Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
Už jsem tě v pár diskuzím viděla a musím říct, že mě tvá reakce nepřekvapila.Táta má invalidní důchod. Máma 2, vlastně 3 (jedna je brigáda) práce. Já dělám dříví a podobné věci, babi chce mermomocí zahrádku, tak ji tahám těžké věci, v půl 9 večer ji tam běžím pomoci klidně … nikdo to nedělá. Maximálně k ni přijdou na oběd. Kdy kolem nich kmitá ona. A tohle není o závisti, ale o tom, že mi to celé přijde nefér. Já jsem nejhorší, přitom jsem vždy k dispozici.
Tak se na to vys. ER… 29 let, si dospělá ženská ne? Hele mě naši taky neskutečně dusili, tak jsem v 18 praskla dverma…byt tam do 30ti tak mě přeskočí. Když tě tam nikdo neoceni tak proč tam pořád chodíš ![]()
@Anonymní píše:
Ja ale nezávidím. Chápeš něco jako pocit nedocenění? Co mám dělat. Mám je tam nechat prostě v bordelu? Co mám závidět? Pohodlný život? Do prcic, to jsi tak jednoduchá? 😀 já mám svou práci i školu rada
Přesně tak, nech je tam v bordelu. Proč by si tě měli vážit, když ty sama sebe si nevážíš, svého času, své práce? Přijeď tam taky jednou za měsíc na oběd.
@Fonty píše:
Tak se na to vys. ER… 29 let, si dospělá ženská ne? Hele mě naši taky neskutečně dusili, tak jsem v 18 praskla dverma…byt tam do 30ti tak mě přeskočí. Když tě tam nikdo neoceni tak proč tam pořád chodíš
Už se stalo. Pomohlo by jí slůvko o dvou písmenkách - NE.
A mmch mám Bc na ZČU FF humanistika obor. Studovala jsem dalkove a bylo to sakra náročný. ![]()
@Michelle_M píše:
Přesně tak, nech je tam v bordelu. Proč by si tě měli vážit, když ty sama sebe si nevážíš, svého času, své práce? Přijeď tam taky jednou za měsíc na oběd.
Když si po sobě neumí v 60 dva lidi uklidit, cp budou dělat za 20 let? ![]()
Není možné, že babička bere tvojí pomoc jako samozřejmost, protože u ní bydlí tvůj otec (který je dle tebe nepohyblivý a tedy jí nepomůže) a jeho přítelkyně?
A co s tím vším má společného tvoje sestřenice? Ona nějak aktivně zasahuje do pře mezi tebou a babičkou? Nebo se provinila jen tím, že existuje? Mimochodem ve chvíli kdy ani jedna z vás tu školu nemá hotovou bych se nad ní nepovyšovala.
@Anonymní píše:
Ani nevím, jak začít… v rodině je pár věcí na prd. Můj taťka bydlí s babi v dvougeneračním domku, který je babičky. Strejdovi koupila byt a rovnou byl jeho. Strejda nikdy s nikým nevydržel, má dvě dcery. Každou s jinou exmanželkou. Nás s tátou mamka opustila, když mi bylo 6. Prošla jsem si, ac jsem byla docela rebel, dost přísnou výchovou. Od 15 jsem lítala po brigádách, když jsem chtěla nějaké boty, co mi doma nechtěli koupit, dostala jsem přes držku a nějaké boty za pár šupů. Lajnovali mi doma život, musela jaem hodně pomáhat, makat. Starala jsem se o zahradu, vytirala, uklizela, kmitala. Tak jsem naučená dodnes. Bohužel jsem musela vyhledat až odbornou pomoc, dodnes nemám vysoké sebevědomí a bála jsem se, ze když se nezavděčím, tak me nikdo nebude chtít.
Oproti tomu má sestřenice, které je teď 20, mne 29. Rodiče se ji sice taky rozvedli, ale zůstali ji oba. Má od mámy pohodu, nechává ji od 17-18 doma klid na víkendy, muže všechno. Strejda-její táta-ji měsíčně nakoupí tolik oblečení … všeho. Peníze dává. No na první brigádu šla před rokem. To je mi ale jedno. Co mě mrzelo, byla dnes babi. Já ji třeba minuly týden navazovala rajčata, pomáhám ji. To nedělá nikdo…Včera slavil táta narozeniny. Já přijela až pozdě, byli jsme u pritelovo rodičů pomáhat na stavbě. Babi už byla u sebe. Já šla ale rovnou za rodiči, pomohla a pak si sedla. Babi vylezla na balkon a ani nepozdravila. Pak mi vycetla, že jsem měla jít za ni. A ze se o me nemusela starat. Ze chudák sestřenice musí jet se svou mámou na hory na 2 dny, ze tohle bych potřebovala, takovýhle přístup … bylo mi to strašně lito. Babičce pomáhám, co to jde. Mám práci na hlavní úvazek a k tomu dálkově technickou VŠ. Sestřenice má “jen” filosofickou školu na pohodu a obcas brigádu…
Já ty poslední věty absolutně nechápu.
Sestřenice, jede z mamkou na hory a ty by si potřebovala takovýhle pristup - jako potřebuješ jet, zřejmě z nevlastní mamkou na hory? A ještě je sestrenice chudak, že musí jet? 😅 No ať tě klidně pošlou na výlet, pro tebe lip, ne?
Píšeš, ze sestřenici nezávidíš, přitom píšeš jak od strejdy vše dostává. No nějaká zavist tam bude.
Každopádně souhlasím z výše, přestaň dělat dostupnou.
A nehledej si tisíc důvodů, proč pomáhat musíš. Nemusíš.
Vyprdni se na to, kdo je jak pohyblivý atp. Pokud tvoje babička umi skakat kolem strejdy, tak je možná na čase, aby skákala i kolem sebe a zahrady.
@Anonymní píše:
Ne, ale spadl by jim na hlavu barák zachvíli. Nevím, prostě v sobě mám něco, co mi nedovolí se vykašlat, když jsou oba “pohybově slabší”
Přestaň chtít zachraňovat svět a lidi v nem; přestaň se angažovat u otce v baráku, u tchanu na stavbě, vyprdni se na vyvazování rajcat a začni žít konečně svůj život, v opačném případě dopafnes hodně blbě.
@Anonymní píše:
Což je to vtipný. Všichni to víme. Strejda dostal kdysi byt a obcas se jede k babi najíst. Ona mu chodí obdělávat zahrádku a vyvařuje mu. A pak řekne, že on je nejlepší …
Pomoci rodině je určitě fajn, ale ne za tuhle cenu, co děláš Ty. Vnitřně tě to se.re, ale z nějakého důvodu chceš být nepostradatelná, ale zapomínáš na sebe, tím co děláš, tak si sama sebe nevážis a nevážis si tě ani rodina. Chápu, že je ti to líto, to by bylo asi každému, ale takhle trestáš jen sebe. Ta tvoje familie se evidentně nezlepší, tak se věnuj hlavně sobě a příteli a jim pomáhej jen v nejnutnějších věcech občas a ne za cenu vlastního obětování. Babča halt nebude mít rajčata a jestli nezvládají finančně nebo jinak utáhnout barák, tak ať jdou do bytu. Ty to nemůžeš spasit za tři lidi, pokud chceš mít i svůj život. Tohle si srovnej a neřeš sestřenku její školu a strejdu, oni nejsou ten problém, dost možná jsou v tom zcela nevinně. A ani babci kecy, to na tom celém je úplně to nejmenší. Problém je tvá rodina a i když je nezměníš, musíš jim kvůli sobě nastavit mantinely, jinak se budeš furt točit v tomhle.
@Anonymní píše:
Podle sebe soudím tebe. Budeš pekne zapšklá bábajá mám svou práci, školu, přítele a vše moc ráda, jen mě mrzí, když někomu pomáhám, protože mi to přijde správně a ten někdo mě akorát kritizuje a ostatní, kteří k němu přijdou jen na jídlo vychvaluje do nebes.
Tak nekdy s Russet nazory taky nesouznim, ale tady ma zcela pragmaticky pravdu, necti to „zlym“ tonem a uvidis, ze to tak opravdu je.
1. Snad asi skoro kazda babicka ma nejakyho favorita
moje taky mela, nejmladsiho bratrance, byl podle ni dokonalej ve vsem, co delal. Tak to vezmi, jak to je. Strejda je pro babicku nejlepsi a co tedy? Tak bud ji pomahat chci nebo nechci.
2. Neres svoji sestrenici. Proto cely tvuj prispevek pusobi zastiplne, protoze pulku uvodu popisujes, jak ma lehci zivot a ze ji zustali oba rodice a na brigadu zacala chodit pred rokem a studuje lehci skolu. Ale stejne nevis o tom, co vse proziva. A i kdyby jo, tak proste v zivote se nam nedostava nekdy po zasluze, neni to spravedlivy, ale tohle jsou porad jenom pitomy banality.
3. Sama se pasujes do role nepostradatelne a stezujes si na neco, co muzes zmenit jen ty sama. A ne, neni to zly ti tohle rict, je to proste pravda. Zila jsem nekolik let sve dospelosti tak, jak jsem zit nechtela (pracovala jsem s tatou) a mela jsem presne tenhle „nemuze to byt jinak“ pocit. Ver mi, ze muze. Je to nekdy bolestivy, ale kdyz uz je toho moc, musis dat sebe na prvni misto. No anebo ne, ale pak to delas ze sve svobodne vule a nemas nic ocekavat. Takze rady bud to prijmi a vypoustej nebo to nedelej jsou jedine realne ![]()
Delej jenom to, s cim jsi sama v pohode.
Pak te jakekoliv reci nerozhazi.
Jestli ti neco vadi, mluv o tom.
A neres to, co nemuzes ovlivnit. Treba to, jak je na tom tva sestrenice.
@Anonymní píše:
Ne, chtěla jsem to nějak vysvětlit, ale takhle krátké je to spis kontraproduktivní.
Dost mě mrzela ta slova, ze “tohle jsem si měla zažít, abych si vážila něčeho” přitom jsem měla milionkrát těžší podmínky výchovu a dnes jsem jediná, kdo ji pomáhá
Babičce možná začíná skleróza, je potřeba, aby ses rázně ozvala a připomněla jí, co všechno děláš.
@Anonymní píše:
Ne, ale spadl by jim na hlavu barák zachvíli. Nevím, prostě v sobě mám něco, co mi nedovolí se vykašlat, když jsou oba “pohybově slabší”
Ale nespadl, ty to tam fakt nespasíš. V 29 už bys měla být tedy někde úplně jinde. Pokud jsou pohybově slabší, což vlastně vyplynulo, že nejsou, tak musí žít tak, aby to zvládli. Pokud babička nemůže vázat rajčata, ať je nepěstuje. A otec taky nemusí celý život čekat, co mu spadne do klína. Děláš si to všechno sama, tak si nestěžuj.
@Anonymní píše:
Tak zhruba vím kolik tomu věnuje času. A co studuje a kolik času má na sebe a zábavu. Není to předmětem diskuze, ale věnuješ tomu většinu.
Vůbec bych neřekla, že je ti skoro třicet. Píšeš jako hloupá závistivá patnáctka.
Co je ti po tom, že strejda dostal byt? To vůbec nechápu. A to ses fakt hodně nadrela, žes babičce vyvazala rajčata, to muselo být. Ale aspoň jim,,nespadne barák na hlavu", co? Děláš, jako bys jim to opravovala. A to, že ty dres, protože studuješ techniku a ona,,jen" filozofii? Prdlajs leda. No tak máš matiku, a co? Každá škola má něco.
Přestaň závidět každý prd, budeš spokojenější.
@Suelinda píše:
Já to asi nechápu. Co že je ten problém? Babička? Sestřenice? Tvoje žárlivost na sestřenku? Eh? Takovej román dost o ničem 🤷♀️
Závist je sviňa.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat