Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Je tedy hodně náročné ten tvůj příběh přečíst, skoro se v něm nevyznám. Ale řekla bych, že je to přesně tak, jako i v dalších rodinách, kde se někdo stará o starší členy rodiny. Kdo je prarodičům či rodičům trvale k dispozici, kdo je jim nejblíž a kdo je pro ně opora, ten je na tom nejhůř. Prostě proto, že oni k němu mají důvěru, berou si za svého a tak nějak ten člověk ztrácí právo na svůj soukromý život. Jemu nejvíc nadávají, nejvíc si stěžují, nejvíc chtějí, aby dělal, co oni chtějí a potřebují. Zatímco ostatní, co jsou vztahově dál, u těch se musejí jinak snažit, aby za nimi čas od času přijeli. A také si je idealizují a všechno ventilují směrem k těm, kteří se o ně starají. Tak to prostě je, jen ve výjimečných případech ne. Máš to stejné i u dětí - kdy sekají všude dobrotu (školka, kroužky, babička, kamarádi), ale ten vztek, frustraci, únavu - si většinou vybíjí doma na tom, koho mají nejraději - na mamince. Fakt, pomáhej jen tak, aby ti to nerozbilo osobní život. Klidně jim řekni, že už to nejde tak, jako doposud. Blbé kecy babičky přehlídni a nebo, jestli se ti chce do konfrontace, tak jí to řekni. Že ten její výrok je opravdu nespravedlivý, že tě to mrzí a že tohle už opravdu znovu nikdy slyšet nechceš.
Na mě to působí, že závidíš všem okolo. Přijde mi, že to píše nějaká 15, která je ublizena, že musí doma po škole pomáhat a nemůže chodit ven… Ale ty píšeš, že ti je skoro 30
tak tam nechoď, udělej pro ně jen to naprosto nezbytné. Nebo se odstehuj na druhy konec republiky a jezdi tam 2× za rok, když neumíš říct ne.
@Anonymní píše:
Už jsem tě v pár diskuzím viděla a musím říct, že mě tvá reakce nepřekvapila.Táta má invalidní důchod. Máma 2, vlastně 3 (jedna je brigáda) práce. Já dělám dříví a podobné věci, babi chce mermomocí zahrádku, tak ji tahám těžké věci, v půl 9 večer ji tam běžím pomoci klidně … nikdo to nedělá. Maximálně k ni přijdou na oběd. Kdy kolem nich kmitá ona. A tohle není o závisti, ale o tom, že mi to celé přijde nefér. Já jsem nejhorší, přitom jsem vždy k dispozici.
Tak k dispozici nebuď a jdi si za svou zábavou
podle mě zavidis sestřenici, že nedělá otroka jako ty a nemuzes to zkousnout, ze si něco takového někdo dovolí. Ale za tohle životni nastavení si můžeš sama
jestli je pro tebe tvá škola moc těžká, co ti bráni jít studovat tu lehkou filosofii (Haha) nebo se na tu školu vykaslat a dělat nějakou lehkou práci třeba za kasou
Jestli je pro tebe moc těžká práce na zahradě nebo štípání dřeva, co ti brani říct, ze tohle dělat nebudeš, ze se nehodlas strhat. Nebo proste ze nemáš čas.
@Semtex Jakého otroka, prosím tě? Minulý týden chudinka vyvazala babičce rajčata? To je fakt dřina. Možná i celých deset minut! A tahá těžké věci? Na zahradě? Jako co? Mísy s okurkami? Nebo jak? Nevěřím že je holce třicet. Tohle je fakt nějaká pubertální holčina, která má pocit, že doma dre jak barevná, když musí vyskladat myčku a podat nůž ze šuplíku.
@inkakřivák píše:
@Semtex Jakého otroka, prosím tě? Minulý týden chudinka vyvazala babičce rajčata? To je fakt dřina. Možná i celých deset minut! A tahá těžké věci? Na zahradě? Jako co? Mísy s okurkami? Nebo jak? Nevěřím že je holce třicet. Tohle je fakt nějaká pubertální holčina, která má pocit, že doma dre jak barevná, když musí vyskladat myčku a podat nůž ze šuplíku.
Nebuď na ni ošklivá
Zamkne nám diskuzi ![]()
@Russet To je fakt. To ne. Tak jinak - je to hrozný, jak jsou některý lidi chudáci. A nikdo si jich neváží.
@inkakřivák píše:
Tak ona evidentně má ten pocit
co já vím kdo to je nebo co je
to je mi vlastně i jedno ![]()
@Anonymní píše:
Už jsem tě v pár diskuzím viděla a musím říct, že mě tvá reakce nepřekvapila.Táta má invalidní důchod. Máma 2, vlastně 3 (jedna je brigáda) práce. Já dělám dříví a podobné věci, babi chce mermomocí zahrádku, tak ji tahám těžké věci, v půl 9 večer ji tam běžím pomoci klidně … nikdo to nedělá. Maximálně k ni přijdou na oběd. Kdy kolem nich kmitá ona. A tohle není o závisti, ale o tom, že mi to celé přijde nefér. Já jsem nejhorší, přitom jsem vždy k dispozici.
Uber, řekla bych, že čím víc se snažíš zavděčit tím méně si tě bídou vážit.
Mek svůj život a klidně jim to řekni.
Ono to tak bývá, k sestřenice by di to nikdy nedovolila
@g.sandova píše:
Uber, řekla bych, že čím víc se snažíš zavděčit tím méně si tě bídou vážit.
Mek svůj život a klidně jim to řekni.
Ono to tak bývá, k sestřenice by di to nikdy nedovolila
A přitom to je babky taky vnučka ![]()
@admin
Prosím o zamknutí diskuze. Pár uživatelek si tu do mě přišlo kopnout.
Pro vás, dámy. Fakt to není jen o rajčatech. Těžké pochopit? Mám tady vypisovat, co vše dělám? Psala jsem, že jsem je šla vyvazovat v půl 9 večer, protože prostě jindy nebyl čas, ale vy se opět chytíte jen toho, čeho chcete a zbytečně rýpáte.
Ostatním děkuji za normální vyjádření.
A jinak - to, že popisuju situaci a osoby neznamená, že závidím. Smutný, jak jedovatí lidé občas na emiminu jsou.
Hezký den.
@Anonymní píše:
@admin
Prosím o zamknutí diskuze. Pár uživatelek si tu do mě přišlo kopnout.Pro vás, dámy. Fakt to není jen o rajčatech. Těžké pochopit? Mám tady vypisovat, co vše dělám? Psala jsem, že jsem je šla vyvazovat v půl 9 večer, protože prostě jindy nebyl čas, ale vy se opět chytíte jen toho, čeho chcete a zbytečně rýpáte.
Ostatním děkuji za normální vyjádření.
A jinak - to, že popisuju situaci a osoby neznamená, že závidím. Smutný, jak jedovatí lidé občas na emiminu jsou.
Hezký den.
Proč vyvazuješ rajčata, když babka ještě drží volant a na synáčkových plantážích ráda ohýbá hřbet? ![]()
@Russet píše:
Proč vyvazuješ rajčata, když babka ještě drží volant a na synáčkových plantážích ráda ohýbá hřbet?
Protože mi říká, že se o mě nemusela starat, když jsem byla dítě a že ona se o svou maminku vždy postarala. Když nad tím přemýšlím bez emocí, přijde mi to trochu jako citový vydírání
@Anonymní píše:
Protože mi říká, že se o mě nemusela starat, když jsem byla dítě a že ona se o svou maminku vždy postarala. Když nad tím přemýšlím bez emocí, přijde mi to trochu jako citový vydírání
Bingo. I mezi členy rodiny by mělo platit, že pomoc není příkaz, ale dobrá vůle. Tchyňka mi hlídá občas dítě. Pro někoho samozřejmost. Já děkuji a prosím vždy. Neřeknu, když sis to vnouče tak přála, tady ho máš… ![]()
@Anonymní píše:
Být tebou preventivně se odstehuji. Někam trošku dál. Nebo uber, prostě uber.
Neváží di tě, nejsi pro ni vzácná jako druhá vnučka.
@Anonymní píše:
Tak jestli zvládneš být drzá, tak ji řekni, že nemusela, ale že jsi ráda, že se starala. Ale že taky nejsi jediná vnučka, tak ať se domluví napříště s holkama.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat