Nárok na mateřskou 2018

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9793
19.2.18 19:40
@Bea0407 píše:
@j.a.n.i1 dekuji. Dnes jsem byla na pssz ona mi řekla ze nárok nemam. A kdyz jsem tam volala tak mi řekli ze nárok mam. Tak ted nevím komu mam věřit :(

Nárok mít budeš, protože do potřebných 270 dnů nemocenského pojištění se počítají všechna zaměstnání (ze kterých bylo pojištění odváděno) za období 2 let před nástupem na PPM - takže to splňuješ. A další podmínku - nastoupit na PPM z pojištěné činnosti (ze zaměstnání) nebo v ochranné lhůtě - taky splňuješ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
19.2.18 21:10

@Lendeš dekuji moc krat :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
22.2.18 17:23

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli by bylo možné nastoupit na mateřskou dovolenou když manželka je na rodičovské dovolené devátim měsícem. Dostala nabídku na lépe placenou práci tak sme se rozhodly že bych byl s miminkem já doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
22.2.18 18:02

@Mattyasek Na mateřskou ne, ale na rodičovskou dovolenou klidně nastoupit můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.18 23:28

Mam Narok behem tehotenstvý na penize?

Školu jsem ukončila v zaří r.2017 2roky studovaní. Byla jsem 4 mesice na UP. Pracuji 3mesice, smlouvu mam do června 2018. Zajimalo by mě jak to je. ???? jestli maji z čeho vypočitavat kdyz bych tam zustala aspon 5 mesicu.

• Citovat
  • Upravit
2
23.2.18 14:11

Mám také takový problém. Pracuji 3 roky a od července 2017 pracuji u nového zaměstnance. Smlouvu mam na dobu neurčitou. Chci se zeptat jestli mam narok na mateřskou, protože jsem zjistila že čekám špunta :) Omlouvám se, ale nemam ani paru o ničem :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.2.18 15:04
@Anonymní píše: Školu jsem ukončila v zaří r.2017 2roky studovaní. Byla jsem 4 mesice na UP. Pracuji 3mesice, smlouvu mam do června 2018. Zajimalo by mě jak to je. ???? jestli maji z čeho vypočitavat kdyz bych tam zustala aspon 5 mesicu.

Musíš splnit 270 dnů nemocenského pojištění za poslední 2 roky před nástupem na PPM (což je v rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu). Do těch 270 dnů se počítá i studium, pokud bylo úspěšně ukončeno. Zároveň na tu PPM musíš nastoupit buď ze zaměstnání nebo v ochranné lhůtě - ta je tak dlouhá jako trvalo poslední zaměstnání, max. 180 dnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
23.2.18 15:06
@Mia1245 píše:
Mám také takový problém. Pracuji 3 roky a od července 2017 pracuji u nového zaměstnance. Smlouvu mam na dobu neurčitou. Chci se zeptat jestli mam narok na mateřskou, protože jsem zjistila že čekám špunta :) Omlouvám se, ale nemam ani paru o ničem :,(

Ano, máš. Splňuješ 270 dnů nemocenského pojištění a v době nástupu budeš zaměstnaná, takže není co řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
26.2.18 07:24

@Lendeš děkuji moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
901
28.2.18 17:10

Ahoj, jen se chci zeptat :) v roce 2016 jsem pracovala přes agenturu na DPČ, od 15.února 2017 jsem přešla pod firmu na HPP, ale k poslednímu dni v roce mi skončila smlouva. Teď v únoru jsem nastoupila na ppm a papír předávala poslednímu zaměstnavateli, bude sociálce stačit papíry jen z posledního zaměstnání? Je to 10 a půl měsíce, tudíž bych měla splňovat 270 dní :), nebo musí mít papíry i z agentury? Nic mi ze sociálky nepřišlo, tak nevím, zda tam zavolat, nebo čekat jestli přijdou peníze ted v březnu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
28.2.18 17:51

@Verukas Řeší se to jen přes posledního zaměstnavatele. A některé OSSZ myslím ani neposílají dopis, pokud PPM přiznají, posílají jen zamítnutí. Ale každopádně si na OSSZ můžeš zavolat, jestli mají od zaměstnavatele všechny podklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
2.4.18 20:34

Dobrý den,

mám to takové složité a nejsem si jistá, jestli bych měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Můžete prosím poradit? Studovala jsem magisterské studium během kterého jsem otěhotněla (zároveň jsem pracovala i tři měsíce na částečný úvazek), studium jsem ale ze zdravotních důvodů nedokončila (nárok na PPM mi tedy nevznikl), ale přerušila ho a během rodičovské jsem ho úspěšně dokončila (přesněji řečeno na konci srpna). Ihned jsem nastoupila na doktorát. Nyní jsem však měla mmožnost nastoupit na částečný úvazek, ve kterém pracuji od poloviny března a rozhodla jsem se do září (než půjde syn ve třech letech do školky)doktorát přerušit. Od září zkusím sladit obojí - doktorát i částečný úvazek. Kdybych znovu otěhotněla, měla bych nárok na PPM v případě, že bych rodila např. příští rok na jaře?
(Smlouvu na částečný úvazek mám na dobu určitou na rok).

Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101909
2.4.18 21:29

@zizinkam V principu ano, záleží tedy kdy se ti povede otěhotnět, pokud podle plánu, tak by nárok byl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
4.4.18 12:58

Potřebuji poradit

Dobry den, uz jsem se tu nekde ptala a pani se mi to snazila vysvetlit ale jsem natvrdla a proste to nechapu. Skoncila jsem v praci k 1.rijnu 2017 predtim jsem normalne pracovala. A zjistila jsem ze jsem tehotna tak jsem sla hned na UP. Budu mit narok na materskou kdyz mam roky odpracovany? Nebo na nejakou financni pomoc? Podpora mi skoncila a rodit mam v cervnu. Takze budu do cervna tedy bez penez? Moc dekuji za informace a rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.4.18 13:14

@TE2018 Nárok mít nebudeš, nevejdeš se do ochranné lhůty. Takže až od porodu budeš mít nárok na rodičovský příspěvek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí