Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pudloslava souhlasím s tvým názorem. Já z toho mám pocit, že si zakladatelka moc neváží dobrých rodinných vztahů a nemá snahu najít nějakou společnou cestu. Prostě já to chci takhle a basta. A je jedno, že to manžela trápí a rodinu to může mrzet.
Držet si hranice ano, ale být slušná a snažit alespoň trochu vyjít vstříc ostatním.
@majki.r Já chodím na tchýniny a tchánovy narozeniny, jdu popřát na svátky a tím to končí. Na oslavách jsem velmi milá a příjemná, i když některé jejich dotazy a připomínky jsou za hranicí slušného chování (pro mne jsou to cizí lidé, odmítám s nimi řešit zdravotní problémy, finance nebo změnu postavy v těhotenství). Na oslavy ostatních příbuzných většinou nechodím, jelikož je ani já zvát nechci (manžel chodí sám).
Asi jsem měla napsat, že mi dalo hodně práce dostat vše do roviny, kdy mě manžel nenutí se oslav účastnit. Jsem teď doma a napadají mne asi blbosti (viz dnešní diskuze), bojím se vrátit o pár let zpět a přijít tak o dnešní klid. Jenže partnerský vztah to narušuje hodně…
@Anonymní píše:
Asi jsem měla napsat, že mi dalo hodně práce dostat vše do roviny, kdy mě manžel nenutí se oslav účastnit. Jsem teď doma a napadají mne asi blbosti (viz dnešní diskuze), bojím se vrátit o pár let zpět a přijít tak o dnešní klid. Jenže partnerský vztah to narušuje hodně…
Mě to nepřijde jako blbost
já bych vážně sázela na tu upřímnost, jestli jsou rozumní, tak tě budou respektovat
a pokud ne, budeš mít čisté svědomí.
@majki.r píše:
@Pudloslava souhlasím s tvým názorem. Já z toho mám pocit, že si zakladatelka moc neváží dobrých rodinných vztahů a nemá snahu najít nějakou společnou cestu. Prostě já to chci takhle a basta. A je jedno, že to manžela trápí a rodinu to může mrzet.
Držet si hranice ano, ale být slušná a snažit alespoň trochu vyjít vstříc ostatním.
souhlas ![]()
@Anonymní píše:
Ano, jsem, ale co nadělámJinak my bydlíme ve stejném městě, manžel jim dal před pár lety i přes můj nesouhlas klíče pro případ nouze a po dovolené jsem zjistila, že se mi někdo hrabal ve věcech. Zničila jsem zámek (musel se vyměnit - byla to jako nehoda) a manžel dostal jen jeden klíč (nevím jestli jej mají nebo ne, ale mají klíče od vchodu na zahradu -je z jiné strany). Oni ale vědí, že tu nejsou vítaní (jen jsem chtěla, aby zazvonili, než půjdou k nám na zahradu), jinak by tu byli pořád. S nimi se nedají nastavit hranice…
kazdej clovek se muze do urcite miry zmenit i v dospelosti, nase okoli nas neustrale formuje. Rika se, ze clovek je porumerem peti lidi, se kterymi se nejcasteji styka.
Ja bych to podala na smirlive bazi asi takto: „heledte, ja jsem vyrostla v jinem prostredi a jsem stydliva a introvertni, tyhle veselice mi nesedi, ale budu se snazit postupne to nejak prekonavat a travit s vami vice casu a lepe se zapojit. Ale vy zase tolerujte moji odlisnot a necekejte, ze budu rovnou z fleku jednou z vas. Mozna nebudu nikdy. Pravidla jsou zatim tato:… m. j. do meho domu bez meho dovoleni prosim nelezte“.
Anonymní chápu tě, já v tom žiju 10 let..
Manžleova rodina je v tomto ohledu hodně netolerantní.. Oni jako slavící, vídí, že všichni budou slavit a prostě to mají tak, že lidi tam usí!! hlava nehlava.. Pokud třeba nepřijdem, tka se to řeší i měsíc, proč, atd. atd.
U nás manželova rodina má oslavu tak 3 krát ročně velký sál 0 lidí.. Slaví všechno, od křtin, příjmání, narozenim. Manželova máma má 5 sourozenců, táta 3, tak si to dovedeš představit, když každý má narozeniny a sál.. do toho různé jiné oslavy- hody, a nějaké jiné grilování atd.. Člověk se snaží chodit.. chodím na ty oslavy v nejužším kruhu.. Na ty vleké jsem se přemáhala několik let, ale teď už to nějak nechávám být i když jsou naštvaní..
Někdo se zeptá proč člověk nejde?? Protože to mají jinak.. Hned od začátku se pije, pomlouvá, pije, a věrtšinou to skončí, že si někdo dá do huby a nebo se někdo pohádá a něco rozbije atd..
Za 14dní má nějaká jejich teta, což jsme ji viděla asi 4 za celou dobu 50, už jsme manželovi řekla že fakt nejdu.. Ono je to záhul s 2 letým tam být od 11 do večera- když člověk odejde před 7, tak jsou nafouklí, že máme dát dítě do kočárků a jezdit i vneku potmě ![]()
Lepší to nebudu.. bude lepší se narovinu hned domluvit, jak to budete mít..
U nás manžela do sešlostí nenutím, chodí, a je zvyklý, ale chápu, kdy mu to nevyhovuje- nemoc, práce, unava..Unich nepochopí ani horečku…
No, zvláštní
chápu že ne každý má povahu na neustálé slavení atd ale ta soudržnost rodiny se mi líbí a tak trošku nerozumím tomu co ti na tom vadí
Jednou za čas bych se přemohla a na oslavu šla, vždyť je to vlastně i tvoje rodina. Já miluju oslavy, grilování a prostě zábavu ale každý to má jinak to ano. Jen bych se být tebou od nic neizolovala tolik, to pak vypadá že ti prostě vadí oni. Váženě by jsi chtěla bydlet daleko od nich a nevidět je?
@arinecka
Pro lidi, kteří na to nejsou, je to vážně velmi otravné a nepříjemné, muset se účastnit takových sešlostí a není to o tom, že by ty lidi neměl rád. Taky na to nejsem, na oslavy chodím obvykle tak na 3 hodiny a pak prchám a to svou rodinu fakt miluju. Naštěstí se u nás ale nekonají mega oslavy, tetičky, strýčky, bratránky a sestřenky naštěstí nezveme..
Taky nesnáším návštěvy, takže většinou lidem ani neotvírám, když klepou/zvoní neohlášeně a klíče od bytu taky nikomu nedávám.