Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Davdan píše:
Tyy jo jak slyším RaR tak mám pupínky po celým těle.
Jako jo, něco z toho se dá použít (ale myslím, že až na ty větší děti..), ale vadí mi to mluvení ne k člověku, ale všeobecně. „Do vody kamínky neházíme..“ atd. Se mnou takhle někdo mluvit, tak si myslím, že si ze mě snad dělá prču, že je divnej..
Moje slova!!! RaR jsem si koupila, přečetla prvních pár listů a hodila na dno skříně a přemýšlím, že ji i prodám.
Hlavně, že se všude dočteš, že na chlapa musíš mluvit přímo, ne v náznacích, ale k dětem mám mluvit jako k 3.osobě…brrr:-(
Ale nyní mám objednanou knížku „Jak naučit děti pravidlům“ a moc se na ni těším.
Možná budu za blbce, ale co je to RaR? Google mi vyplivl program na komprimaci souborů ![]()
RaR - kniha o výchově Respektovat a být respektován.
Někdo ji chválí, mě se nelíbí. Mluvíš k dítěti jakoby k 3.osobě - Mělo by se… uklidit, umývat si ručičky, spinkat…a dítě by mělo samo od sebe jít a udělat to.Bez přímého rozkazu.
Dokonce by se nemělo ani plýtvat pochvali… oj, jak já ráda plýtvám ![]()
Určitě se najde někdo, kdo ji přečetl celou a „jede“ podle ní, mě to nejde přes hubu)
To je krapet švihlý ne?
Jako že bych měla k synovi mluvit jako „Matýsek by si měl uklidit“ a tak?
@štěpánka11 měla by jsi říct např. půjde se spínkat, v pokojíčku je nepořádek, ev. měl by se uklidit pokojíček.
A dítě podle RaR by mělo uklidit samo pokojíček a převlíct se do pyžamka.
Já tohle říct, tak se děti dál dívají na pohádku, či si hrají. Na ně platí, jde se spát, uklidťe pokojík a přijďte se převlíct… ale musím to říct tak 5× ![]()
To je zajímavý
a mluví se k dětem podle této knížky taky normálně?
Já to dál nečetla, tak možná jsem to špatně pochopila a dá se mluvit na děti i normálně:-).
Tady jsou určo i někde nějaký diskuze, ohledně RaR (respektovat a být respektován). Jako neříkám, něco je použitelný, ale jinak celkově mi to přijde trošku divný..
@Davdan Mě přijdou divný rodiče co to praktikují, mám osobní zkušenost od osoby velmi blízké - a já být dítě, tak jsem již v ranném dětství narušená možná i hospitalizovaná na psychině. Ale holt každému dle gusta.