.8.25 08:43

Hele jsem.pro, aby oba platili najem a platby kolem 50:50, ale po domluve, pokud on ma nejaky byt a plati najem a ten najem je pro tebe velky a radeji bys sla do jineho, ktery by byl pro tebe financne vhodnejsi, tak pak domluva, ze pomerove nebo si najit jiny najem, ktery bude pro oba cenove dostupny. Nicmene rekonstrukci bych nikomu neplatila, na co? Za rok treba spolu nebudete a ty mu rok budes platit rekonstrukci na byt, ke kteremu nemas zadna prava? Btw ten byt je jeho nebo jeho otce?

Btw nechapu, ze doma delas vse, on nema ruce? Jste v byte, takze ty „chlapske prace“ kolem baraku se sekackou, nahazováním omitky a opravováním střechy, asi nelita, ze? A i kdyby to delal kolem. baralu, to asi nedela denne, ne :)) Takze on dela tedy doma co? Nic? To mate tak proc nastavene?

Příspěvek upraven 26.08.25 v 08:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4749
26.8.25 08:46
@Justin Case píše: Více

A proc by ne? Na druhou stranu by me takovy muz nepritahoval, co nema a necha si platit za celou dovolenou (vnimam to tak i z druhe atrany, nechapu muze, ze je pritahuje nejaka zena, ktera ceka ze za ni nekdo.bude jen neco platit). Pokud by to nebylo formou, jednou platím ja, priste ty..a pokud si vybiras zeny, co cekaji ze za ne neco cele zaplatis, tak bude asi spis problem ve tvem vyberu, ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1058
26.8.25 08:59

Ale o tohle vubec nejde…teda zralym ženským už určitě ne..chlap, který umí vydělat peníze, je chytrý, nebo má nějaké vlastní podnikání je prostě přitažlivější, pokud to teda není buran a to ani peníze nezachrání :D :D ale většinou mám zkušenost, že jsou to světa zkušený chlapi, který mají charizma, nepadnou na zadek z pěkný ženský…a to za sebe můžu říct, že by sem po nich nikdy nic nežádala, ale oni jsou většinou přirozeně velkorysý…samozřejmě ne všichni, ale v mém okolí ich je dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
365
26.8.25 09:01

Tak já třeba platila dovolenou i větší část poplatků a nepřišlo mi to divné. Když se karty vyrovnaly, platilo se půl na půl, ale vždycky jsme si hradili buď společný nájem, nebo společnou hypotéku. Tohle, co má slečna, je ale na prd a popravdě bych na to taky nepřistoupila – buď do vlastního, nebo se smlouvou. Zvlášť když mají takovou komunikaci a vyhlídky na dlouhodobý společný život jsou malé. Tohle je konkrétní případ, tak nedělejme z chlapů hned chuděry a z žen zlatokopky.Fakt je, že ten chlap se nezachoval ok, co se týče komunikace a není fér ohledně přítelkyně a jejich financování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí