Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Záleží kde. U nás třeba nemusí mít ani košík ani vodítko. Nicméně za napadení vždy zodpovídá majitel toho psa, který napadl.
Ale jo, tvůj pes nemá co lézt k cizím.
@leylen Jenže psi se mají očuchávat v souřadné situaci, ne jeden navolno a druhý na vodítku.
@Anonymní píše:
Holky stala se mi nehoda. Vedla jsem psa 30 kg s košíkem a bohužel na chvilku bez vodítkano a stalo se mi, že když jsme se vraceli z venčení, tak vyběhl za jiným psem za molosem cca 60 kg. Většinou popoběhne a vrací se nebo si hraje. Ale teď se strhla mela
, Molos byl na vodítku, ale pak se bohužel vytrhl paní a než jsem doběhla tak měl pes co jsem vedla stehno na maděru a pes ho držel za hlavu. Běžela jsem s řevem k nim, když mi pes kňučel bolestí. Páníček molose zvedal za obojek. Řvala sem tak, že naštěstí molos pustil. Ze psa tekla krev s košíkem neměl moc šanci. No a ptala jsem se co se stalo a proč neměl ten molos košík a taky chtěla kontakt na majitele, abychom se spojili později po ošetření zraněného psa. Byla jsem teda hysterická s tím, že proč neměl pes košík když dle okolí měl konflikty i dřív a několik psů zranil, dřív býval na volno bez košíku. Paní mi kontakt nedala i když jsem ho opakovaně asi 8 x chtěla. Opakovaně jsem jí říkala, že pes krvácí a musí ihned na ošetření ať mi dá kontakt, ale ona chtěla řešit vše jedině na místě a pak si šla telefonovat nevím kam, možná policii. Nemohla jsem stále čekat a musela jsem psa odvést na ošetření ;(, teď je už po operaci a modlím se a doufám, aby neměl trvalé následky
. Ano byla má chyba, že jsem ho pustila, ale měl alespoň košík a nikoho nezranil, ze šarvátky vždycky bere roha, navíc je vykastrovaný takže ho psy berou jako fenu. Moc mě mrzí, že jsem sebou měla děti, jinak bych byla rychlejší a ihned skočila mezi psy, ale s dětmi jsem si netroufla. Omlouvám, se za román, pravopis i slovosled. Jsem úplně psychicky rozsypaná. A teď dotaz, opravdu stačí mít psa na vodítku a pak může klidně pokousat a majitel se nemusí ani omluvit? Prosím anonym, jsem z toho moc špatná a nechci, aby mě paní případně tu poznala.
Je mi moc lito tveho psa, ale je to jen a pouze tvoje chyba, bohuzel. Nemelas ho zajisteneho a ten druhy se jen branil, ac byl vetsi, silnejsi atd. Majitelka toho psa se ti nema co omlouvat, jeji pes tu situaci nevyvolal. Preji brzke udraveni tvemu chlupaci a priste davat vic bacha. ![]()
@rozand A co udela pes psovi, kdyz maji nahubky? Oba dva. Majitel 60kg prasete ma snad předvídat, ze muze ublizit vic, nez je zdrávo, tak tomu predejdu… A predejdu tomu spis nahubkem, nez *** vodítkem, pak muzu psy klidne nechat, at se poskacou, nez zasahnou majitele
Příspěvek upraven 27.01.20 v 16:30
@leylen
Však ocuchat se klidně můžou, ale až po tom, co se jejich majitelé na tom vzájemně domluví. Jinak fakt netuším, proč bych měla svého psa nechat priběhnout jen tak k jinému nebo proč by měl cizí pes navolno jen tak běhat k tomu mému. Nikdy člověk neví, co je ten druhý pes zač, to obvykle ví jeho majitel a proto ho třeba na tom vodítku vodí, že?
@leylen Já nemluvím o tom, co pes udělá, ale o tom, že mají být oba ve stejné pozici, psychologicky.
@leylen Jinak už jsi někdy dostala herdu hlavou od 60kg psa s náhubkem? Já jo a teda udělat tohle třeba jorkovi, je asi po něm ![]()
@NinaU. Když jsem v situaci, že k nam pribehne cizi pes, jsem ráda za to, ze nas pes ma náhubek, protoze by ho taky roztrhal, jako se stalo v této situaci.
@rozand nas pes ma 60 kg, kdybych nevěděla jak takový pes vypada, nepisu tady. A vyjadřuji se k nastale situaci, nas ma male psy u zadku a obchází je s ledovým klidem ![]()
@rozand pes na vodítku pardon, ten nemuze byt nikdy v psychické pohode ![]()
@leylen
Upřímně, pořád je to ale chyba zakladatelky. Pokud svého psa dokonale neovladam v každé situaci, především pak přivolání/odvolání tak ho z vodítka pouštím jen tam, kde ho dokážu včas přivolat. Nebo vůbec.
@NinaU. apeluji tady na to, ze mit tak velkeho psa bez nahubku a odejít jako kdyby nic, je prasarna vsech prasaren ![]()
@NinaU. píše:
@leylen
Upřímně, pořád je to ale chyba zakladatelky. Pokud svého psa dokonale neovladam v každé situaci, především pak přivolání/odvolání tak ho z vodítka pouštím jen tam, kde ho dokážu včas přivolat. Nebo vůbec.
To teda znamená, že když by kolem mého psa teoretický na vodítku proběhl jiný, tak bych neručila za zranění, které mu způsobí, protože nemá vodítko
? Já právě chápala, že viník je agresor a ne ten co proběhne kolem nebo přijde.
Četla jsem v ustanovení §2933 občanského zákoníku; Pokud si to ukážeme na příkladu, tak když během venčení psa v parku dojde k incidentu, během něhož bude pokousán jiný pes, bude vždy odpovědný vlastník útočícího psa. Za případné léčebné výlohy u veterináře tak odpovídá vlastník psího agresora, a to i za předpokladu, že učinil veškerá preventivní opatření, která po něm lze v danou chvíli rozumně požadovat (vodítko, náhubek apod.).
@Anonymní píše:
To teda znamená, že když by kolem mého psa teoretický na vodítku proběhl jiný, tak bych neručila za zranění, které mu způsobí, protože nemá vodítko? Já právě chápala, že viník je agresor a ne ten co proběhne kolem nebo přijde.Četla jsem v ustanovení §2933 občanského zákoníku; Pokud si to ukážeme na příkladu, tak když během venčení psa v parku dojde k incidentu, během něhož bude pokousán jiný pes, bude vždy odpovědný vlastník útočícího psa. Za případné léčebné výlohy u veterináře tak odpovídá vlastník psího agresora, a to i za předpokladu, že učinil veškerá preventivní opatření, která po něm lze v danou chvíli rozumně požadovat (vodítko, náhubek apod.).
oni tady ale všichni stoji za tim, ze agresor je pes zakladatelky ![]()