Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@dagoneta oni bohuzel ve vetsine caru, delaji dalsi vysetreni - imunologie, genetika az po nezdarenem ivf. U me tedy hned o ivf nemluvili, domluvili jsme se na trech iui, protoze musim na podporu ovulace brat hormony, jinak bych jich zkusila urcite vic. Kamaradka chodi na namesti a tam ji doporucili ivf uz po druhdm iui ikdyz nema zadny problem. S volnem v pravi je to tezke, ale oni prvni objednani delaji brzo aby se to nepromeskalo, urcite bys nebyla rada kdybys tam prijela a ukazalo se ze je pozde. Ja vim ze msm ovulaci dyl, takze na prvni kontroly jezdim sama a muze sebou beru az kdyz je potvrzeny rostouci folikul a je jasnejsi kdy ovulace bude. To jezdeni je unavny, ale zase chapu ze vesteckou kouli, musi to sledovat. Objednavat je nejlepsi hned na 7.30, v osm uz se mi vickrat stali ze jsem cekala dlouho.
Morfologii msme taky 1%, minule dokonce 2 ![]()
@romik0013 o tom, že je 1% na nic vůbec nevím, dozvěděla jsem se jen, že to nebrání početí a to bylo vše o nějakým riziku se už pan doktor nezmínil. Byla jsem zatímjen na jedný inseminaci, ale to jsem věděla, že nevyjde, protože jak jsem psala byla jsem tam o den dřív a při druhém pokusu jsem tam byla v pátek to mi bylo řečeno, že to máme zkusit zase v pondělí, tak jsem si dala přes prázdniny pauzu, abych se zklidnila
. Chápu že doktoři nemůžou za to, že nemám pravidelný cyklus, ale mě prostě jenom štve ta neochota, že sami nic neřeknou, neporadí, na všechno se musim ptát sama. Ještě tomu dám jednu šanci asi si to jenom moc beru.
@Hanka_S_V pak se tedy nabízí otázka, proč se těm nezdarům nepředchází dřívějšim vyšetřením… Vím, že věštěckou kouli nemají, ale pro mě je to všechno stresující. A pak se divím, že to nejde…
@dagoneta já vím pro mě taky, po prvním iui jsme si dali dva měsíce pauzu, než jsme měli sílu jít do toho znova. Teď půjdem hned, ale spíš proto že vím že už je to poslední a pak bude zase pauza. Oni bohužel ta nákladnější vyšetření jsou drahá, tak tam neposílají hned, prý na to tlačí pojišŤovny… Ikdyž slyšela jsem i o CARech kde imunologii dělají běžně před ivf a laparoskopii hned při prvních iui. Ale taky jsou CARy kde ta vyšetření neudělají ani po více nezdarech. Řekla bych že Natalart je takový průměr a co jsem se ptala v diskuzi na CAr na náměstí, tak tam to taky dělají až po nezdařeném IVF. Můžeš se na to zkusit zeptat, minimálně ta laparoskopie by problém být neměl.
Jakého doktora si měla?
Nám řekli že ta morfologie není takový problém, protože má manžel velký počet hodně pohyblivých spermií, takže se v tom množství zdravé bez problémů najdou, jinak by to problém byl.
@dagoneta ja te chapu, po 2 iui jsem taky byla sklamana, hlavne z toho, ze daj pregnyl a.uz za 2 hodky by melo byt iui, ona ta ovulace nastane do 24 az 48 hodin, podle zkusenosti jinych, se pichne pregny a teprve na dalsi den se dela iui..podle me je to i tim, ze s tim maji vic prace a zadny vydelek..vis co by to bylo, kdyby se to vsem povedlo bez iui?
ja sem im vdecna, protoze cekam diky nim holcicku, ale myslim si, ze s tim. matrosem co od nas s manzelem meli, nam. mohlo zustat jeste neco zmrazenyho
a co se tyce morfologie, rychlost i pocet se da eventuelne i o 100%zlepsit vitaminami, morfologie ne..jako mit ze 100%99%poskozenych spermii je podle mne spatne..i kfyz je ich dost a jsou pohyblive, ze zrovna ta zdrava oplodni vajicko tezko rict jaka je sance… @Hanka_S_V oni ale pri iui zadny nehledaj, jenom to sperma preperou, hledaji se pri ivf, a to uz to. mnozstvi smysl ma ![]()
Myslim si, ze do Natalartu se vyplati jit parum, ktery nemaji nejaky extra problem, jinak by sem rekla, ze namesti bude kvalitativne lepsi..maji pracoviste ruzne po svete, ve svycarsku, nemecku, myslim, ze i v italii…
@romik0013 ja vim, me to ale sami takhle rekli, ze je vetsi sance ze se tam ta spravna spermie dostane.
Taky jsem cekala ze na namesti kdyz jsou drazsi, to bude lepsi. Ale prave mi ted zarazila ta kamaradka ze ji udelali taky jen zakkadni vysetreni a dve iui, o laparoskopii se vubec nezminili a uz ji tlaci do ivf…
@Hanka_S_V @romik0013 většinou chodím k panu Bouše, ale byla jsem ještě u jednoho takový starší plešatý, už nevím jak se jmenuje a ten mi i těhotenství rozmlouval, protože mám problémy s nohama (špatně chodím) ikdyž od mého ortopeda dostal zprávu o tom, že u mě těhotenství z ortopedického hlediska neni problém… Z tý morfologie jsem nějaká zmatená
. Bouše tvrdil, že by to chtělo alespon 4%, ale že 1% nevadí tak já nevim i 4% jsou teda málo ne
? Jinak souhlasím, kdyby šlo všechno hned, tak by se nic nevydělalo a to přece nejde ![]()
@dagoneta @romik0013 @Hanka_S_V tak ja se musim zastat natalartu.mame opravdu zavazny problem s manzelovi spermiema a povedlo se napoprve ivf.pred ivf nam delali genetiku a az po revizi a neuhnizdeni mi delali imuno a zjistili, ze mam protilatky proti embryu. kdyby mi to delali na zacatku, tak je mozne, ze by nic nezjistili, kdyz se to povedlo.na namesti sou drazsi a kdyz sme tam byli poprve my a take naposledy, tak nam doktor rekl, ze spolu nikdy mit dite nebudeme.ze neni mozne, aby manzel mel biologicky sve dite. a nejak mu to nevyslo, mame skoro trileteho kluka
@dagoneta 4% je hranice pro normalni. Me to ze ta 1-2% u nas tolik nevadi rekl bouse i svabek. Bouse bohuzel moc nemluvi, musis se ptat. Svabek asi veci kolem vic resi, po me chtel taky dodat nejake zpravy a je to asi dobre.
@Jiřinkka no kdyz o tom tak uvazuju tak me druhe zname na namesti zase rekli ze nevi co s ni
v natu aspon neco zkusili udelat. Jako ja jsem tam taky spokojena, ikdyz neco neni idealni, chapu ze jinak to proste nejde.
@Hanka_S_V vidis a me kolegyni delali pred ivf i imunologii
@Jiřinkka tak ja mam znamou,2 krat byla na ivf v natu, vzdy mela jen jedno embryo, ktere ani nedoslo do blasty, presla na namesti a ma dvojicky a 4 blastocysty v mrazaku
ja se na ne nestezuju, ale kdyby nam to nevyslo jedu na namko
nastesti to klaplo ![]()
Holky, ja na laparce nikdy nebyla a snad nebudu muset ![]()
Já čekám na ms, mám pocit, že to snad dostanu i dřív, dneska jsem 26dc…tak už aby to tady bylo.
@sonci82 a začínás se stimulaci? Jestli jo, tak se můžeme podporovat spolu.Mam dlouhý protokol a už sem dnes pichla 6. injekcí.
A ohledně, jaké je lepší centrum, kdo ví. V Natalartu se nám snažili pomoc, doktor rokyta je moc fajn.ale prostě se nám tam nezdařilo. A teď jsme na náměstí, velký rozdíl je v množství léků, na náměstí nám toho dali velkou tašku a mám i vyšší dávky stimulace a delší dobu…
@koblizeq já čekám na ms a pak začnu píchat… Tak snad vám to tam pomůže k miminku, ale máš toho asi požehnaně… Držím palce ![]()
Holky zachvili odrodí, tak bychom měli být pokracovatelky ![]()
Holky, dnes 38tt+0 (dle gynekologie 37tt+6) - hlasim odchod hlenove zatky ![]()
Predpokladam, ze dle popisu na netu to byla ona.. proste vytok zbarveny krvi ![]()
Tak cekam, kdy se rozjedou komtrakce, ale co jsem cetla, muze to trvat jeste dost dlouho ![]()
Uz to chci mit za sebou…
@Aniga to tak do max do týdne porodis…mě odešla asi 4 dny před porodem, myslím ![]()