Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Aspera píše:
@marin na běžné základce by to byli premianti, tady jsou slabší. Nemůžou být všichni super.
To chápu, ale nechápu proč by tedy neměly mít už druhý jazyk dříve všichni.
Nějaký talent na jazyky musí mít.
@marin píše:
Na jazykovce jsou slabší děti na jazyky? Proč chodí na jazykovku?
tak ono to asi neodhadneš u dítěte šest let nebo já nevím. Navíc i ta jazykovka je spádovou školou, co vím tak máma jednoho toho slabšího ho tam dala, protože jí měla nejblíž a neřešila. Tak rpo něj dobře, že dostal únikovku a nemusel začít v pětce s němčinou. Navíc náš ředitel to řeší velmi dobře, protože třeba obě páté třídy jsou sloučené dohromady a rozděleny do tří skupin podle výkonnosti jazyka, takže jedou ti dobří svým tempem, střední běžným tempem a ti pomalí také svým tempem, není tlak na žádné dítě a žádné dítě nebrzdí ty lepší. Teď jim ještě udělal únikovku z toho druhého jazyka, v osmičce přiberou druhý a ne třetí jazyk. Ale úplnou odpověď, proč jiné děti slabší na jazyky dají rodiče na jazykovku, to ti nepovím.
@Aspera píše:
@terinka4444 to je taky dobré. Tak kdo na to má, ať se rozvíjí. Já budu nejspíš děti tlačit do olympiád z fyziky, matiky atd. ať zkouší přemýšlet a jazyky se budou učit, aby uměly, ale pochybuju, že budou vynikat.
tak nevíš, naše Terka vyhrává jak matematické tak anglické olympiády. Jde jí matika ( na tu je machr) a s jazykem k tomu nemá problém. Takže to že jim jde matematika neznamená, že by jim nešel jazyk. Mládě jde od září taky na jazykovku, jestli jí půjde jazyk ale teď těžko odhadnu
@marin Naše škola je škola spádová (velká) s rozšířenou výukou jazyků, tedy žádná výběrová. Jsou tam i děti, které nadání na jazyky nemají. Od první třídy angličtina, od šesté druhý jazyk.
No každopádně je to nedomyšlené. Spádová škola s rozšířenou výukou něčeho, co tomu člověku třeba nejde je potom dost problém. Pak ty co by měly o to zájem, tak se tam nedostanou jen pro to, že bydlí jinde a naopak tam musí chodit dítě, kterému jazyk třeba nejde. Já znám jazykovky, kam se dělaly do první třídy přijímačky.