Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Abys měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství stačí ti 270 dnů nemocenského pojištění (počítá se do toho i úspěšně ukončené studium) a nemusí to být v jednom kuse, ale je to součet všech pojištění za poslední 2 roky před nástupem na PPM - tedy k datu v rozmezí 6-8 týdnů před termínem porodu. Kromě toho, ale abys na PPM měla nárok, tak na ni musíš nastoupit ze zaměstnání nebo v ochranné lhůtě, která běží od konce zaměstnání a je tak dlouhá jako poslední zaměstnání, max. 180 dnů.
Na rodičovský příspěvek má nárok každý.
Pokud ti skončí smlouva na dobu určitou, tak zaměstnavatel nemá žádnou povinnost ji prodloužit ani když jsi na mateřské nebo rodičovské. To pro tebe znamená, že v případě, že bys chtěla druhé dítě brzy po prvním a neprodloužili by ti smlouvu, tak u druhého už bys nárok na PPM neměla, pokud bys znovu někam nenastoupila do práce.
@Miaaaa : a pozor na to, že pokud otehotnis teď, tak se může stát, že už ti neprodlouží smlouvu ani v tom únoru, to není jeho povinnost, když máš na dobu určitou je to jen na něm, jestli s tebou sepíše novou smlouvu. Takže i kdyby prodloužil ó rok, tak ti během md nebo RD skončí a ty budeš bez zaměstnavatele ( je jasné že nebude chtít smlouvu prodloužit ), nemá povinnost ti držet místo když nemáš smlouvu na dobu neurčitou. A těch 270 dní stačí odpracovat za poslední 2 roky ( platit soc. pojisteni ). Pokud jsi zdárně dokončila školu, tak se počítá nějak i ta škola.
Jak píšou holky, pokud bys chtěla děti rychle za sebou, tak na další mateřskou mas nárok jen při smlouvě na neurčito.
Proč myslíš, že bys v únoru opět dostala smlouvu na dobu určitou? U vás ve firmě je na neurčito problém dostat?
Tak rozhodně, pokud budeš těhotná nebo po porodu ti nemusí prodloužit smlouvu a taky to v žádném případě neudělá, takže smmlouva na dobu určitou skončí a ty budeš bez práce.
Jinak tak jak popsala Lendeš výše
Příspěvek upraven 16.08.17 v 10:37
@truelly píše:
Jak píšou holky, pokud bys chtěla děti rychle za sebou, tak na další mateřskou mas nárok jen při smlouvě na neurčito.
Proč myslíš, že bys v únoru opět dostala smlouvu na dobu určitou? U vás ve firmě je na neurčito problém dostat?
no a divíš se? To je úplně mimo zakladatelku psáno obecně, ale plánuje otěhotnět příští rok a smlouvu na dobu neurčitou by dostala v únoru, otěhotněla, píšu obecně, jak je zvykem, klidně šla na nemocenskou, pak na mateřskou, pak na 3 roky na rodičák, pak hned už to tu zaznělo další dítě, takže klidně celé těhotenství zase na nemocenské, pokud by to přímo nenavazovalo, pak další tři roky doma a zaměstnavatel drží a drží místo…jen blázen zaměstnavatel by nevyužíval možností smluv a dobu určitou.
@terinka4444 tak mam kámošku přes třicet bezdetnou a vždy dostala práci na neurčito po tříměsíční zkušební době…Já sama jsem na smlouvu na neurčito čekala dva roky, ale dočkala jsem se a až pak otěhotněla, pracovala, šla na mateřskou, rodičák, navázala další mateřskou a rodičákem a v klidu se vratila zpět do práce, kde mi to místo naštěstí zůstalo A nebyla jsem propuštěna pro nadbytečnost.
@truelly píše:
@terinka4444 tak mam kámošku přes třicet bezdetnou a vždy dostala práci na neurčito po tříměsíční zkušební době…Já sama jsem na smlouvu na neurčito čekala dva roky, ale dočkala jsem se a až pak otěhotněla, pracovala, šla na mateřskou, rodičák, navázala další mateřskou a rodičákem a v klidu se vratila zpět do práce, kde mi to místo naštěstí zůstalo A nebyla jsem propuštěna pro nadbytečnost.
tak já popravdě neznám nikoho, kdo by dostával práci na neurčito, když už, tak je to chlap, o kterýho nechtějí přijít, ženskou ne. Pokud dávají, tak až po vyčerpání možností naurčito.
@terinka4444 asi záleží na profesi a regionu. A zrovna v době, kdy je nižší nezaměstnanost, tak už se několika známým podařilo získat smlouvu na dobu neurčitou i tím, že řekli svému stávajícímu zaměstnavateli, že mají něco lepšího.
@terinka4444 píše:
Tak rozhodně, pokud budeš těhotná nebo po porodu ti nemusí prodloužit smlouvu a taky to v žádném případě neudělá, takže smmlouva na dobu určitou skončí a ty budeš bez práce.Za druhé, musíš mít za poslední dva roku k nástupu na mateřskou,6-8týdnů před porodem, odpracován minimálně rok, z toho 180 dnů musí být práce nebo náhradní doba bezprostředně před mateřskou, bez toho, aby tam byl jediný den bez práce mezi tím.
Na rodičovský příspěvek máš nárok automaticky a vždycky v plné výši.
Tučně zvýrazněné není pravda - není potřeba rok, ale 270 dnů nemocenského pojištění, kam se počítá i úspěšně ukončené studium a není potřeba, aby těch 180 dnů bylo bezprostředně před mateřskou ani aby se jednalo o souvislou dobu, kdy nesmí být ani jeden den bez práce. Dále žádná náhradní doba se v souvislosti s PPM neřeší.
A nevím, co myslíš tím RP v plné výši… Pokud to, že bude mít nárok vždy na 220 tis. Kč, tak to je pravda. Pokud to, že bude mít nárok na maximální měsíční částku, tak to pravda automaticky není.
@Lendeš píše:jo pardon 270 dnů. A ano, v plné výši myslím, že dostane plnou výši rodičáku, když se ptala, jestli na něj má nárok.
Tučně zvýrazněné není pravda - není potřeba rok, ale 270 dnů nemocenského pojištění, kam se počítá i úspěšně ukončené studium a není potřeba, aby těch 180 dnů bylo bezprostředně před mateřskou ani aby se jednalo o souvislou dobu, kdy nesmí být ani jeden den bez práce. Dále žádná náhradní doba se v souvislosti s PPM neřeší.A nevím, co myslíš tím RP v plné výši… Pokud to, že bude mít nárok vždy na 220 tis. Kč, tak to je pravda. Pokud to, že bude mít nárok na maximální měsíční částku, tak to pravda automaticky není.
@Lendeš a jak to myslíš, že nemusí být odpracováno 180 dnů před PPM bez přerušení a neřeší se ochranná lhůta?
Myslím to tak, že těch 270 dnů nemocenského pojištění může být kdykoliv během těch 2 let a není potřeba, aby z toho 180 bylo těsně před PPM a ani aby to bylo v kuse. Ale samozřejmě platí, že na PPM musí nastoupit ze zaměstnání (ale klidně to zaměstnání může trvat měsíc nebo dva, tři, ne 180 dnů) nebo v ochranné lhůtě (max. 180 dnů). Tys ale o ochranné lhůtě nepsala, psalas o náhradní době.
Všechny tyto podmínky jsem napsala už hned v prvním příspěvku.
@Lendeš píše:
Myslím to tak, že těch 270 dnů nemocenského pojištění může být kdykoliv během těch 2 let a není potřeba, aby z toho 180 bylo těsně před PPM a ani aby to bylo v kuse. Ale samozřejmě platí, že na PPM musí nastoupit ze zaměstnání (ale klidně to zaměstnání může trvat měsíc nebo dva, tři, ne 180 dnů) nebo v ochranné lhůtě (max. 180 dnů). Tys ale o ochranné lhůtě nepsala, psalas o náhradní době.
Všechny tyto podmínky jsem napsala už hned v prvním příspěvku.
jo, já teď jedu v PNP, jasně že v ochranné lhůtě. No vidíš, jsem dneska úplně mimo.
Čauky… potrebovala bych se zeptat někoho kdo tomu rozumí, protože všude něco čtu a vůbec tomu nerozumím…jsem z toho jelen a nikdo mi zatím nebyl schopný odpovědět po lopatě…
Jsem v 10.tt a termín porodu mám stanovený na 9.3.2018..
Můj zaměstnavatel mi dnes oznámil že mi neprodlouží smlouvu, která mi končí 1.10.2017..
Jelikož jsem servírka, chci nastoupit na neschopenku od pondělí 21.8.2017..
Splňuji tu podmínku, že musím mít těch 270 dní odpracovaných ( pracuji v současné práci 3 roky plus předtím jsem pracovala i jinde)..
Otázka zní: mám za těchto podmínek nárok na mateřskou, když bych nastoupila na neschopenku už v to pondělí 21.8.2017, nebo musim ještě vydržet? a mám na to vůbec nárok když mi končí smlouva???
Moc děkuji předem za odpověď…budu vděčná, když mi bude někdo schopný odpovědět:-) ![]()
K
Příspěvek upraven 21.04.19 v 14:50