Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zakladatelko nějak jsem nepostřehla, že jsi si psala, že už je předškoláček, tak se omlouvám. Myslela jsem, že ten druhý chlapeček je jen syn nějaké známé se kterou se scházíte někde v těch centrech apod. Proto jsem si říkala, že až nastoupíte do školky, že nebudeš muset tam, kde se nachází ten chlapeček, že se tvůj syn vyhraje v té školce.
No já nevím, ale pokud se nejedná jen o běžné děcké pošťuchování, tak už to učitelka, školka snad řeší.
@dada1511 tak to máš asi radost jakou si tvoje holčička nakonec našla kamarádku
@Peťa77 Učitelky neřeší nic, dokud to nezačnou řešit rodiče, a taky bych nepoléhala na to, že zrovna moje, slušné vychované dítě říká úplnou pravdu, když popisuje danou událost
ve školce. Oni ty děti se chovají úplně jinak doma, úplně jinak ve školce, a jinak v kolektivu před barákem.
@Peťa77 předškolkáček, jestli jsem se někde překlikla tak se omlouvám. No do školky mají necelý rok a malého to doma dlouho nebaví, takže doma fajn, ale zvlášť když je tak hezky tak oba rádi vyrazíme někam ven. No já tady narazila i na několik diskuzí, kdy dítě mělo podlitiny a učitelky krčily rameny ![]()
Me osobne nevadi, kdyz nekdo okrikne moje dite
kazdy ma ty hranice nastavene jinaka pokud nekomu vadi, co me ne - ja nevim, trebas davani pisku na klouzacku, nebo prilis tesne natuleni na jeho dite - tak ma pravo nastavit si sam meze ve svem nejblizsim okoli.
ale posilat ho, at to oplati…ja ti nevim, uz jsem z tech vychovnejch poucek tak zblbla, nezda se mi to, ale jestli to nakonec neni lepsi, nez furt dokola zalovat, ze?
podle RaR byste meli tomu chlapeckovi donekonecna promlouvat do duse, ale ja si nemyslim, ze by RaR zohlednovalo vsechny deti - mam dojem, ze je delane jen na tu hodnejsi a tvarnejsi pulku.
@Anonymní píše:
@Peťa77 předškolkáček, jestli jsem se někde překlikla tak se omlouvám. No do školky mají necelý rok a malého to doma dlouho nebaví, takže doma fajn, ale zvlášť když je tak hezky tak oba rádi vyrazíme někam ven. No já tady narazila i na několik diskuzí, kdy dítě mělo podlitiny a učitelky krčily rameny
Aha, takže do školky ještě nechodí? Teda jestli jsem to teď pochopila správně. Takže jste doma a půjde teprve v září.
Moje druhé dítě chlapeček měl na vánoce 4 roky, ale do školky ještě nechodí. Doma se umí zatím zabavit sám. No a venku máme už možnost takového „luxusu“, že si pohraje, aniž bych se já musela ohlížet na ostatní a řešit nějaké problémy. S dětma v kontaktu samozřejmě taky občas je a má starší sestru, která si sní hraje, když přijde ze školy. Pak máme ještě holčičku 10 měsíců.
@dada1511 Tak to máš naprostou pravdu, že se dítě chová v každém prostředí jinak. Tak je to pochopitelné, dělají to tak i dospělí.
Tak já si právě myslím, že když ve školce dojde k něčemu, tak to učitelky musí nějak vyřešit. Když se děti třeba začnou bít, tak předce musí zasáhnout. Vím, že učitelky kolikrát třeba nevidí kdo začala apod, ale usměrnit je musí.
A právě, když u toho rodiče nejsou, tak nemůžou spoléhat na to, že jejich dítě mluví pravdu a nějakým způsobem do toho zasahovat. Ale něco jiného je, kdyby bylo dítě nějak vážněj zraněno, ale to už jsou spíš extrémy a ty se snad ve školce nedějí.
Ono je to těžké, některé maminky řeší i to když se na toho jejich miláčka jiné dítě podívá škaredě. Pak jsou maminky těch „nevychovanců“ co nechají svoje dítě dělat „cokoliv“. A snad nejhorší varianta maminky, které neřeší, když jejich dítě druhému ubližuje, ale běda, když někdo začne tomu jejich.
Nečetla jsem celé…
Ale za sebe - rozhodně bych nenabádala, aby dítě vracelo jinému agresi.
Taky jsme zažili na hřišti děti, co po nás házely kamínky. (To snad zažila každá z nás, co na hřiště chodí..). A matka jen civěla, nic neudělala. To jsme dítě upozornili, řekli tohle ne.. Většinou nás absolutně nevnímalo..
Pak jsme poprosili i matku (samo efekt žádný), tak jsme se sbalili, řekli tomu dítěti ať si tam je samo, že to nemáme zapotřebí a šli jsme kousek stranou.
Hodně rodičů si myslí, že tím, že se stáhnou, budou mít z dětí posránky. Není to pravda! Dítě je natolik silný, nakolik ovládne svoje emoce a „zobák“. Jak se říká „povyš emoce na myšlenky“.
A to se může učit uř od mala..
(To jakože nemám ze své hlavy, tyhle moudra, ale z knihy „Agresivita dětí“). ![]()
@Pudloslava píše:
podle RaR byste meli tomu chlapeckovi donekonecna promlouvat do duse, ale ja si nemyslim, ze by RaR zohlednovalo vsechny deti - mam dojem, ze je delane jen na tu hodnejsi a tvarnejsi pulku.
Tyy jo jak slyším RaR tak mám pupínky po celým těle. ![]()
Jako jo, něco z toho se dá použít (ale myslím, že až na ty větší děti..), ale vadí mi to mluvení ne k člověku, ale všeobecně. „Do vody kamínky neházíme..“ atd. Se mnou takhle někdo mluvit, tak si myslím, že si ze mě snad dělá prču, že je divnej.. ![]()
@Pudloslava No, hodně zdaru s RaR, jak budete něco takového řešit ve školce. I když nikomu to něpřeji. A těžko v tomto bude spolupracovat učitelka, která má na starost dalších 20 děcek a má mít oči všude.
Příspěvek upraven 06.03.13 v 22:27
@Peťa77 Oni si to tak učetelky vyřeší, ale k nám jako k rodičům se to dostane od našich miláčků, možná v v jiném podání dramatické situace než jak to bylo. A zasahovat do toho, pokud dítě vyloženě nemá modřiny, nebo nechodí opravdu utrápené nemá smysl, oni si to děcka vyřeší. Nejlepší je chápavě své dítě vyslechnout, politovat, poradit, ale neunáhlovat se v tom, jít hned dělat vítr do školky. Bo to druhý den může být úplně jinak, a s dvou nepřátel budou kámoši nejvědší, a matka bude vířit něco, co není aktuální. Stejně jím za zadkem nemůžem stát pořát. Patří to k normálnímu osamostatňování.
Peťa77Jinak poslední varianta maminky je teda výstižná a měla by chodit s výstražnou značkou na zádech
![]()
@dada1511 píše:
@Pudloslava No, hodně zdaru s RaR, jak budete něco takového řešit ve školce. I když nikomu to něpřeji. A těžko v tomto bude spolupracovat učitelka, která má na starost dalších 20 děcek a má mít oči všude.Příspěvek upraven 06.03.13 v 22:27
ja v RaR nejedu, ani jsem to nedocetla… mela jsem pocit, ze popisovane deticky jsou z marsu
Co je RaR? Jinak ano, malý má přes 2roky a do školky půjde v září. A ano, učitelky budou spory řešit, ale budou tam mít hodně dětí a nemůžou stát každému za zadkem a jak vidím malého od kamarádky, tak to nejsou klukovské strkanice ale velké facky, kopání, shazování, žduchání ale silou a třeba když ho i malý nevadí a nemůže si dát pod sebe ruce, nejedna rozbitá pusinka, modřiny, vrypy od nehtů a to jsme tam u toho my matky, co bude ve školce? Od kamarádky syn takhle ze školky chodil a učitelky jen krčily rameny. Jiná školka není řešení, protože bych musela pořídit auto - nevím z čeho a vozit ho jinam.