Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jít někam s dítětem je nakonec v podstatě stresující záležitost pro maminku. Hlídat svoje dítě, aby si náhodou něco neudělalo, hlídat si dítě, aby někomu něco neudělalo a hlídat, aby jemu někdo něco neudělal. A pak ještě řešit spory s maminkama, které všechno moc řeší a nebo naopak neřeší.
@Peťa77 píše:
Jít někam s dítětem je nakonec v podstatě stresující záležitost pro maminku. Hlídat svoje dítě, aby si náhodou něco neudělalo, hlídat si dítě, aby někomu něco neudělalo a hlídat, aby jemu někdo něco neudělal. A pak ještě řešit spory s maminkama, které všechno moc řeší a nebo naopak neřeší.
@Peťa77 jn to máš pravdu, ale sedět stále doma nemůžeme, chodit pořád někde sami mimo kolektiv taky nechci. Párkrát do měsíce se snažím vyjet mimo město ke kámoškám, které nebydlí u nás a mají děti, ale to nejde pořád jak finančně a stále se nemůžu někomu cpát. Ono je něco jiného jít 3× po sobě do MC a nebo jen 30km busem k někomu. Mé dítě je společenské, chce chodit mezi lidi, děti, chce si pohrát s někým jiným než se mnou - mě má plné zuby, a ani se mu nedivím, hlídací babičky, dědečky, tetičky, strýčky nemáme, otec taky nefunguje, takže babo raď
K úvodnímu dotazu.Dala bych synovi svolení, ať se brání adekvátně situaci, takových sígrů potká ve škole daleko víc, a tam už to nebude tak uhlídatelné a daleko tvrdší. Taky jsem děti vychovávala ve stylu neublížíš ani mouše…než jsem pochopila, že by z nich byli otloukánci.
Syn míval takové „násilnické“ období taky - okolo druhého roku, ale pozitivní na tom je, že z toho vyrostl. On teda neútočil, ale jakmile mu jiné dítě něco sebralo, žďuchlo do něj nebo nechtělo něco půjčit, tak do něj strčil a holt neznal míry
neb byl vždy celkem velký a silný. Odnaučit to moc nešlo, musela jsem zkrátka dávat bacha, aby nikomu neublížil, ale zároveň jsem ho nechtěla nijak shazovat páč on si opravdu nikdy nezačal. Tak jsem pokaždé vysvětlovala, že do dětí se nestrká, i když seberou hračku a jestli to vysvětlování mělo efekt, tak velmi pomalý. Ale abych syna mlátila, nebo do něj taky strkala, aby věděl vo co go - to mi teda připadá dost šílené. Naštěstí se v naší velký vesnici nesetkávám s nějakejma nánama, co by z toho dělaly kovbojku.
A ještě to upřesním, dcera nereagovala na výpady agresorky ze školky, a tak pak přešla k psych. násilí, kdyby jí mladá hned jednu vrátila, bylo by to lepší
Jsou to jen „děti“ ale právě proto, neznají hranice jako vedšina dospělích…Ale jak říkám, vedla jsem ji k tomu, aby neubližovala. Totéž syn, do doby než ho kámoš pokousal…Od té doby neřeším, jestli ho šťouchne, když je to návratka. Děcka si mezi sebou budou těžko vysvětlovat, že to se nedělá, a že problém je vlastně někde jinde a jak to jinak řešit
O tom si můžem počíst ve volné chvíly my.Ale vyjít se sebou musí oni i bez asistenta/matka a pod…/
Příspěvek upraven 05.03.13 v 23:14
No tak můj starší dvouletý byl nedávno v dětském světě za takového agresora taky. Řádil v bazénku a kousnul tak holčíčku všimla jsem si až když holčička brečela. Hned jsem ho vzala, pohrozila odchodem a vysvětlovala jako po xté že se to nesmí. Pak tam zase jednoho kluka přímo strhl za límec do bazénku a bouchnul ho. Já zase za ním běžím, vysvětluju..
Pak byl chvíli klid a pak zase stahoval za punčochy nějakou holku, málem spadla.. no já z něj už na nervy. Tak jsme se sbalili a šli jsme radši pryč. Ale ted už to neudělal, na hříštích jsme ted potkávali jen starší děcka, prváky.. tam se bavil s holčičkama si hrál pěkně. žádné eskapády…
taky má tendenci v obchodě, na pískovišti chytat holčičky, objímat jako a nepustit dokud nezakročím když začne druhé natahovat ![]()
No doufám že se časem naučíme jak jednat s druhými dětmi hold to ještě neumí neví jak se zachovat… ![]()
Zakladatelko jako já ti rozumím, pokud tvé dítě vyžaduje společnost, tak mu ji chceš dopřát. Některé děti se umí do určitého věku zabavit i sami a dalo by se říct, že ještě o společnost jiných dětí ani „nestojí“.
Tak až půjde do školky, tak si tam dětí užije až až a ty nebudeš muset řešit spory s maminkama. Paní učitelka bude nestranná, takže případné neshody dětí vyřeší snad objektivně.
@Peťa77 Akorád že ve školce už je, a v předškolním věku…Jinak ano, určité věci se věkem mění, ale v tomto věku konkrétně…ať si každý udělá jak uzná za vhodné.
@Gina108 píše:
Syn míval takové „násilnické“ období taky - okolo druhého roku, ale pozitivní na tom je, že z toho vyrostl. On teda neútočil, ale jakmile mu jiné dítě něco sebralo, žďuchlo do něj nebo nechtělo něco půjčit, tak do něj strčil a holt neznal míryneb byl vždy celkem velký a silný. Odnaučit to moc nešlo, musela jsem zkrátka dávat bacha, aby nikomu neublížil, ale zároveň jsem ho nechtěla nijak shazovat páč on si opravdu nikdy nezačal. Tak jsem pokaždé vysvětlovala, že do dětí se nestrká, i když seberou hračku a jestli to vysvětlování mělo efekt, tak velmi pomalý. Ale abych syna mlátila, nebo do něj taky strkala, aby věděl vo co go - to mi teda připadá dost šílené. Naštěstí se v naší velký vesnici nesetkávám s nějakejma nánama, co by z toho dělaly kovbojku.
já do syna nežduchala
já mu udělala zrcadlo jen v kousání, ale fakt lehce ![]()
@Peťa77 píše:
Zakladatelko jako já ti rozumím, pokud tvé dítě vyžaduje společnost, tak mu ji chceš dopřát. Některé děti se umí do určitého věku zabavit i sami a dalo by se říct, že ještě o společnost jiných dětí ani „nestojí“.
Tak až půjde do školky, tak si tam dětí užije až až a ty nebudeš muset řešit spory s maminkama. Paní učitelka bude nestranná, takže případné neshody dětí vyřeší snad objektivně.
no paní učitelka bude nestranná, ale když vlastní matka dítě nezvládá a dítě ubližuje už dlouho a nějak se to neřeší, tak pochybuju, že paní učitelka ho bude dávat na „hanbu“ vysvětlovat, přeučovat, když tam bude mít dalších 15dětí
@Anonymní píše:
no paní učitelka bude nestranná, ale když vlastní matka dítě nezvládá a dítě ubližuje už dlouho a nějak se to neřeší, tak pochybuju, že paní učitelka ho bude dávat na „hanbu“ vysvětlovat, přeučovat, když tam bude mít dalších 15dětí
Ano, přesně takovou situaci jsem doma řešila, a chtěla si jít stěžovat sama, jak učitelce, tak rodičům. Pak za dva měs. později, byli s holek nejvědší kámošky. Ještě že jsem nešla, bych si připadala jak debil, ale o té rodince si myslím svoje dodnes.
V tomto věku, mu musíš ty poradit jak se bránit, aby tím sám nějak nepřiměřeně neublížil, a zároveň si nenechal kydat na hlavu.
@dada1511 píše:
V tomto věku, mu musíš ty poradit jak se bránit, aby tím sám nějak nepřiměřeně neublížil, a zároveň si nenechal kydat na hlavu.
a co navrhuješ jako adekvátní obranu?