Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Já ve sve situaci bych si ctvrte dítě nechala. Ale mám manzela, který nás bez problémů uživí, máme velký dům, kde je ten pokoj navíc, máme sedmimistne auto, jednu fungující babičku a druhou, která by snad pomohla aspoň se staršími dětmi (ta byla už proti třetímu dítěti). Prostě my, i když další dítě nechceme, tak bychom ho, myslím, zvládli. Ale v tvoji situaci bych do toho určitě nešla. Bez chlapa, bez podpory rodiny, bez práce, o autě nebo velikosti bydlení nepíšeš. Jak chceš z rodicaku a alimentů živit 3 děti na škole a k tomu mimino, později batole? Když se moje kamarádka stala samozivitelkou, já jsem si t legrace zkusila spočítat, jak bych na tom byla sama s dětmi. A zjistila jsem, ze je to děs a bída. Než bych šla do práce, musela bych získat vysoké alimenty, všechny možné i nemožné příspěvky a i tak by to bylo z ruky do huby a rozhodně by nam. o dost klesl životní standard. Takový život pro své děti nechci. A pokud by čtvrté dítě znamenalo „takový zivot“, nenechala bych si ho.
Kdyby si měla jedno dítě a rozhodovala se jestli si v tvé situaci nechat druhý tak bych ti řekla jo, to nějak udeláš. Ale uživit dokonce 4, to by si musela mít nějakou super dobře placenou práci co lze dělat i s miminem z domu. Bití na tom budou nejvíc ty děti co už máš. Chlapa bych poslala do prd…at uz se rozhodnes jakkoliv
@unuděná píše:
@sisk Že to není rozdíl? To může napsat jen někdo, kdo buď děti nemá, nebo je má ještě malé, předškolní. Rozdíl to je velký, ale projeví se až trochu později. A hlavně si nedovedu představit živit 4 děti (školáky i středoškoláky) z rodičáku, alimentů a pár šušňů na přídavkách. Tam vidím ten hlavní problém - alespoň 2, spíš ale 3-4 roky o dost sníženého příjmu.
Souhlasím. Ono to není o nějaké výbavičce pro miminko. Já mám tři děti a druhé miminko mě nestálo prakticky nic. Vše podělilo, včetně látkových plen, kojila jsem… náklady opravdu téměř 0. U třetího je to dost podobně, jen jsme museli pořídit větší auto. ALE: to je jen prvních pár let. Já mám nejmladší tříleté a už to začíná být cítit. Už jen příměšťák, kam chtějí všichni tři, vyjde na 9000kc na týden!!! A není to žádný luxus. Já je tam sice úplně nutně dávat nemusím, ale to jen díky tomu, že mám chlapa a home office, pro pracujícího samoživitele bez hlídání budou takové aktivity přes prázdniny nutnost. Tábor pro dvě starší děti na 2 týdny 8000kč (a to je hodně dobrá cena). Takže to už jsme na 17k a to máme pokryté teprv 3 týdny prázdnin. A tak by člověk mohl pokračovat dále a dále, kroužky přes rok, sportovní vybavení, boty, které už v tomhle věku opravdu nepodědí, stáže na VŠ atd. atd. Plus opět nové auto.
Navíc já teda vidím už poměrně velká omezení, co se týká logistiky a organizace, pokud člověk chce být aspoň trochu aktivní. My máme „jen“ 3 děti a když jedeme na vodu, značně nám to zužuje výběr lodě. Když jedeme na dovolenou, v levnějších ubytovacích zařízeních většinou nemají tak velké pokoje, abychom se tam vešli a ty, kde se ubytováváme my, si samoživitelka sotva bude moct dovolit. Když jedeme na kola, tak naskládat je všechny na jeden nosič na auto nejde, teď vozíme to nejmenší v kufru, ale budeme muset mít dva držáky. A opět atd atd. A to jsme pořád u těch levnějších aktivit, žádné moře, lyže apod. Já si nedovedu představit, jak bych to financovala a organizovala sama. A ano, dá se žít i bez toho, sama jsem dítě samoživitelky, takže to moc dobře znám, ale upřímně někdy mi to je trochu líto, prostě to dětství bylo ochuzené.
@Hoa Mai presne tak. My z rozumu si neporidime ani to treti, radi doprejeme nasim detem presne ty aktivity, co popisujes-tabory, skoly v prirode, krouzky, vikendy a dovolene spolecne. On i ten „blbej kemp“ je pro rodinu palka. Zvladnout se samozrejme da vse, ale predstava, ze se rozhoduji mezi tim, zda muze jet dite na vysneny tabor nebo dostane nove boty, je ubijejici.
To si musíš ty a partner rozhodnout.
Dříve asi jo. Teď bych si nenechala a to máme dostatečně velký barák, dost pokojů a ve tvém věku budu mít všechny tři velmi odrostlé děti. Už bych nechtěla začínat od plenek a od mateřské.
Ja jako samozivitelka chodící do práce jsem si mohla dovolit leccos. K moři nejezdím, to ale nejezdím ani ted, se čtyřmi, kdy neřešíme peníze, protože k moři nechci.
Ano, prázdniny jsou finančně náročné, ale s tím se počítá cely rok.
Je pravda, na rodicaku a bez alimentů to byla sranda k popukani. Kdyz jsem mohla jít do prace, začalo bezstarostné období.
Zakladatelko, musíš to zvážit sama, jak co zvládneš!
Je mi to lito, hrozny rozhodování
@g.sandova Nejen prázdniny. Takový začátek školního roku, to je se třemi školáky labůžo. Nejen všechny učebnice, pomůcky, šup platit kroužky, SRPŠ atd., ale zajisté všem vyrostla od jara noha, potřebují nové boty na ven, na tělák, přezuvky… A Vánoce taky bezva. Jo, člověk o tom celý rok ví, ale z nula nula prd (tím myslím rodičák) se toho moc nenašetří.
@g.sandova píše:
Ja jako samozivitelka chodící do práce jsem si mohla dovolit leccos. K moři nejezdím, to ale nejezdím ani ted, se čtyřmi, kdy neřešíme peníze, protože k moři nechci.
Ano, prázdniny jsou finančně náročné, ale s tím se počítá cely rok.
Je pravda, na rodicaku a bez alimentů to byla sranda k popukani. Kdyz jsem mohla jít do prace, začalo bezstarostné období.
Zakladatelko, musíš to zvážit sama, jak co zvládneš!
Je mi to lito, hrozny rozhodování
A co je to platné, že se s prázdninami počítá celý rok? Když přes ten rok nezbyde ani koruna, tak můžeš počítat jak chceš, nedopočítáš se.
@unuděná @terien no s prázdninami reaguji na Hoa Mai.
Ano, živím ted čtyři děti a vím, co to obnáší.
Chtěla jsem tím říct, že když je práce, tak se to dá.
Byla jsem schopná sama platit a ještě sporit plus mít na nenadálé výdaje
Když k tomu jsou ještě alimenty, jeto ještě lepší.
Q chtěla jsem rict, ze období rodicaku bez alimentů je blbý.
@zudina píše:
Nech si ho, jakkoliv to bude těžké, protože ho fakt chceš a kdybys ho dala pryč budeš litovat do konce života.
Naprosto souhlasím.. nech si ho, jestli to tak citis.
Když pujdes na interrupci, do konce života by sis to mohla vyčítat, myslet na nej, jake by to asi bylo, kolik by mu bylo, jak by vypadal.. ze bude nemocné je přece mala šance.
@g.sandova Jo, právě. Zakladatelka už má ty školáky a zcela vědomě se musí rozhodnout, zda je zvládne dál živit i bez práce, z těch pár tisíc rodičáku. Já osobně si to nedovedu vůbec představit bez partnera, hlídání nebo alespoň bez práce na HO.
@g.sandova píše:
@unuděná @terien no s prázdninami reaguji na Hoa Mai.
Ano, živím ted čtyři děti a vím, co to obnáší.
Chtěla jsem tím říct, že když je práce, tak se to dá.
Byla jsem schopná sama platit a ještě sporit plus mít na nenadálé výdaje
Když k tomu jsou ještě alimenty, jeto ještě lepší.
Q chtěla jsem rict, ze období rodicaku bez alimentů je blbý.
Mě teda přijdou prázdniny se školními dětmi nejhorší, co se týká financí. Jak už jsem zmínila výše, nevím o žádném jiném měsíci, snad kromě Vánoc ( a ani u těch to nemusí být taková darda, když by bylo potřeba šly by udělat levně), kdy bych dala 17k jen tak mimo naše obvykle náklady jen za nějaký program pro děti plus potřeby spojené s navazujícím začátkem školního roku. Dokud jsi na rodičáku, jsi doma. Děti nikam nemusí, není to nutnost. Možná to máš jinak, ale já mám takovou zkušenost, že s nástupem do práce mi sice vzroste přísun peněz, ale taky mi dost vzrostou výdaje, protože větší děti.
A nezlob se, pokud se pletu, ale dokud jsi byla samoživitelka, tak jsi měla alimenty a neměla 4 děti, ne? U zakladatelky je dost reálná možnost, že bude sama se 4 dětmi a bez alimentů (nebo třeba s minimálními alimenty, které ji nevytrhnou). Navíc u zakladatelky je dost velká nejistota práce, vzhledem k tomu, že jí končí smlouva.
@Hoa Mai hele je to těžký, když není prace.
Jak jsem psala to si musi zhodnotit každém sám.
@edit1237 píše:
@mamule42 Já vím… ale mám obavy, zda bych to zvládla. Právě, že zastánce potratů nejsem Mé pocity jsou chvilku tam chvilku tak… Rozum mi říká neblbni-važ si toho, že máš 3 zdravé děti a neriskuj, ale pocitově je to obráceně
Moje tchýně měla mého muže jako třetí dítě ve čtyřiceti… neplánovaně. Její nejstarší syn pak tragicky zahynul, můj muž je ten, kdo jim řeže na zimu dřevo a rype zahradu.
Já mela čtvrté dítě v 38. Nejstaršímu bylo v té době 18. Ten šok z těhotenství jsem obrecela.
Nedávno můj nejstarší syn vážně onemocněl…a…no a ten nejmladší je jediný, který tu tragédii úplně nechápe a pomáhá mi jít životem dál.
Bez něj bych si řekla, že tu už nemám co dělat, zbylé děti už končí školy a moc mě nepotřebují.
Tak jestli jen trochu cítíš, že to dítě tu má být, asi to má důvod.
Já si tehdy, když se narodil nejmladší, říkala, že tady má asi nějaký důležitý úkol na tom světě, když přišel tak pozdě, já jen s jedním vajecnikem, z jediného nechráněného sexu v měsíci, dva dny před (dle mého menstruačního kalendáře) menstruací. Že asi vynalezne nějaký neznámý zdroj nekonečné energie. Nebo nakrmí všechny hladové světa.
Kdybych jen věděla…
Ale mělo to tak být.
![]()
Myslím, že ženský instinkt je nad všechny racionální rozbory světa.
M.