Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nebudeme, ja budu mit tyden pred Vanoci bariatrickou operaci, takze na Stedry den a cele Vanoce budu na tekute strave.
Nikdy nepecu, setrim cas tim, ze objednavam u soukromnice a dohodla jsem se letos s manzelem, ze letos se na to vyprdneme, on si da par kousku u nasich a bude to stacit. Deti nemame.
@berusa.m píše:
Peču jen 5 druhů oblíbeného cukroví, co vím že se sní - vanilkové rohlíčky, linecké, bratislavskou roládu, kokosové kuličky a makové linecké s lemon curd. Už se nemůžu dočkat!!! K tomu pohodím na talířek oříšky v čokoládě a skořicí, které miluje manžel. Bez pečení a cukroví na stole to pro mě nejsou Vánoce. Ale tak to mám já. Každý ať si udělá vánoční pohodu, jakou sám chce.
Makove chci letos poprve zkusit
Videla jsem na CT1 s rybizovym kremem, ale citronovy muze byt taky dobry ![]()
Letos jsme se všichni dohodli, že napečeme jen rohlíčky a linecké a zbytek vyřešíme nějakým sušeným ovocem a oříšky. Chceme to letos spíš v zdravějším stylu. Měli jsme teď v rodině jedno úmrtí a ani není chuť.
Dokud byli kluci mali, pekli jsme spolecne. Manzel sladke neji, starsi syn tez ne, s mladsim udelame trochu lineckeho a krabicku nam dava mamka, jelikoz ji to bavi. Ja na peceni nemam cas ani naladu a nechce se mi po svatcich bojovat s kily navic, protoze at delam co delam, cukrovi mi chutna ale nemuzu byt jedina kdo to vsechno sni.
@PaníBovaryová píše:
Makove chci letos poprve zkusitVidela jsem na CT1 s rybizovym kremem, ale citronovy muze byt taky dobry
Určitě to zkus. Je to teď moje topka. Dělám lemon curd podle kitchenette.cz a je výborný. Celkově mák s citronem funguje u dezertů skvěle. ![]()
@Monchichik píše:
@Veru1987 Nakoupila jsem si plný mrazák másla z Lidlu…bylo tam dlouho to 125 g za 20 kč…a i teď stojí 25 kč, což je nejméně vůbec…ale jinak já bydlím u hranic s Německem a spoustu věcí si koupím tam…mléko nepoužívám sušené bzl, ale sojové Zajíc…
Tak sis nakoupila plný mrazák másla a budeš péct bezlaktózové? Ehm, a víš, že se máslo vyrábí taky z mléka
?
Já jsem letos první rok taky bez mléka, ale péct budeme. Děti nemáme, ale mám ráda ten rituál, kdy se do toho s partnerem pustíme společně. Výsledky sice jako z chráněné dílny, ale je u toho sranda. Pečeme jen linecké a perníčky. Akorát letos místo másla Alsan a místo mléka asi kokosové, no.
Já teda peču, ale kamarádka má jen několik silikonových forem s malými vánočními motivy na čokoládu, a kupuje dobré čokoládové pecičky belgické čokolády, které rozehřeje a zalije třeba posekané ořechy nebo posekané sušené ovoce, ale i třeba kandovaný zázvor nebo tam přidá mátu apod. Vypadá to hezky, a je to příjemná změna, a ten zázvor v čokoládě je děsně dobrej ![]()
@Ernais píše:
Kdyz to sladke nejis dlouhodobe, tak ti to ani neprijde. Ta chut na to proste vymizi
Souhlasím. Když to vydržíš, tak už ti to pak nepřijde.
@Mamanova93 píše:
Zdravím
Jelikož manžel na sladké moc není a já mám radši čokoládu než vánoční cukroví obecně, domluvili jsme se, že cukroví péct ani kupovat letos už nebudeme. Koupíme nějaké čokoládové pralinky nebo kolekci aby bylo něco čokoládového na zobnuti, ale cukroví to být nemusí. Třeba Mozartovy koule nebo kolekci s náplní. Máte to někdo podobně? Co kupujete?
Nemam, cukrovi miluji, ale nepecu ho..dostavam.
@Freeandwild píše:
Tak sis nakoupila plný mrazák másla a budeš péct bezlaktózové? Ehm, a víš, že se máslo vyrábí taky z mléka?Já jsem letos první rok taky bez mléka, ale péct budeme. Děti nemáme, ale mám ráda ten rituál, kdy se do toho s partnerem pustíme společně. Výsledky sice jako z chráněné dílny, ale je u toho sranda. Pečeme jen linecké a perníčky. Akorát letos místo másla Alsan a místo mléka asi kokosové, no.
U nás mají i bezlaktozové máslo… tak třeba myslí to
Tak já péct budu. Peču hodně druhů cukroví, ale v malém množství. Zkoušela jsem to omezit, ale nedaří se mi.
Obě děti chtějí perníčky (ty máme i na stromečku), jedno dítko chce linecké, druhé dítko rumové kuličky a kávová zrna. Muž chce kávová zrna, trubičky, marokánky, rumové kuličky a vosí hnízda. Já, i když cukroví moc nedám, mám ráda sádlové a domácího přítele (toho nikdo nechce, ale přesto mizí jak pára nad hrncem a já jen ochutnám). Jeden rok jsem vypustila plněné. Nepochodila jsem.
Cukroví dělám těsně před Vánocemi, ale nemám problém dávat hned na stůl. Ještě dávám známým, kteří jsou už sami dva, známá na to kuchtění moc není, ale cukroví mají oba rádi.
Kolekce nekupuji. Ty nikdo nejí. Zkoušela jsem i dávat na stromek pralinky Lindt, Geishu apod. Tak, jak jsem je tam pověsila, tak jsem je i sundala. ![]()
Já miluji vůni pečeného cukroví, nejlépe chutnají ještě z plechu..
pak už to moc nikdo nechce. Ale jo 3 druhy oblíbené upečeme s dětmi.
Baví je vykrajovat a zdobit, alespoň mají nějakou kreativitu a zabaví se ![]()
@Kriss Tina píše:
Nemáme, já peču kvůli dětem i jako dárky pro rodinu (hlavně chlapi pak dostanou třeba dozu s cukrovím k dárku), ale letos to hodlám dost omezit a vynechávám všechny druhy co se u nás moc nejí, nehodlám se dělat s pernickama (to teda nechám plně na synovi, ktery je chce) a udělám většinu jen za studenaale na vašem místě bych prostě koupila co máte rádi
já jsem v tomhle třeba na tofife, toho bych sežrala celý plato
Muzu poprosit o nejaky recept dobreho cukrovi za studena? Ja pect cukrovi miluju, loni jsem se stehovala, tak jsem objednala a nebylo to ono. No a letos se mi povedlo si zlomit ruku, tak jsem docela nestastna, ze zas nic. ![]()
Díky za tipy! To sušené ovoce a oříšky (třeba i v čokoládě) je docela fajn nápad.
běžné to domů moc nekupujeme. Manžel má rád pistácie, dostává je po větších baleních ke všem svátkům, narozeninám apod. Tak to bude možná lepší než kolekce, pojmout to trochu zdravěji a oba budeme spokojení. Dcera je ještě miminko, takže kvůli ní opravdu péct nemusím. ![]()