Návštěvy - kamarádi dětí

Anonymní
15.1.23 16:56

Návštěvy - kamarádi dětí

Jsem introvert a mám ráda své soukromí. Mám dvě děti na 1. stupni ZŠ. Děti mají kamarády a rády by si je vzaly k sobě na návštěvu. Jenže jak už jsem psala, jsem introvert, mám ráda své soukromí a nemám ráda návštěvy. Jsem z toho nervózní. Některé děti jsou docela drze, vlezou všude, řeknou si, co by si dali k jídlu, k pití… Rodičům kamarádů návštěvy doma nevadí, takže tam občas moje děti jdou. V tom případě je ale nevhodné, aby k nám děti na navstevy nechodily. Jenže mně to opravdu nevyhovuje. Já chodím jediná do práce na plný úvazek. V okolí mají všechny maminky práci max. dopoledne, popr. něco zařídi odpoledne, kdyz se jim to hodí. Potřebuji se s dětmi více učit. Bohužel až po práci, kdy kamarádi mají vše dávno hotové (a asi jim to víc pálí, takže nemusí nad tím strávit tolik času). Z práce jsem často unavená, protože je to náročné. Detem jsem i zakázala chodit k někomu na návštěvu, ale když je zvou, tak jdou. Je mi jasné, že pokud to povolím, budou tady děti a návštěvě skoro denně. Manželovi někdy cizí děti vadí, chce mít klid, někdy je naprosto v pohodě a je mu to jedno. Kolikrát se stane, že potřebuji něco zařídit, bývám někdy i déle v práci a jsou doma děti s manželem. A já přijedu a doma nejsou jen me děti, ale i cizí. Jak to máte vy? Vim, že je to můj problém a to, že jsem introvert. Měla bych se s tím naučit nějak žít. V práci jsem v kontaktu s hodně lidma, takže doma bych měla ráda opravdu klid.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14979
15.1.23 17:02

Chci pro své děti fajn dětství ve jejich kamarádské bublině, tak povoluji návštěvy a někdy i přespávačky, ale tak, abych z toho nebyla na mašli a aby nám to nezasahovalo moc do života. Pokud se s dětmi večer učíš, tak nemůžou chodit návštěvy, to je jasné. Domluv s dětmi pravidla, kdy to jde a kdy ne. A nikde není řečeno, že návštěvy musí být vždy spravedlivě půl na půl, nemusí.

Příspěvek upraven 15.01.23 v 17:03

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33842
15.1.23 17:02
@Anonymní píše:
Jsem introvert a mám ráda své soukromí. Mám dvě děti na 1. stupni ZŠ. Děti mají kamarády a rády by si je vzaly k sobě na návštěvu. Jenže jak už jsem psala, jsem introvert, mám ráda své soukromí a nemám ráda návštěvy. Jsem z toho nervózní. Některé děti jsou docela drze, vlezou všude, řeknou si, co by si dali k jídlu, k pití… Rodičům kamarádů návštěvy doma nevadí, takže tam občas moje děti jdou. V tom případě je ale nevhodné, aby k nám děti na navstevy nechodily. Jenže mně to opravdu nevyhovuje. Já chodím jediná do práce na plný úvazek. V okolí mají všechny maminky práci max. dopoledne, popr. něco zařídi odpoledne, kdyz se jim to hodí. Potřebuji se s dětmi více učit. Bohužel až po práci, kdy kamarádi mají vše dávno hotové (a asi jim to víc pálí, takže nemusí nad tím strávit tolik času). Z práce jsem často unavená, protože je to náročné. Detem jsem i zakázala chodit k někomu na návštěvu, ale když je zvou, tak jdou. Je mi jasné, že pokud to povolím, budou tady děti a návštěvě skoro denně. Manželovi někdy cizí děti vadí, chce mít klid, někdy je naprosto v pohodě a je mu to jedno. Kolikrát se stane, že potřebuji něco zařídit, bývám někdy i déle v práci a jsou doma děti s manželem. A já přijedu a doma nejsou jen me děti, ale i cizí. Jak to máte vy? Vim, že je to můj problém a to, že jsem introvert.Měla bych se s tím naučit nějak žít. V práci jsem v kontaktu s hodně lidma, takže doma bych měla ráda opravdu klid.

Tvoje děti to mají jinak no, tak jim nastav pravidla :nevim: V létě to bude lepší, to můžou lítat venku, a je klid. V zimě je to holt horší, ale přece nebudeš dětem zakazovat kamarády.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10030
15.1.23 17:06

Musis cizim detem nastavit hranice, kam mohou a kam nemohou. :nevim: Jinak nechapu tu poznamku s pitim, ze si reknou, co chteji jist ci pit. Vsak jim reknes, co jim muzes nabidnout :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
364

Dětem bych návštěvy nezakazovala..
Chapu ze mas rada klid, ale rychle vyrostou a pak budes jeste vzpomínat na trochu toho šrumce..
Kdyz bylo u nas cizí a drzé dítě upozornila jsem ho jeho nevhodny chovani a ze takhle u nas tedy ne. Většinou se srovnaly a problém pak uz nebyl. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164

Moje babička je taky introvert, takže její děti měly zakázáno si domů někoho vodit. Rozhodně to v nich rodičovskou lásku nevzbudilo a radši trávily čas jinde.
Určitě bych návštěvy v nějaké míře povolila, ale pouze po předchozím zeptání a nastavena pravidla, například že nebudou lítat po celém bytě, pití jim nalejí děti(školní by to snad už mělo zvládnout) a nějaká zobka tě snad nezabije, když jim nasypeš do misky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
15.1.23 17:07

Syn ma velky pokoj a nikdo mi po byte nechodi, to si normalne s detma vyrikej, ze navstevy ano, ale ne po celem byte.
Do pokoje nanosim jidlo a piti a deti si hraji tam..
Ty nemas loznici, obyvak? Normalne zavri dvere a vem si knizku.
Pokud mate narocne vsedni dny, tak pozvete kamarady treba v sobotu odpo.

Edit: Nechapu tu poznamku o tom, ze si deti reknou o piti/jidlo. Ty jim nic nenabidnes?
Udelej do velkeho dzbanu treba sirup s vodou, nakrajej ovoce, nejake krupky, nebo obloz par rohliku, vsechno na tac do pokoje a nebude te nikdo otravovat.

Příspěvek upraven 15.01.23 v 17:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1292
15.1.23 17:09

Musíš si nastavit jistá pomyslna pravidla. Pr. Návštěva jednou týdně a dost. U nás třeba platí, že když přijdou nějaké děti, jsou v dětském pokoji, pouze na svačinu v jídelně u stolu (než odejdou, uklidi)…platí to u nás a i opačně, když někam malá jde, naštěstí jsme všichni rodiče tak nějak podobně nastavení. :palec:
Chápu tě, nicméně občas bych dětem návštěvu dovolila, potřebuji kontakt…teď je zima ale v létě budou více venku (na zahrade) :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2218
15.1.23 17:09

Já to koriguju. Teda na vsi to moc nešlo, tam to fungovalo opravdu tak, že se banda dětí tu a tam stavila u někoho doma, ale nebylo to denně. V Praze se mi to koriguje lépe - děti se navštěvují, navzájem se účastní oslav, ale není to denně. Syn na druhém stupni se zeptá, tak prostě když fakt nechci, aby k nám v ten určitý den někdo šel, řeknu prostě ne. Je dobrý to dětem umožnit, je to pro ně důležité, ale opravdu to nemusí být každý týden.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
15.1.23 17:10

Tak dětem jasně určí, kdy ano a kdy ne. Chceš jim přece umožnit pozvat si kamarády domu, ne..
Co vím, tak syn s kamarády k některým z nich domu vůbec nechodí (rodiče si to nepřejí). Většinou byli navezeni u nás nebo u dalších 2. Máme jasná pravidla -syn se vždycky dopředu ptá (jsem na HO)a když se to nehodí, tak mu řeknu, ať jdou k někomu jinému.
Prespavacky vedu maximálně pro +2, jednou jsem tu měla +3 a děkuju pěkně, stačilo.

• Citovat
  • Upravit
74217
15.1.23 17:11

U nás je to běžné a teď i časté. Letos mám pocit, že každý týden něco mají takhle. Páťačka a osmačka mají často úkoly formou projektů ve skupině v různých předmětech a zpracovat i na počítači nebo si tam vyhledat informace a zpracovat na papír ručně. Často se stane, že páteční spolupráce na úkolu je zakončena. Mamko, my máme nápad. Jak tohle slyším, už vím, co bude následovat za dotaz. Jestli u nás může kamarádka i přespat. Nám to nevadí o víkendu. Ale máme nastavená nějaká pravidla. Úkoly bývají i přes týden. Tak se sejdou, vypracují, pak si hrají a jde domů.
Teď je naše starší dcera u spolužačky. Taky dělají na projektu do přírodopisu. Teď to mají po čtyřech. A dnes mají sraz i jiné spolužačky. Mohou si tím některé vylepšit známku. Ale je to kolektivní práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
15.1.23 17:12

Moje děti mají návštěvy, ale jasná pravidla. Nebude nám nikdo courat po baráku, zalezou si do pokoje a pokud bude řev, tak expedice. Svačina a pití není problém. Ale jedou dle mého. Není s tím problém. Co se tyce jídla, prostě jedí co my, žádné výmysly. Když dělají moc bordel, tak jim normálně řeknu, ať se uklidní. Jsme velká rodina a zatím jsem vyexpedovala jediného kluka, co byl prostě drzý. Na to nejsem zvědavá. A stalo se to jedinkrát za ty 3 roky, co zde bydlíme :think:

Příspěvek upraven 15.01.23 v 17:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.23 17:13

Jsem introvert a k tomu učitelka, takže jsem celý den mezi dětmi.
Moje děti si kamarády domů už nezvou. Odmítám potkávat děti ve škole a ty stejné doma.
Může si o mně myslet každý, co chce, je mi to jedno.

@Wani mně se stalo, že cizí dítě vlezlo do lednice a snědlo šunku, co jsme měli k večeři. Byla jsem v koupelně a třídila prádlo.
Matka se tomu smála. Pro mě to byla poslední kapka. Od té doby mají moje děti zákaz. Mohou si vodit kamarády na zahradu. Do domu ani náhodou.
Jako dítě jsem taky nesměla zvát děti do domu.

• Citovat
  • Upravit
6794
15.1.23 17:14
@Anonymní píše:
Jsem introvert a k tomu učitelka, takže jsem celý den mezi dětmi.
Moje děti si kamarády domů už nezvou. Odmítám potkávat děti ve škole a ty stejné doma.
Může si o mně myslet každý, co chce, je mi to jedno.@Wani mně se stalo, že cizí dítě vlezlo do lednice a snědlo šunku, co jsme měli k večeři. Byla jsem v koupelně a třídila prádlo.
Matka se tomu smála. Pro mě to byla poslední kapka. Od té doby mají moje děti zákaz. Mohou si vodit kamarády na zahradu. Do domu ani náhodou.
Jako dítě jsem taky nesměla zvát děti do domu.

Kvuli sunce takove drama tyvoe…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6422
15.1.23 17:14

Že ty jsi introvert snad neznamená, že budeš děti izolovat od jejich kamarádů. Není nic jednoduššího než nastavit hranice. Děti k vám můžou po předchozí domluvě a budou v dětském pokoji. A opravdu máš problém nalít cizím dětem trochu vody se šťávou a dát jim sušenky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová