Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
prosim o radu.
Jsem tehotna s 2. ditetem.
Jsem zamestnana na dobu neurcitou a 2. miminko by se melo narodit asi 3 roky a 2 mesice po mem ochodu na prvni materskou (resp 3 roky prvnimu diteti budou v kvetnu a j mam rodit v cervenci)
Budu mit opet narok na materskou?
Zamestnavatel ma povinnost držet mi misto do 3 let ditete..
Da se treba nastoupit na neschopenku, aby mi nedali vypoved a natahnout takto ty 2 mesice do nastupu na materskou, abych o ni neprisla?
Dekuji za rady ![]()
Ano já jsem to tak udělala z rodičáku jsem přešla na neschopenku na 15 dní a potom nastupovala na mateřskou
ale měla jsem zdravotní problémy jinak bych na těch 15 dní šla klidně do práce ![]()
Nárok máš. Na mateřskou opět nastoupís 6-8 týdnu před porodem, takže ti to nejspíš vyjde a nemusíš podvádět s neschopenkou. Nebo se domluv na těch pár dní na neplacené volno. Zaměstnavatel by asi nebyl úplně rád když by ti platil hned neschopenku.
Ono ti to vyjde asi i přesně, nárok máš, když budu smlouva a na mateřskou můžeš nastoupit 8 týdnů před porodem, tak jestli rodis červenec, tak na ni nastoupis v květnu. Kdyby ti to nesedělo o pár dní, tak se v práci domluv na neplaceném volnu, asi by byla blbost se vracet třeba na týden, to by byla komplikace i pro ně ![]()
Tak pokud má zakladatelka obavu, že jí v mezičase dají výpověď, tak ta neschopenka je asi nejmene komplikované řešení…
Ahoj Holky. Jsem tu nová a potřebuji od vás radu.
Dnes mi bylo oznámeno že nemám nárok na mateřskou. Neschopenka mi skončila a na mateřskou nemám nárok. To teď budu bez příjmu do doby než porodim? Dostal se někdo do takové situace jako já? Děkuji za jakoukoliv odpověď
@Gabriela199 píše:
Ahoj Holky. Jsem tu nová a potřebuji od vás radu.
Dnes mi bylo oznámeno že nemám nárok na mateřskou. Neschopenka mi skončila a na mateřskou nemám nárok. To teď budu bez příjmu do doby než porodim? Dostal se někdo do takové situace jako já? Děkuji za jakoukoliv odpověď
Asi bude potřeba se zaevidovat na Úřadě práce, pokud vznikne nárok na podporu v nezaměstnanosti, tak bude vyplácena, pokud ne, budete muset požádat o dávky pomoci v hmotné nouzi. Po porodu budete pobírat rodičovský příspěvek.